background preloader

Ikt

Facebook Twitter

Vilka elever ska undervisas i svenska som andraspråk? Kan ni hjälpa mig med en bedömningsfråga kring vilka elever som ska och inte ska bedömas i svenska som andraspråk.

Vilka elever ska undervisas i svenska som andraspråk?

På vår enhet råder stor osäkerhet gällande eleverna som har annat modersmål. Finns det några "regler" för när en elev ska bedömas i sva? Nyanlända elever är det ju inga frågetecken kring, men de flesta vi har hos oss är födda i Sverige och fler har också föräldrar som är födda i Sverige. Kan man rakt av säga att några inte tillhör sva eller ska det göras en individuell bedömning på alla oavsett familjens tid i Sverige? Ett kort svar på skribentens fråga är: Ja, det ska göras en individuell bedömning på alla elever som berörs av förordningen av undervisning i svenska som andraspråk. Rektorn beslutar om undervisning i svenska som andraspråk för en elev. Språkundervisning i en digital tid. Mia Smith (Foto: Dilav Mahmoud) Digitala språkliga strategier.

Språkundervisning i en digital tid

iPad Studiecirkel. Google Formulär. Digitala boktips. Nu börjar det blir dag för mig att presentera mina idéer kring de digitala boktipsen för mina elever.

Digitala boktips

Inte nog med att jag måste presentera det jag vill att de ska göra, jag måste ju även motivera varför jag vill att de ska göra det här. Under min semestervecka fick eleverna besöka vår fantastiska bibliotekarie som plockat fram massa böcker under temat Lika/Olika som hon presenterade för dem. Grammarly.

Googleformulär

Kaizena. Youtube. Tutorial - How to Embed a Google Form in Blogger. Youtube. SocrativeUserGuide.pdf. Skapa YouTube-kanal. Keynote i undervisningen - iPad i skolan. Att googla – är det så enkelt? Mina 7or har fått varsin dator.

Att googla – är det så enkelt?

Är det bra så? Sätt igång och jobba? Nej, vi måste faktiskt lära dem använda den också. Vad ska de lära sig? Lärplattformen? Tillsammans med min VFU-student har jag plockat fram lite grundläggande instruktioner kring informationssökning på nätet och källkritik. Efter en genomgång och några exempel fick eleverna parvis leta information om olika saker på nätet. Den första frågans syfte var att få eleverna att leta rätt på ett annat lands toppdomän. Här var syftet att hitta lgom många sökord, inte skriva in en hel fråga på google.

Fråga tre var en typisk språklärarfråga. Fråga fyra är en liten flört med de elever som intresserar sig för internetflugor, för Church of the Flying Spaghetti Monster är onekligen ett populärt internetfenomen. Den sista frågan är svår på flera sätt. Då jag själv bara medverkade på en av de två lektioner då eleverna fick arbeta med detta vet jag inte riktigt hur det gick med de sista frågorna. Här finns övningen att ladda ner. Appar - med möjligheter. Kahoot! Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot.

Kahoot!

Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Kahoot kan t.ex användas för att kolla av vilken förförståelse eleverna har inför ett arbetsområde, det kan användas för att se om eleverna förstått flippen, genomgången eller texten de läst.

Tyskläraren i mitt arbetslag sa direkt att detta är något som hon hade kunnat tänka sig att använda för att snabbt kolla glosor eller ha som mindre läxförhör. Så hur fungerar det då? Är det svårt? Som lärare skapar du först ett konto. När du skapat ett konto så väljer du vad det är du vill göra. Flippfilm inför min föreläsning. I min föreläsning pratar jag mycket om modet att våga prova digitala verktyg i sitt klassrum.

Flippfilm inför min föreläsning

För att våga prova och känna sig någorlunda trygg behöver man kunskap om hur man gör. Om man är med i olika Facebookgrupper eller på Twitter är det väldigt lätt att känna sig ensammast i världen och tänka " jag fattar ingenting av vad de pratar om" ! Så kände jag själv i januari när jag skapade mitt Twitterkonto. Men jag tog mod till mig och ställde frågor. Och ställde frågor. Jag har därför gjort en instruktionsfilm till er från absoluta början. Det är bra om ni tittat på filmen innan vi ses. Under föreläsningen kommer jag att visa er hur man kan arbeta med Google Drive och vilka fördelar som finns både för oss och för våra elever.

Min föreläsning riktar sig till er som är nybörjare eller precis har börjat med digitala verktyg på era skolor. IKT-Tips: Tre sätt att använda Kahoot i undervisningen. Att lyckas med digitala verktyg. IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna - JL Skolutveckling.

När man går över från att jobba analogt till att jobba digitalt blir det många filer som du som lärare vill dela med dina elever och många filer och filmer som dina elever vill att du ska kunna ta del av.

IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna - JL Skolutveckling

Nedan listar jag (i bokstavsordning) några olika sätt som man kan använda för att lösa detta problem. Apple iCloud Apples molntjänst där man smidigt kan dela saker mellan dator/platta/mobil om man använder Appleprodukter. 5 GB är gratis. Man kan betala för att få upp till 50 GB. Box 10 GB gratis för personligt bruk. Dela filer obehindrat mellan olika system. Dropbox En tjänst som funnits länge. Dropsend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 4 GB). Firedrive 50 GB gratis betyder att Firedrive är bättre anpassad för stora filer än en del av de andra tjänsterna. Google apps for education (GAFE) – jobbar man i Googlemiljön (Google Drive) är det enkelt att dela dokument med sin elever. Microsoft one drive Microsofts tjänst för att dela filer i molnet. Lycka till!