background preloader

Nyheter

Facebook Twitter

Lärarrummet för lättläst. Här finns information och inspiration till lärare och andra som möter elever med behov av lättlästa och tillgängliga texter.

Lärarrummet för lättläst

Hitta allt från korta tips till uppslag för en hel serie av lektioner. Nya lektioner i april De flesta av de nya böckerna från LL-förlaget har nu fått lektioner. Novellsamlingen med skräckberättelser, Skogens blod. De två lättlästa böckerna Bästa brorsorna och En krossad vas, faktaboken om kvinnokampens historia Rösträtt för kvinnor och Hjalmar Söderbergs klassiska berättelse Den allvarsamma leken. Kom ihåg lektionerna till böckerna som kom i januari. Bedragaren Fallet Anna Frid Anna på Brännö Drömtraktorn 2 Tillbaka till ett krig En man som heter Ove. Lyssna gärna på Wendespodden! I Wendespodden pratar Jenny Edvardsson och hennes kollega om litteratur och läsning. Lättlästa böcker - en väg till det svenska språket Johanna Immonen är svenskalärare på Språkintroduktionsprogrammet på S:t Botvids gymnasium i Hallunda.

Hund blev manbiten och tappade ena ögat. Shih tzun Cujo bet sin ägares son, 36-åriga David Etzel, i april i år.

Hund blev manbiten och tappade ena ögat

Mannen blev arg och bet hunden i ansiktet och vred åt kring dess hals. Kraften var så stor att ett av Cujos ögon ploppade ut. Mannens mamma, ägaren till hunden, berättade för polis att sonen hade druckit alkohol vid tillfället och retat shih tzun, vilket lett till att hunden bitit honom först, skriver AP. Nu har David Etzel dömts för brottet, rapporterar Palm Beach Post. Veterinären kunde sätta i Cujo öga igen, men han kommer aldrig att kunna se med det igen. Vad vill Putin uppnå med sitt stöd till Assad? Bevisen för att rysk militär strider i Syrien blir allt fler.

Vad vill Putin uppnå med sitt stöd till Assad?

Utan den ryska hjälpen skulle diktaturen förmodligen kollapsa. Men vad är det egentligen Vladimir Putin vill uppnå genom att hålla Bashar al-Assad under armarna? En färsk satellitbild visar omfattande byggnation vid en flygbas i närheten av den regimkontrollerade staden Latakia i Syrien. Materialet har förts in sjövägen och via en strid ström av ryska transportplan. Militära analytiker menar att Ryssland är på väg att etablera en flygbas i Syrien i tillägg till den flottbas man redan har i Tartus. Andra rapporter talar om ryska soldater som slåss sida vid sida med regimens trupper. Den ryska upptrappningen är så omfattande att USA:s utrikesminister John Kerry den senaste veckan vid tre tillfällen ringt till sin ryske kollega Sergei Lavrov för att klaga. Men om Ryssland är där på regimens inbjudan är det inte mycket omvärlden kan göra.

Hans Rosling slirar om flyktingkrisen. Många kräver att gränserna till Europa ska öppnas.

Hans Rosling slirar om flyktingkrisen

Men få vill tala om konsekvenserna av ett sådant förslag. Tiotusentals flyktingar vandrar till fots mot Europa. Men vad är det egentligen som händer? Varför pågår denna folkvandring just nu? Och varför kan inte flyktingar ta sig lagligt till EU? Ingen kan hävda att svenska medier och politiker har lyckats förklara det på ett begripligt sätt. I detta vakuum har Hans Rosling, professor i internationell hälsa, klivit fram och blivit den auktoritet som alla längtar efter. Hans Rosling läxar upp dansk programledare i tv. Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter. 2011 spred sig demokratiprotesterna i Nordafrika och Mellanöstern till Syrien.

Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter

Familjen al-Assad hade haft makten i Syrien i 40 år. När folket ville ha demokrati svarade regeringen med våld, vilket ledde till inbördeskrig. Se bilderna som visar hur kriget har förstört Syrien Gasattacken utanför Damaskus Hundratals människor dog hösten 2013 i gasattacken utanför Damaskus. Obama och USA hotade med att gå in i kriget efter att kemiska vapen kom in i bilden.

Över 1 000 rebellgrupper I dag finns det över 1 000 rebellgrupper i Syrien och regeringen får hjälp av grupper från Libanon och Iran. En annan grupp som också gett sig in i kriget är IS. Nästan hela Sveriges befolkning Nio miljoner människor har flytt från det fyra år långa kriget Syrien. Alltså har nästan hälften av landets befolkning lämnat landet, för att rädda sina liv. P1-morgon 4 september - Om Europa och flyktingarna. Flyktingkrisen och politiken - P1-morgon. Tips: Klartext & frågor. Obs uppdaterad version av inlägget finner ni här: 1.

Tips: Klartext & frågor

Vad är klartext? Klartext är nyhetsprogrammet på lätt svenska. Du kan höra Klartext varje vardag i kanalen P4. Varje vardagskväll berättar Klartext nyheter om politik, ekonomi, utrikeshändelser och mycket annat. Källa: Lättläst - Material för lärare <BR>som använder 8 Sidor. På den här sidan har vi samlat material och information för dig som arbetar med 8 Sidor i skolan.

Lättläst - Material för lärare <BR>som använder 8 Sidor

Jobbar du med yngre elever som har kommit igång med läsningen och behöver något att bita i eller med äldre elever som har svårt med läsningen? 8 Sidor passar lika bra för båda grupperna, 8 Sidor är med andra ord en resurs för hela skolan. Vi har nöjda läsare både på lågstadiet, inom vuxenundervisningen och där emellan. Aktuellt erbjudande Fem ex av 8 Sidor i veckan i 20 veckor med 40% rabatt. 8 Sidor för yngre elever som har kommit igång med läsningen och behöver något att bita i ... ... för de äldre eleverna som har svårt med läsningen och alldeles särskilt för vuxna elever. 8 Sidor är alltid aktuell, aldrig barnslig. 8 Sidor är med andra ord en resurs för hela skolan.

Läs mer och beställ Sverige - en lättläst faktabok. Det här är en bok för alla som vill lära sig mer om Sverige. Lärarrummet för lättläst Nyhetskorsord. Omni – Alla nyheter. Alla perspektiv.