background preloader

Tjeckien

Facebook Twitter

Tjeckiska fotografer

Tjeckien. Sverige och Tjeckien har mycket goda bilaterala relationer.

Tjeckien

Sedan 1921 har Sverige en ambassad i Prag. Tjeckien representeras i Sverige genom sin ambassad i Stockholm samt en honorärkonsul i Malmö. De svensk-tjeckiska förbindelserna präglas av samarbetet inom EU och ett betydande handelsutbyte. Närmare 200 svenska företag finns representerade i Tjeckien: Alfa Laval, IKEA, Lindab, Mölnlycke Health Care, Nibe, Oriflame, Saab, Scania, Sandvik, SKF och Volvo är några exempel. Skanska är det största med ca 5 000 anställda. Nordiska Handelskammaren i Prag har ett drygt hundratal svenska medlemmar och bedriver, tillsammans med ambassaden och Business Sweden, ett aktivt arbete för att stödja och representera dessa företag.

Den hittills enskilt största affären, som har sin grund i ett avtal mellan den svenska och tjeckiska staten, är det tjeckiska försvarets leasing av 14 stycken JAS 39 Gripen. UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. Migrationsverkets webbplats. Tjeckien. Fakta om Tjeckien. Foto: Shutterstock/Xuanlu Wang Tjeckien ligger mitt i Europas korsning mellan gamla handelsvägar från öst till väst och från norr till söder.

Fakta om Tjeckien

Efter fyra decenniers kommuniststyre utvecklades Tjeckien till en av de starkaste ekonomierna i det forna östblocket och är nu medlem i såväl Nato som EU. Se exempel på land Prova Landguiden Logga in Om du vill läsa hela det omfattande materialet i Landguiden, se exempel måste du logga in. Logga in eller skaffa en inloggning här. Texten uppdaterad/granskad 9 februari 2016 | Redaktör: Gert Holmertz Till toppen av sidan. Utställning lättar på järnridån - Lokaltidningen Landskrona & Svalöv. LANDSKRONA.

Utställning lättar på järnridån - Lokaltidningen Landskrona & Svalöv

Tjeckien har länge varit osynligt i fotosammanhang, mycket på grund av järnridån mellan öst och väst under det kalla kriget. Men nu lättar Landskrona Museum på skynket över den tjeckiska fotoskatten i en unik utställning som spänner över hundra år. – Det är nog bland det mest spännande man kan se i fotoväg just nu. Det ger ett samlat grepp på 100 år av tjeckiskt fotografi, säger Björn Andersson, producent för utställningen., som öppnar den 2 juli på Landskrona Museum. – Det är den största tjeckiska utställningen som visats i Norden.

Det är andra året som Landskrona Foto View presenterar en fotonation. . – Tjeckien är lite grand av en doldis för oss i västvärlden, säger Björn Andersson. Detta trots att tjeckiska konstnärer från senare delen av 1800-talet och fram till krigsutbrottet 1939 satte stora avtryck i den centraleuropeiska konstutvecklingen och var med och påverkade olika konstströmningar. Vad ser du som utställningens styrka? Landskrona Foto View: Czech Republic. Landskrona Foto - View Czech Republic - Svenskt Kulturarv. Landskrona Foto View: Czech Republic. En av DOFO-fotograferna, Josef Sudek, fotade stilleben, ett dricksvattenglas, ett äpple på ett fat (hej Cézanne!)

Landskrona Foto View: Czech Republic

Eller en snäcka, i subtila gråskalor med estetiska skuggor. En annan, Milosav Stibor, utforskade i sensuella nakenstudier den kvinnliga kroppens linjespel. Nu finns DOFO-gruppens svartvita bilder i ett av rummen på Landskrona museum i vad som presenteras som den största utställningen av tjeckisk fotografi någonsin i Skandinavien. Efter framgången med förra årets utställning av turkisk fotografi lyfter museet i sommar fram Tjeckien, som curatorn Björn Andersson menar tillhör ett av världens kanske fem mest intressanta fotoländer. Det är en enastående utställning, som både belyser den fotografiska konstens magiska möjligheter och övertygande rör sig i frågeställningar om konst och kultur i relation till samhälleliga förutsättningar. Tjeckiens öde under 1900-talet utgör utställningens ram och bakgrund. Vad händer med människor i ett samhälle under dessa förutsättningar?

Unik tjeckisk fotografi på museet. Landskrona Foto View presenterar för andra året i rad en intressant fotonation.

Unik tjeckisk fotografi på museet

Den Tjeckiska fotohistorien är en av världens mest fascinerande, men trots det relativt okänd i västvärlden. Imorgon, torsdag är det vernissage för en fotoutställning på museet som berättar det mesta om landet som varit med om så mycket. Flera av de utställande fotograferna har sett sitt land transformeras tre gånger. När Tjeckoslovakien bildades 1918, under ockupationen av Nazi-tyskland 1938 och bakom den kommunistiska järnridån efter 1948.

Men det är först på senare tid som västvärlden fått upp ögonen för landets fotografer. – När världens fotohistoria började tecknas ner efter andra världskriget så gjordes det oftast av engelsmän eller amerikanare och dessa visste inget eller lite om Tjeckoslovakien. Annons Fotografierna tar med besökaren på en kronologisk resa som börjar 1918. – Tjeckien, eller Tjeckoslovakien var en kulturell kärna i Centraleuropa på den tiden. Socialrealism.