background preloader

AT 2016 - Grænser

Facebook Twitter

AT-2016 "Grænser": Begynd her! Artikler fra videnskab.dk. Videnskab handler ofte om at finde grænser, forstå grænser og flytte grænser.

Artikler fra videnskab.dk

Derfor er der næsten ingen grænser for, hvilket videnskabeligt område man kan dykke ned i i årets opgave i Almen Studieforberedelse på landets gymnasier, der har emnet, som du nok gættede: grænser. Af samme årsag har du måske også lige nu svært ved at finde ud af, hvad du skal vælge. Vanen tro vil vi på Videnskab.dk gerne give en hjælpende hånd. Formålet med opgaven er at lære, hvordan man kan kombinere forskellige metoder og fag. Skønlitteratur, der beskæftiger sig med grænser. Faktalink: Artikel og kilder til emnet Grænser. Hvilke grænser er der i sproget?

Faktalink: Artikel og kilder til emnet Grænser

Sproglige grænser kan være mange ting. En sproglig grænse kan være en grænse mellem lande, hvor der blive talt forskellige sprog, men det kan også være grænser mellem forskellige landsdele, hvor borgerne taler forskellige dialekter. Sønderjysk og fynsk er således to dialekter af det danske sprog. Dialekterne og de klare grænser imellem dem er dog ved at erodere, mener sprogprofessor Tore Kristiansen ifølge artiklen ”Farvel til dialekterne” (se kilder). DMI: Når grænser for vejrudsigten brydes. Skriver du AT-opgave i gymnasiernes 3G inden for emnet ’Grænser’?

DMI: Når grænser for vejrudsigten brydes

Så er det måske noget for dig, når DMI’s Thomas Lorenzen tirsdag den 9. februar holder inspirationsforedrag om, hvordan supercomputernes regnekraft hele tiden rykker på mulighederne for vejrforudsigelsens grænser. Udover en nylig investering i ny supercomputer har DMI søgt at øge andelen af internationalt samarbejde, og har de bestræbelser blandt andet rykket ved grænserne for, hvor regnekapaciten for et meteorologisk institut er placeret. Således er den nye supercomputer blevet installeret ved DMI’s søsterorganisation IMO (Icelandic Meteorlological Office) i Island under etablering af et partnerskab mellem DMI og IMO. Københavns Universitet: begrebet grænser set i et religiøst, filosofisk, samfundsfagligt og historisk perspektiv. I dette ressourcerum præsenterer Det Teologiske Fakultet ideer og materialer til arbejdet med AT-opgaver under overskriften grænser.

Københavns Universitet: begrebet grænser set i et religiøst, filosofisk, samfundsfagligt og historisk perspektiv.

I materialet, som findes via boksene i højre side, gives forskellige fortolkninger af begrebet grænser set i et religiøst, filosofisk, samfundsfagligt og historisk perspektiv. >Religion og naturvidenskabDer er mange grænser, som vi ikke kan komme uden om, fx grænsen mellem min oplevelse af verden og verden uden for mig. Alligevel ville det være mærkeligt, hvis min oplevede verden og den faktiske verden var to helt adskilte ting. Her kan du blandt andet læse om grænser inden for religion og naturvidenskab og det store spørgsmål: hvad nu hvis, der findes intelligent liv på andre planeter? >Grænser i kirkehistorienEn anden væsentlig religiøs, eksistentiel og sociologisk grænse er grænsen mellem fravær af tro og tro, eller grænsen mellem én religion og en anden.

Forslag til samfundsfaglige bøger vedr. grænser. Grænseforeningen: Hvad tænker du på, når du hører ordet grænse? Anders Lund Madsen fortæller, hvad han tænker på i et interview, du kan læse på Grænseforeningens hjemmeside.

Grænseforeningen: Hvad tænker du på, når du hører ordet grænse?

Her kan du også finde masser af andet materiale, der kan inspirere dig, der går i 3.G. og er i gang med at skrive årets AT-opgave om grænser Anders Lund Massen tænker på dengang, han gemte sig i bunden af en bil. Det gjorde han nemlig altid, når han skulle krydse grænsen fra Sverige eller Tyskland med sin mor, der som regel smuglede et eller andet såsom cigaretter med. Og ja, de blev som regel taget i tolden. Dansk Institut for Internationale Studier.