background preloader

Filosofia 1

Facebook Twitter

Miksi luottaisin tieteeseen? Tiede on paras ja kenties ainoa tapa selvittää, kuinka asiat todella ovat.

Miksi luottaisin tieteeseen?

Tutkimus itseään korjaavana menetelmänä johtaa alati paranevaan ymmärrykseen. Ainakin periaatteessa ja pitkällä aikavälillä. Mutta mistä maallikko tietää, mihin voi luottaa ja mihin ei, kysyy teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen blogissaan. Jotkut väittävät, että (A) kommunismi kaatui, koska se edellyttää ihmisiltä liian suurta sitoutumista yhteiseen hyvään, ja että (B) kapitalismi menestyy, koska se pohjautuu yksilön ahneuteen.

47 Animated Videos Explain the History of Ideas: From Aristotle to Sartre. Filosofiaa nuorille - opettajan opas. Filosofian käsitteitä ja teorioita. JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASLEHTI » (Virhe)argumentoinnin pikaoppitunti. Suomalaisten argumentointitaidoista on viimeaikaisen julkisen puskista huutel… keskustelun perusteella oltu huolestuneita.

JYVÄSKYLÄN YLIOPPILASLEHTI » (Virhe)argumentoinnin pikaoppitunti

Haluan kantaa korteni kekoon, jotta saisimme kansallista tasoamme nostettua tälläkin saralla. Tässä siis tiivistetty katsaus tyypillisiin virheargumentteihin, jotta niiden käyttöä voi itse välttää. Väärä analogia: Verrataan asioita, jotka eivät ole vertailukelpoisia. ”Koska yliopistot toimivat kuin yritykset, niiden toimintaa kannattaa mitata ja ohjailla talouden mittareilla.” Testaa, ajatteletko kuin Jäävuori. #Titanicilla -projektinfilosofinen Jäävuori muistuttaa Muumilaakson mörköä: tuntematon, kylmä möhkäle, joka tahtomattaan saa aikaan seurauksia, joita ei osaisi edes kuvitella.

Testaa, ajatteletko kuin Jäävuori

Se jäädyttää kaiken mihin se koskee ja on kylmyytensä vuoksi tuomittu ikuiseen yksinäisyyteen. Millainen on tämän fiktiivisen, ajelehtivan ajattelijan filosofia? Testaa, miten lähellä se on sinun ajatteluasi. Tutkijat lyttäävät Image-lehdessä maahanmuuton uhkista varoittaneen raportin – näin tekijä vastaa - Maahanmuutto. Tutkijat lyttäävät Image-lehdessä maahanmuuton uhkista varoittaneen raportin – näin tekijä vastaa Viime viikolla ilmestynyt poliisiammattikorkeakoulun raportti maahanmuutosta saa poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä kolmelta Helsingin yliopiston tutkijalta.

Tutkijat lyttäävät Image-lehdessä maahanmuuton uhkista varoittaneen raportin – näin tekijä vastaa - Maahanmuutto

Raportin tilaaja ja rahoittaja on valtioneuvoston kanslia. Raportti on tutkijoiden mielestä kelvoton eikä täytä ”edes seminaarityöltä edellytettyä lähdekritiikkiä”. Raportin mukaan maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikollisuutta. Mihin filosofia pystyy - Areiopagi. Filosofian tärkeät kysymykset Jumalasta, sielusta ja mielestä kuuluvat kaikille ajatteleville ihmisille.

Mihin filosofia pystyy - Areiopagi

Nykyaikana nämä kysymykset ovat tulleet sivistyneelle maallikolle vaikeaksi käsitellä. Filosofi John Haldane esittää vieraskynässä kaksi syytä, miksi näin saattaa olla. Vielä jonkin aikaa sitten monet todella suuret ajattelijat omistautuivat luonnolliselle teologialle. Viime aikoina aihe on kuitenkin menettänyt merkitystään, koska monia länsimaissa vaikuttavista ajattelutavoista luonnehtii oletus, jota kutsun ”materialistiseksi naturalismiksi”.

1. Filosofinen ajattelu ja varhainen filosofia

2. Metafysiikka ja mielen filosofia. 3. Epistemologia ja tieteenfilosofia. 4. Etiikka. 5. Yhteiskuntafilosofia. Tuntidiat. Yhteenvetoa ja kertausta. Esitelmien päivämäärät.