Tech Trends. Building prototypes with apps.
Building bridges with translating tools. Building empathy with virtual reality. Librarians are experimenting with the latest technology to construct a better world—and help patrons access it. American Libraries spoke with three library tech leaders—panelists from the Library and Information Technology Association’s Top Tech Trends panel at the 2019 Midwinter Meeting & Exhibits—about what apps, devices, software, and best practices their libraries have implemented and how others can, too. Tekoäly kääntää Kansalliskirjaston digitaaliseksi. — Tekoäly on liian laaja termi.
Se on hyvä yleistermi, mutta tyhjä, kun puhutaan jostain täsmällisestä. Vähän sama kuin sanoisi kehittävänsä internetiä, Heli Kautonen miettii. Kautonen on paneutunut asiaan palvelupäällikkönä Kansalliskirjaston verkkopalveluyksikössä. Koha-seminaari – Koha-Suomi. Aika: 12.-13.9.2019Paikka: Turun pääkirjasto.
Jo perinteeksi muodostunut Koha-seminaari on tällä kertaa Turussa. Seminaari on ensisijaisesti tarkoitettu Koha-kirjastojen omalle väelle, mutta on avoin kaikille kiinnostuneille. Seminaari on maksuton ja ruokailut omakustanteisia. Tech Trends. Library Technology Trends: Year in Review – The Digital Librarian. Top 5 Tech Trends to Watch for in Libraries. Library Tech Trends for 2019. Here are TechSoup's library tech predictions for 2019.
We forecast patron interest in controlling their privacy, particularly for Facebook, how to deal with the now universal fact of cyberbullying, graphic design trends, the state of fake news, tips on updating your media lab and makerspace and, as always, our favorite bleeding-edge tech you'll want to be super careful with. All that plus Ida Joiner's LITA Top Technology Trends Committee predictions. 2019 Horizon Report.
This report profiles six key trends, six significant challenges, and six important developments in educational technology as ranked by an expert panel of leaders from across the higher education landscape. ”Maailman toimivin kirjasto” – Helsinki hankki 0,9 miljoonalla tekoälyyn pohjaavan ratkaisun. Kellutus- ja logistiikkajärjestelmä IMMS:in (Intelligent Material Management System) toimittaa Lyngsoe Systems A/S.
Helmet-kirjastoissa käytössä olevaan kirjastojärjestelmä Sierraan toteutettavan rajapinnan toimittaa Innovative Interfaces Global Limited. Projektin kustannukset ovat noin 900 000 euroa. Summa sisältää ohjelmiston lisäksi käyttöönottoprojektin sekä ylläpidon neljälle vuodelle. Uudistuksen myötä Helsingin kaupunginkirjasto siirtyy 15. toukokuuta alkaen yhteen yhtenäiseen kokoelmaan. Tämä tarkoittaa, että kirjat jäävät yleensä siihen kirjastoon, johon asiakas ne palauttaa. Missä mennään -katsaus 4/2019. Aaveita koneessa: Automaattisen sisällönkuvailun arviointia Kirjastoverkkopäivillä 2019 – Tietolinja. Lehtinen M, Inkinen J & Suominen O (2019).
Aaveita koneessa: Automaattisen sisällönkuvailun arviointia Kirjastoverkkopäivillä 2019. Tietolinja, 2019(2). Pysyvä osoite: Järjestimme vuoden 2019 Kirjastoverkkopäivillä työpajan, jossa tarkasteltiin sisällönkuvailun laatua eri näkökulmista. Tarkemmin ottaen tarkoitus oli vertailla automaattisesti, puoliautomaattisesti ja manuaalisesti tuotettuja erilaisten materiaalien sisällönkuvailuja. Annif Annif on Kansalliskirjastossa kehitettävä automaattisen asiasanoituksen työkalu.
Annifin käyttämistä algoritmeista Maui on Waikaton yliopistossa kehitetty työkalu, joka vertailee käytetyn sanaston ja dokumentin sanoja ja etsii parhaita vastaavuuksia näiden välillä (Medelyan 2009). Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista: Koha mullisti kokoelmatyön. Koha toi tullessaan muutakin hyvää kuin avoimemman kirjastojärjestelmän: se mahdollistaa kokoelmatyön kehittämisen tavoilla, joista aiemmin vain haaveiltiin.
Parin viime vuoden aikana on HAMKin kirjastossa tehty perusteellisia muutoksia. Kampusvastuista on siirrytty palvelukokonaisuuksiin, joissa tiimit vastaavat toiminnoista koko kirjaston tasolla. Seuraavana vuorossa oli kirjastojärjestelmän vaihto, jonka myötä kirjastoon rekrytoitiin myös oma tietojärjestelmäasiantuntija. Kirjaston kokoelmatyöstä vastaava aineistotiimi lähti tutustumaan uuden järjestelmän mahdollisuuksiin uudistamalla kirjaston poistoprosessia. Monta erillistä kokoelmaa, yksi HAMKin kirjasto. Tietolinja – Kansalliskirjaston verkkolehti – ISSN 1239-9132. Kirjaston taustajärjestelmä vaihtuu joulukuussa – Kirjavaa. SAMKin kirjasto ottaa joulukuussa käyttöön uudenaikaisen palvelualustan, Ex Libris -yhtiön Alman.
SAMKin kirjasto ottaa joulukuussa käyttöön uudenaikaisen palvelualustan (Library Services Platform), Ex Libris -yhtiön Alman. SAMKin kirjasto otti nykyisen Voyager-kirjastojärjestelmän käyttöön vuonna 2002. Voyager on kehitetty painetun aineiston hallintaan, niinpä sen seuraajaa alettiin etsiä jo useita vuosia sitten erilaisten hankkeiden kautta. Asiakasliittymänä on ollut v. 2014 lähtien Finna. Tavoitteena on käyttää Finnaa myös Alman kanssa, mutta testaamme samanaikaisesti myös toista asiakasliittymää. SAMKin kirjastossa käyttöönottoprojekti alkoi maaliskuussa 2019 välittömästi hankintasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Järjestelmän vaihto etenee suunnitellusti, mutta syksyn 2019 aikana se tulee väistämättä näkymään kampuskirjastoissa henkilökunnan kiireenä ja lukuisina koulutuspäivinä. Tech Trends. Ajankohtaista meiltä ja muualta – Tietolinja. Ajankohtaista meiltä ja muualta.
Tietolinja, 2019(2). Pysyvä osoite: Kirjastojärjestelmätoimittajien fuusiot jatkuvat: Ex Libris + Innovative Kirjastoalan johtaviin teknologiayrityksiin kuuluva Ex Libris ilmoitti torstaina 5.12., että se on ostamassa toisen merkittävän kirjastojärjestelmätoimittajan, USA:laisen Innovativen. Hit By Ransomware, Butler County Libraries Go Back To Paper-Only Loans. Ex Libris Signs Definitive Agreement to Acquire Innovative - Innovative Interfaces Inc. KTK. Kirjastotoimen aluehallinnon uutiskirje 1-2019.
Pääministeri Juha Sipilä pyysi eroa hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä 8.3.
Hallituksen eronpyynnön vuoksi maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelua ei jatketa. Myös Luova-hanke ajetaan alas kevään aikana. Kirjastoille myönnettiin aluehallintovirastoista kehittämisavustuksia yhteensä 2 411 500 €. Erityisenä painopisteenä vuoden 2019 avustusten myöntämisessä on ollut Teema 1 – Lukemisen edistäminen. Yleisiä kirjastoja koskevan lain yhtenä tavoitteena on edistää lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa. Yleisten kirjastojen tilastot 2018 valmistuivat 1.4. ja ovat tutustuttavissa osoitteissa:Suomen yleisten kirjastojen tilastotTilastojen visualisointi Aluehallintovirasto järjestää opintomatkan Osloon 10.-12.9.2019 ja hakemaan virikkeitä kirjastopalvelujen kehittämiseen. Kotimaisia e-aikakauslehtiä etäkäyttöisenä yleisille kirjastoille. N kaupunki - Asiakkaiden mielipide näkyviin kirjastoissa.
This Library Takes an Indigenous Approach to Categorizing Books by Sydney Worth. For more than a century, the Dewey Decimal Classification system has dictated the way libraries organize their collections. And the way they organize and sort information says a lot about what kind of information is prioritized—and what’s left out. Books on Indigenous communities often get looped into the history section.
Auto-Graphics, Book Systems, Brodart, CASPR Library Systems, COMPanion Corporation, CyberTools, etc - Market Research Updates. New Research Study offers deep evaluation of the global Library Automation Services and System Market. Professorien, Tieteentekijöiden ja yliopistojen opetusalan lehti. Tieteen avaaminen muuttaa tieteellisten kirjastojen osaamista ja palveluita Avoimen tieteen käytänteet ja poliittiset paineet avata tieteen tuloksia mahdollisimman laajaan ja vaikuttavaan käyttöön ovat kehittyneet ja lisääntyneet tämän vuosituhannen alusta.
Tieteen avaaminen aloitettiin puheella tieteellisten julkaisujen avaamisesta kaikkien käyttöön. Tässä on edetty varsin nopeasti ja kunnianhimoisena tavoitteena on Euroopan unionissakin avata kaikki julkisesti rahoitetut tutkimusjulkaisut vuoteen 2020 mennessä. Tieteen avoimuus on merkinnyt tieteellisille kirjastoille uusien palveluiden luomisena ja osaamistaitojen päivittämisenä. Avoin tiede näyttäytyy julkisuudessa yleensä puheena avoimesta julkaisemisesta. Oheisessa kuvassa on esitettynä avoimen tutkimuksen tekemisen eri vaiheet. Merkittävä osa tutkimuksen avaamista on sen tulosten avaaminen: tutkimusdata, sen analysoinnissa käytetyt ohjelmistot ja menetelmät. Asiakkaiden mielipide näkyviin Vantaan kirjastoissa. Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin – Think Open. Transform Your Discovery Approach - A New Vision. New European Legislation Welcomed by FEP.
Bibiliografisten tietueiden konversiosäännöt YSAsta ja Allärsistä YSOon - YSAsta ja Allärsistä YSOon. YSAsta ja Allärsista YSOon siirtymä - YSAsta ja Allärsistä YSOon. PTK 180/2018/14 vp. Theseus rukkaset. Perceptions 2018: An International Survey of Library Automation. Mitä saavutettavuus ja Marrakeshin sopimus merkitsevät kirjastoille? Moni epäilee Zuckerbergin lupausta – Facebook kääntämässä takkiaan perusteellisesti: "toriaukiolta olohuoneeseen"
Facebook on koko 15-vuotisen taipaleensa ajan kannustanut ja houkutellut ihmisiä jakamaan itsestään mahdollisimman paljon netissä avoimuuden ja sosiaalisten suhteiden luomisen sekä vaalimisen nimissä. Nyt yhtiö aikoo kääntää kelkkaa ja keskittyä intiimimpään yhteydenpitoon ja yksityisyyden varjelemiseen, kertoo The Guardian. Ruotsissa julkistettiin kirjastostrategia. Ruotsissa on usean vuoden ajan tehty työtä valtakunnallisen kirjastostrategian luomiseksi. Nyt asiakirja on valmis, ja se taustaraportteineen ja selvityksineen luovutettiin kulttuuri- ja demokratiaministeri Amanda Lindille. Strategian lisäksi Ruotsin kirjastoala on työstänyt myös ehdotukset toimenpiteistä ja arvion rahoituksesta, jota toivotaan valtion budjettiin. Ruotsin valtakunnallisen kirjastostrategian pääotsikko on Demokratins Skattkammare ja visiona on "Bibliotek för alla" - kirjasto kaikille. Kirjasto nähdään ennen muuta demokratian toteutumisen välineenä.
Suomalaiset kulttuuriaineistot verkossa kiinnostavat – Finna.fi:n kävijämäärät uuteen ennätykseen vuonna 2018. Suomalaiset selaavat kulttuuriaineistoja verkossa enemmän kuin koskaan aiemmin. Vuonna 2018 valtakunnallisessa Finna.fi-palvelussa vierailtiin 2,3 miljoona kertaa, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Ylivoimaisesti suosituin aineisto olivat kuva-aarteet. Finna.fi tarjoaa vapaan pääsyn lähes 350 suomalaisarkiston, kirjaston ja museon digitaalisiin aineistoihin, kokoelmaluetteloihin ja valokuviin. Sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuoteen 2016 nähden käyntien määrät ovat nousseet yli 98 prosenttia. – Finna.fi on ainutlaatuinen verkkopalvelu Suomessa, sillä se kokoaa arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhteen hakuun.
Kuva-aarteet ja kirjat ylitse muiden. ”Muutoksen on lähdettävä ruohonjuuritasolta” – haastattelussa avoimen tieteen moniottelija Mikael Laakso – Think Open. The University of California terminates deal with Elsevier. Kansalliskirjasto ja Suomen Kirjastopalvelu Oy sopivat kotimaisten kirjojen kuvailuyhteistyöstä. Kansalliskirjasto ja Suomen Kirjastopalvelu Oy ovat neuvotteluissa päässeet yhteisymmärrykseen kotimaisen julkaisutuotannon kuvailuyhteistyön jatkumisesta Melinda-tuotantoympäristössä. Uuden yhteistyösopimuksen mukaisesti Kirjastopalvelu kuvailee Melindaan ajantasaista kansallisbibliografian piiriin kuuluvaa kotimaista kirjallisuutta, joka on osa Kirjastopalvelun tarjontaa ja luettelointipalvelua.
Melinda on kansallinen kuvailun yhteistyöympäristö ja metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan. Tavoitteena on, että aineistojen ja niihin liittyvien kuvailukohteiden metatieto luodaan vain kerran, ja metatiedon avoimuuden periaatteen mukaisesti kuka tahansa voi hyödyntää tallennettua tietoa haluamallaan tavalla. Uusi laki ei miellyttänyt: Näin Facebook maanitteli ja säikytteli päättäjiä - Digitoday. Yhdysvaltalainen yhteisöpalvelu Facebook on pyrkinyt vaikuttamaan satoihin lainsäätäjiin ja muihin virkamiehiin ympäri maailman, mukaan lukien kaikki EU-maat, estääkseen sen mielestä sen liiketoimintaa haittaavia tietosuojalakeja.
Tieto perustuu oikeusasiakirjoihin, joihin The ja Computer ovat perehtyneet. Vuotaneet asiakirjat liittyvät Six4Three-nimisen sovelluskehittäjän kanteeseen Facebookia vastaan Kaliforniassa. 1-2019 - Missä mennään. Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot Finnan, Finton, Melindan, Yhteentoimivuuden palveluiden ja Koha-käyttöönottoprojektin kuulumisista. Kirjastoverkkopalvelut muutti tammikuussa 2019 Kirjastoverkkopalvelut muutti tammikuussa 2019 Helsingin keskustaan, Kansalliskirjaston kortteliin osoitteeseen Yliopistonkatu 1.Uusi postiosoitteemme on PL 15, 00014 Helsingin yliopisto.Sähköpostiosoitteemme ja puhelinnumeromme säilyvät ennallaan.Jatkossa kaikki koulutuksemme ja kokoukset järjestetään uusissa tiloissa.
Tutustu saapumisohjeisiin. Koulutuksia ja tapahtumia Kansalliskirjastossa 2018 Missä mennään -webinaaritKirjastoverkkopäivät 201922. - 24.10.2019 Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista. Valmis tiedonhakusivu Finna-asiakasnäkymiin. India wants to sign up to Plan S.
Tapahtumat ja koulutukset - Finna. Finna-palvelutasoraportti 2018/2 - Finna. Väitös tietotekniikan alalta, TaM Heli Kautonen. Taiteen maisteri Heli Kautonen väittelee perjantaina 22.2.2019 klo 12 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun salissa T2, Konemiehentie 2, Espoo. Kuopio ottaa käyttöön mobiilikirjaston – sovellus mahdollistaa kirjan lainaamisen jopa suoraan kaverilta. Sähköisen aineiston lainausmäärät ovat kasvaneet nopeasti.
Niversity of California tells students not to use WeChat, WhatsApp in China. Kirjasampo.fi on uudistunut. UA library checkouts fall as books go elsewhere. ProQuest and Ex Libris Are Expanding in Latin America. New Duke Libraries catalog to go live January 16 - Bitstreams: The Digital Collections Blog. Library and Tech Trends Past and Future.
Alma Libraries Around the World - Alma Login Competition 2019. Lausuntopalvelu.fi. Kansallinen lisenssi RDA Toolkit -palveluun - Kuvailusääntöpalvelu. Erikoinen näky: Oodin hyllyt ammottavat lähes tyhjinä – syynä uuden keskustakirjaston hurja suosio. RDA Toolkit -palveluun nyt ilmaiseksi. Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut muuttaa tammikuussa Helsingin keskustaan. Discovery Services. Machine learning can offer new tools, fresh insights for the humanities. Suomeen suunnitellaan valtakunnallista e-kirjastoa – suosituimpia kirjoja jonotetaan jopa puoli vuotta. Axiell wins procurement of digital book platform for all Finnish libraries. Introducing Microsoft’s AI-Powered Video Categorisation Tool.
Pääsy Taylor & Francisin ja Wileyn elektronisiin lehtiin vaarassa — Avoin tiede ja tutkimus. Ikävä tietoturva-aukko paljastui: uhreina tietokoneita, pelikonsoleita ja puhelimia. NISO Plans Working Group for Content Migration Recommended Practice. Artificial Intelligence: Public Libraries to take on a bigger role in educating citizens. Standards: New Version of the Roadmap of Web Applications on Mobile Now Available From W3C. Kouvola kaavailee kieltävänsä kirjastojen käytön nuorilta iltaisin – nuorilta tiukka ei. GDPR: Google Fined €50 Million by French Watchdog for Lack of Transparency. In neuvottelut Taylor & Francisin kanssa päättyneet tuloksettomina - FinELib. Tekoäly saapuu kirjastoon kesällä - Kaupunki. Dagens bibliotekslänk: Library Tech Trends for 2019. Jisc helps protect Irish education institutions from cyber attacks.
Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta - Teknologia. ProQuest Integrates OASIS and Alma for Simplified Print Book Orders. National Survey Finds Few Americans Willing to Pay for Privacy – Center for Data Innovation. Ymmärrän-seminaari järjestetään jo aprillipäivänä - Celia. The U.S. Government Shutdown's Effect on Data Science. Consortium of Academic and Research Libraries in Illinois selects Ex Libris Alma and Primo. Joku urkki muiden tietoja Iisalmen kirjaston yleisöpäätteillä – käyttäjien kannattaa nyt tarkistaa tilinsä.
University of Hawaiʻi System selects Ex Libris Alma Platform. Ainutlaatuista Suomessa – Kainuulle ja Pohjois-Pohjanmaalle yhteinen eKirjasto. Kirjeitä kirjastosta 1/2019. Makupalat 2018. Ymmärrän!-seminaari - Celia. Voiko kone ajatella? – filosofointia tekoälystä – Hakuammunnasta täysosumiin. Iisalmi harkitsee tiukennuksia kirjaston yleisöpäätteiden käyttöön – viidestä koneesta löytyi ylimääräinen etäkäyttöohjelma. Nimisampo.fi aukesi tutkijoiden ja kansalaisten käyttöön.
Internet Governance Guide for Libraries. Mynewsdesk. Valtakunnallinen e-kirjasto jälleen jumissa – kokeiluhanke on nyt 200 000 eurosta kiinni. Tule tutustumaan Finna.fi-hakupalveluun Educa-messuille. Kysy kirjastonhoitajalta 2018. Sierra 4.2 and Encore 4.8 are now... - Innovative Interfaces. Lumme-kirjastojen uusi verkkokirjasto avattu 4.2.2019.