background preloader

Censuur op internet?

Facebook Twitter

BREIN verbiedt The Pirate Bay - PowNews. The Pirate Bay. The Pirate Bay (afgekort TPB) is een website die torrentlinks indexeert.

The Pirate Bay

Volgens Alexa stond de website in maart 2013 op plaats 73[1] van de meest bezochte websites ter wereld, en op plaats 39 van de meest bezochte websites uit Nederland. Geschiedenis[bewerken] De website werd in 2003 opgericht door de Zweedse anti-auteursrechtenorganisatie Piratbyrån (Piraterijbureau). In oktober van datzelfde jaar splitste de website zich af van die organisatie en werd het zelfstandig. De servers van de website worden via cloudhosting aangeboden, via loadbalancers wordt de site gehost bij meerdere cloudhosters, zonder dat die weten dat ze The Pirate Bay hosten.

How to use www.thepiratebay.org-With Commentary- The Pirate Bay: TPB to be blocked in NL -... Roel Cobben : Volledige tekst uitspraak... Webwereld: 5 missers in de Ziggo-zege... XS4ALL: @RoodLoeder Brein blokkere... RTL Nieuws: XS4ALL in hoger beroep om... Auteursrecht. Aanvankelijk was het auteursrecht bedoeld voor de bescherming van uitgevers en de tekst van boeken, pas later voor de schrijvers zelf, maar door een geleidelijke uitbreiding van het werkingsgebied is het tegenwoordig ook op veel andere zaken van toepassing, zoals toespraken, software, foto's, films, opgenomen muziek, beeldende kunstwerken, bouwwerken en journalistiek werk.

Auteursrecht

Geschiedenis[bewerken] Tot de uitvinding van de boekdrukkunst was er niet of nauwelijks sprake van exclusieve rechten op werken. Nadat drukken populair werd, verleenden diverse overheden exclusieve drukrechten op boeken aan drukkers (niet aan auteurs). Een regeling uit Groot-Brittannië uit 1710 (The Statute of Anne) erkende voor het eerst dat auteurs, en niet uitgevers, de eerste rechthebbenden moeten zijn. Het hield tevens bescherming in voor kopers van gedrukt werk, in de zin dat uitgevers het gebruik van verkocht werk niet mochten controleren. Nederlands auteursrecht[bewerken] Inhoud Auteurswet[bewerken] Geert Lievens: Drastische aanpak online a... Over auteursrechtbeleid, thuiskopieheffing en downloadverbod. Doney: Hee, ik ben Stichting BREI...

BREIN. BREIN is in april 1998 opgericht.

BREIN

Voor 1998 bestonden er ook al instanties die piraterij bestreden, zoals de Opsporingsdienst Buma/Stemra, Stichting Video Veilig en de NVPI. Met het oog op de digitalisering hebben deze partijen gezamenlijk BREIN opgericht om piraterij van zowel muziek, film als software te bestrijden. De werkwijze van de stichting BREIN wordt bekritiseerd door organisaties die stellen dat BREIN de privacy van internetgebruikers aantast en dat door haar geëiste maatregelen de vrijheid van meningsuiting in het gedrang zouden brengen. Achtergrondinformatie[bewerken] Volgens BREIN was de waarde van piraterij in 2004 ongeveer 350 miljoen euro.[1] De stichting rekent daarvan ongeveer 50% toe aan internetpiraterij en 50% aan handel in en het onder consumenten uitwisselen van illegale cd's en dvd's.

BREIN is een private handhavingsorganisatie en heeft in Nederland geen strafrechtelijke opsporingsbevoegdheden. Stichting BREIN: Pirate Bay criminals addin... Tim Kuik from BREIN at HAR2009. Tim Kuik: Er is geen recht op toegan... Webwereld: 5 overwinningen van Sticht... Craig Errol: The Pirate Bay noemt Brein... Buma/Stemra. Buma/Stemra is een stichting voor belangenbehartiging in Nederland voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht.

Buma/Stemra

Buma/Stemra is de werkorganisatie van de Vereniging Buma (Bureau voor Muziek-Auteursrechten) en de Stichting Stemra (Stichting tot Exploitatie van Mechanische Reproduktierechten voor Auteurs). Buma heeft sinds haar bestaan een wettelijk monopolie op het incasseren van vergoedingen voor de openbaarmaking van muziekwerken, maar dat lijkt in de nabije toekomst te gaan veranderen.[3] Stemra heeft dat monopolie niet, maar is in Nederland wel de enige organisatie die zich bezighoudt met het incasseren van de mechanische rechten voor de reproductie van composities op beeld- en geluidsdragers. De analoge organisatie in België is SABAM. Historie[bewerken] Tussen 1974 en 1977 stelde Buma/Stemra de Nationale Hitparade samen.

Tom van Nuenen: Mooi interview van @PowNed... Antoinek: BREIN. Buma Stemra. Crimin... Jules Weijers: Stel je voor, je bent lid... Buma/Stemra: Buma is voor verbod illega... Stichting Norma. De Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs - NORMA is een organisatie die de collectieve belangen van uitvoerende kunstenaars op het gebied van het naburig recht behartigt.

Stichting Norma

NORMA vertegenwoordigt in principe alle uitvoerende kunstenaars bij de collectieve exploitatie van hun naburige rechten, zoals het innen en verdelen van onder andere thuiskopie-, leenrecht- en kabelgeld. NORMA is daarmee aanvullend op de SENA die door het Ministerie van Justitie is aangewezen als de organisatie die de zogenaamde artikel 7-rechten van de Wet op de Naburige Rechten incasseert en verdeelt. Onder 'uitvoerend kunstenaars' als bedoeld in de Wet op de Naburige Rechten wordt verstaan: musici, acteurs, zangers, dansers, cabaretiers, variété- en circusartiesten, poppen- en mimespelers, ongeacht het genre (zie ook: naburige rechten). De collectieve exploitatie vindt plaats om puur praktische redenen. Stichting NORMA. Ntb: Stichting Norma: modernise... Red het thuiskopiestelsel van de ondergang!! Kabinet blijft bij downloadverbod. Nick: Meerderheid Kamer officiee...

Michael Geist: .@article19org Statement:... Webwereld: Downloadverbod in Nederlan... Kees Verhoeven: Stas Teeven is glashelder... De digitale agenda van D66. Laurence Stassen (PVV) betreft ACTA. Atze de Vrieze: PVV wil blokkering The Pir... Executive-people.nl: Kamervragen over uitspraak... Copyright, piraterij en internetrechten: de messen worden geslepen. Tim Klay: Ik snap niks van het verbo... Mark Terpstra: Nu de staat wel The Pirate... Guy Sie: Teeven is een hondenlul. R... Bram Ketting: Nog een reden om geen #VVD... Nee tegen downloadverbod! (Consumentenbond) Bitsoffreedom: Wat lost een websiteblokka... Aad Nieuwland: Verbod op The Pirate Bay e... Patrick Mackaaij: Hoe kun je Pirate Bay stra...