background preloader

Sommar/vinterprat

Facebook Twitter

Hur kan sommarpratare bli undervisning i svenska? - Annika Sjödahl. Sommarlov för mig är sommarpratare och nu när semestern är slut tar jag med mig flera sommarpratare in i klassrummet.

Hur kan sommarpratare bli undervisning i svenska? - Annika Sjödahl

Du kanske funderar hur kan man skapa undervisning av sommarprat? Jag brukar använda mig av sommarprat i undervisningen av flera olika anledningar. Det kan vara allt ifrån att fånga alla elevers intresse för läsning genom att höra en sommarpratare berätta om det skrivna som vi ska läsa. På så sätt kan jag visa hur eleverna kan skapa inferenser mellan litteratur till sig själv, mellan författaren eller till andras tankar. Den dramaturgiska modellen by Maria Lindalen on Prezi. Skrivmall till sommarpratare. När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt.

Skrivmall till sommarpratare

Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning Ditt prat ska vara anpassat för målgruppen P1 och ska därför spelas in digitaltDitt prat ska skrivas med anpassning för texttypen och innehålla en tydlig början, mitt och ett slut enligt dramaturgin.Ditt prat ska innehålla ord och uttryck för känslor. Skrivall till sommarprat För att få hjälp i ert skrivande kan ni använda er av denna skrivmall som en hjälp. Anslag. Opinion - Record & Edit Podcasts on your iPhone. Enklaste appen för att göra en podcast. Spela in i appen, klipp och ändra ordning på dina inspelningar med fingret, publicera inifrån appen.

Enklaste appen för att göra en podcast

Opinion hjälper alla som vill göra en podcast, men inte vill hålla på med teknik. Säkert har du lyssnat på podcaster. Kanske har du tänkt att det verkar roligt, att du också skulle vilja göra en podcast om något som intresserar dig. Men sen har det fastnat på frågor om vilken utrustning som behövs och vilka program man måste lära sig och vilken tjänst för att strömma ljudet som är bäst, och … Nu får alla sådana frågor sitt svar. Jag har haft appen ett tag. I den app som finns ute nu för ­iphone och ipad går det att exportera ljudet till Soundcloud eller Dropbox, eller öppna i annan ljudapp. I den går det att skapa ett konto och publicera sin podcast, fortfarande inifrån samma app.

Sommar i P1 9/7: Linda Pira - Kultur & Nöje - Göteborgs-Posten. Linda Pira gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv.

Sommar i P1 9/7: Linda Pira - Kultur & Nöje - Göteborgs-Posten

"Shit Linda, alltså! Kolla på dig. De skriker ditt namn ... Fattar du hur långt du har kommit, eller? " frågar Linda Pira sig själv i sitt kaxiga sommarprat, där hon gör upp med barndomens oförstående vuxenvärld och tackar sig själv. Linda Pira uppträder numera lika ledigt i Allsång på Skansen som på Dramaten. Sista meningen: Jag kommer alltid att se henne, och uppskatta henne, och backa henne till hundra procent. Musik: Mest hiphop. Audacity. Skärminspelningar - vad behöver jag? På denna sida hittar du information om hur du snabbt kan komma igång med skärminspelningar.

Skärminspelningar - vad behöver jag?

Längst ned på den här sidan hittar du en miniguide - en jämförelse mellan några vanliga verktyg för skärminspelning och deras grundläggande funktioner. Vill du sedan gräva dig djupare in i tekniken och göra mer bearbetade inspelningar kan du ta en titt på sidorna Enkla verktyg och Avancerade verktyg. För att kunna göra en skärminspelning behöver du: en datorett headseteventuellt en webbkameraett manusen mjukvara för att spela in det som händer på skärmen + din röst Hårdvara För att kunna göra en skärminspelning behöver du först och främst en dator och ett headset.

Använder du inbyggd mikrofon som eventuellt finns på din dator brukar kvaliteten inte bli lika bra och ovälkomna ljud kommer lätt med i inspelningen. Manus. Spela in ljud med GarageBand (iPad, iPad mini eller iPhone) Spela in ljud. Radio. En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast.

radio

Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Om man använder ett program, som t ex GarageBand, finns möjlighet att lägga in bilder också. Att jobba med podcast i skolan kan ske på olika sätt. Att eleverna skriver egna berättelser är något man brukar göra på språklektioner.

PROJEKT SOMMARPRATARNA / VINTERPRATARNA. Höstpratarna i Alviksskolan #höstpratarna Leon Emelie Filippa Linnea Albin Adam Emma Paul Edvard Morris Simon Oliver Elin Liv Alfred Mauritz Smilla Mackan. Sommarpratarna. Undervisar du en 9:a i svenska just nu?

Sommarpratarna

Här kommer världens bästa tips på hur du kan avsluta terminen på ett minnesvärt sätt. Det var två år sedan som jag hade niorna som jag gjorde detta med, så en del detaljer har jag nog glömt bort men jag ska försöka berätta om det i stora drag. Jag bestämde att vi skulle göra ett Sommarpratarprogram. Vi inledde det hela med att lyssna på delar av olika program från Sommar i P1 (alla gamla program finns att ladda ner på och jag vill minnas att vi lyssnade väldigt mycket på Mia Skäringers t ex. Sedan lyssnade vi på olika sätt att inleda ett program och jag hade då valt ut några program som alla inleddes på olika sätt. I grunden kan man säga att de utgick från den skrivuppgift som många svensklärare känner igen som "Boken om högstadiet". Så här känns det att sluta skolan. Sommar & Vinter i P1.