background preloader

Over Amnestie

Facebook Twitter

De organisatie. Amnesty International is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten.

De organisatie

Werelwijd heeft Amnesty 3 miljoen leden, donateurs en vaste begunstigers in meer dan 150 landen. Amnesty Nederland, opgericht in mei 1968, is met 265.000 leden één van de grootste nationale afdelingen van Amnesty. LedenraadAmnesty Nederland is een vereniging met als hoogste bestuursorgaan een Ledenraad. > Lees meer over de Ledenraad Landelijk SecretariaatOp Amnesty’s Landelijk Secretariaat, in het 'Amnesty-huis', worden de besluiten van de Ledenraad uitgevoerd.

De medewerkers van het Landelijk Secretariaat plannen en coördineren de activiteiten van Amnesty Nederland, zoals acties, voorlichting, lobby, mediawerk en fondsen- en ledenwerving. Amnestie. Amnestie is het vrijstellen of herroepen van strafvervolging voor bepaalde daden door het hoogste gezag van een staat.

Amnestie

Het woord amnestie komt van het Griekse amnestia, vergetelheid. Iemands daden worden door een amnestieverlening als het ware aan de vergetelheid prijsgegeven en daarmee volledig uitgewist. Een collectieve amnestieverlening wordt ook wel een generaal pardon genoemd. Er kan amnestie verleend worden aan bepaalde individuen of aan allen die een bepaald strafbaar feit hebben gepleegd.

Amnestie kan zelfs betrekking hebben op alle strafbare daden die in een bepaalde periode of in verband met bepaalde omstandigheden gepleegd zijn. Amnestiewet (Suriname) Suriname. Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika.

Suriname

Het land grenst in het oosten aan Frans-Guyana, in het westen aan Guyana (voormalig Brits-Guiana), in het zuiden aan Brazilië en in het noorden aan de Atlantische Oceaan. Suriname heeft zowel met Guyana als met Frans-Guyana een grensgeschil. Het land is 163.820 km² groot en heeft een kustlijn van 386 km. Suriname wordt wel als een van de verwantschapslanden van Nederland beschouwd[bron?] ; tot 25 november 1975 was Suriname een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Steun Amnesty nú met uw donatie. Grote teleurstelling over goedkeuring amnestiewet. Amnesty International is zeer teleurgesteld dat het Surinaamse parlement in meerderheid de wijziging van de amnestiewet uit 1992 heeft goedgekeurd.

Grote teleurstelling over goedkeuring amnestiewet

Hierdoor wordt amnestie verleend aan de verdachten van de vijftien buitengerechtelijke executies op 8 december 1982, waaronder president Desi Bouterse. Amnesty vindt dat er nooit sprake kan zijn van amnestie voor verdachten van ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder buitengerechtelijke executies. Dit is in strijd met internationaal recht. Suriname is verplicht om ernstige mensenrechtenschendingen zoals de decembermoorden te onderzoeken en de daders te vervolgen.