background preloader

Jennykindlundhugoson2

Facebook Twitter

Texttyper.

Martins släkt

Min granne är en mördare. Undersköterska – Ellinor – YRMiS. Grammatik i Svenska 2 på nytt sätt. Vilse. Mallar och instruktioner. LÄSPROJEKT Isdraken. Klassrumsregler. Lärarhandledningar. Många av våra böcker lämpar sig väl som grund till ämnen att fördjupa sig i.

Lärarhandledningar

Vi har lärarhandledningar och lektionsunderlag passande för låg-, mellan- och högstadiet. Lästips för tonåringar Vi har samlat aktuella böcker för tonåringar som kan sätta igång tankar om rätt och fel, vem man är och vem som bestämmer! Ladda hem broschyren här. (.pdf) 50-Enkla-Formativa-Bedomningstekniker-bara-Det. Nordeniskolen. Teskedsorden. • För barn och unga • Lättläst • Skönlitteratur.

Teskedsorden

Cirkelmodellen i berättelseskrivande. Cirkelmodellen för genrebaserad undervisning har jag i första hand kommit i kontakt med genom boken Stärk språket stärk lärandet (Pauline Gibbons), som jag just nu läser tillsammans med mina kollegor i en studiecirkel.

Cirkelmodellen i berättelseskrivande

Modellen i fyra faser hjälper eleverna att bli bekanta med en viss texttyp. För andraspråkselever är det ett utmärkt sätt att arbeta språkutvecklande med hjälp av cirkelmodellen. Eleverna får en struktur och trygghet i sitt skrivande. Det som mer och mer kommit fram är att detta arbetssätt gynnar alla elever och just nu ligger cirkelmodellen verkligen i tiden. Eleverna får verktyg som kan hjälpa dem att nå målen och lära sig att skriva olika slags texter och vi pedagoger får chansen att strukturera om vårt arbetssätt. UNDERVISNING - vad la_r sig ditt barn i skolan_ Continuing Shakespeare - Mia Smith. I ett tidigare blogginlägg berättade jag om hur jag introducerat Shakespeare till mina elever i år 7 och 8.

Continuing Shakespeare - Mia Smith

Arbetet har fortlöpt, och här tänkte jag presentera ytterligare några bitar. Shakespeare your way.

Tomten (1941) Läs en text du tycker om. 14 februari – en novell av Jonas Karlsson Det finns många sätt att stimulera läsning.

Läs en text du tycker om

SVA. Det här är kvinnohat i dess lortigaste form. Den barnsliga teckningen föreställde ett matbord.

Det här är kvinnohat i dess lortigaste form

Under bordsduken två barn med streckgubbsarmar. Runt bordet små bruna bollar, utspridda köttbullar. Bredvid bordet en mamma med nerdragna mungipor och över henne en arg pappafigur med en streckad arm höjd till slag. Initialleken - muntligt framträdande med frågesport. Mallar och instruktioner. Planering – Förbjuden kärlek. Hur kan en planering se ut?

Planering – Förbjuden kärlek

Den mycket intressanta diskussionen fördes i en FB-grupp häromdagen. Det finns såklart lika många förslag som det finns lärare. Att skapa en planering med vidgat perspektiv - Annika Sjödahl. Ett av de roligaste delarna av undervisningen är att skapa planeringar för eleverna.

Att skapa en planering med vidgat perspektiv - Annika Sjödahl

Jag är väldigt mån om att hela tiden utgå från kunskapskraven vid planeringen. Vad vill jag få fram i undervisningen? Ett av de roligaste kunskapskravet att arbeta med, men även det svåraste kunskapskravet, i svenska för år nio är att: ”kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att det olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt och förstärka och levandegöra sina texters budskap” Jag tänkte visa på hur jag tänker när jag skapar en sådan planering.

Förkunskaper skapar en bra grund för sammanhang Då vi arbetar med förintelsen i årskurs nio i historia tänkte jag använda mig av det för att bygga på förkunskaper och ge sammanhang i det vi läser i fler ämnen. Källkritik. Lättläst - Lärarmaterial till 7 lättlästa klassiker. Klassisk litteratur i lättläst format Självklart ska elever som har det lite svårare med läsningen få möjlighet att läsa klassiska verk.

Lättläst - Lärarmaterial till 7 lättlästa klassiker

När Bonnier utbildning nu ger ut en Känn på litteraturen kring klassisk litteratur vill vi visa hur du som har elever med lässvårigheter kan använda våra lättlästa klassiker, parallellt med originalet. Lättlästa böcker ersätter inte originaltexten, lättlästa böcker är för dem som annars inte hade läst alls.

Min flykt

File_download. Jlsu. En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt. De största syftningsfelen som någonsin hittats i Sverige (13 bilder) Svenskar som menade en sak, men öppnade för missuppfattningar.

De största syftningsfelen som någonsin hittats i Sverige (13 bilder)

Och det rejält. Här är de 13 största syftningsfelen som hittats i Sverige. Jag avskydde dig då. Nu förstår jag precis. Du kan verkligen prata en sönder och samman och kommer alltid för sent. Och när vi var små rökte du i bilen. Du hade knappast blivit "Årets mama". Jag kommer aldrig att glömma skriket. Jag har satt mig på en sten vid vattnet, armarna runt benen för att få kroppen att sluta skaka. Det blöder ur ett jack under knäet och ena halvan av ansiktet har svullnat så att ögat knappt syns. En mening och hundra ord. Anne-Marie Körling har flera enkla och mycket användbara lektionsidéer på Körlings ord. Jag har testat flera med både bra resultat och nöje. Liksom andra goda grundidéer finns det möjligheter att utveckla dessa idéer åt lite olika håll. Den här kan vi kalla En mening och hundra ord! Avslutningstal och dikter att använda i sista timman.

Svenska Dagbladet. Stor eller liten bokstav? Evig fråga. Nordiske språk. Sv 1 - litteraturtema: arbete. De största syftningsfelen som någonsin hittats i Sverige (13 bilder) 16 särskrivningar som visar varför vi behöver nya skolor. Lärarguider. Poesilekar. PejloTraning.pdf. Bluffsidor på Facebook. Pascalidou: ”Jag är rädd hela tiden” Ordklasser. Satsdelar.

Dystopier

Tyska. Antiken. Språkhistoria. Lararhandledning_Klassikerfyran.pdf. Dialekter: skånska. Retorik. Rasism. Skriva. Författare. Bedömning.