background preloader

Érdekességek

Facebook Twitter

Bekapcsolták a 600 méter hosszú szemétcsapdát a Csendes-óceánon. Kísérteties hangokat rögzítettek a Marson, hallgassa meg ön is ! A NASA bemutatta azokat a hangfelvételeket, amelyeket Insight nevű űrszondája rögzített a vörös bolygón észlelt marsrengések morajáról és más ismeretlen zajokról.

Kísérteties hangokat rögzítettek a Marson, hallgassa meg ön is !

Az InSight szeizmométerei több mint 100 eseményt észleltek, de csak 21-ről vélik, hogy erős marsrengés lehetett, a többiről más is feltételezhető. Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen. Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen a világon elsőként az Erlangeni Egyetemi Klinikán.

Kéttonnás mágneses robotot vetnek be a rákos sejtek ellen

Az új robot abban segít, hogy nanorészecskék segítségével a gyógyszert pontosan a céljához juttassa anélkül, hogy a környező szöveteket károsítaná - írta keddi közleményében Christoph Alexiou, az egyetem kísérleti onkológiai és nanomedicina tanszékének vezetője. A nanomedicina olyan részecskékkel dolgozik, amelyek az emberi hajszál átmérőjénél tízezerszer kisebbek. A nanorészecskéket használó eljárás lényegesen hatásosabbá teheti a kemoterápiát, mellékhatásait pedig a maihoz képest erősen mérsékelné. A sötét anyag idősebb lehet a világegyetemnél. Hát az meg hogy lehetséges?!

A sötét anyag idősebb lehet a világegyetemnél

– kaphatja fel a fejét joggal az olvasó. – Nem úgy van, hogy a világegyetem – a világmindenség – tartalmaz minden fizikai létező dolgot? És ha a világegyetem kora véges – hisz jól tudjuk, hogy 13,8 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanással vette kezdetét – akkor semmilyen fizikai entitás nem lehet idősebb nála? Nos, hosszú ideig így gondolták a fizikusok is. Ám az utóbbi évtizedben egyre több kozmológus szerint számos közvetett bizonyíték támasztja alá a multiverzum-hipotézist.

Ennek értelmében a mi világegyetemünk egy csupán a sok, talán végtelen számú párhuzamos univerzum közül, amely az egymásból fürtszerűen előbukkanó és felfúvódó világegyetemek láncolatának, vagy más hasonlattal a téridő-buborékok habjának csak egyetlen eleme. Erre talált most közvetett, matematikai bizonyítékot Tommi Tenkanen asztrofizikus, az Amerikai Egyesült Államokbeli Johns Hopkins Egyetem posztdoktori kutatója.

Forrás: Johns Hopkins Egyetem Hozzászólás. A rejtélyes sötét anyag: lehet, hogy Einstein mégsem tévedett? Az általunk ismert univerzumnak a becslések szerint csupán alig öt százaléka látható.

A rejtélyes sötét anyag: lehet, hogy Einstein mégsem tévedett?

A világegyetem 95 százalékát felépítő láthatatlan anyag mibenléte a modern elméleti fizika egyik legizgalmasabb rejtélye. A sötét anyag létezésére az első utalás 1933-ban történt, amikor Fritz Zwicky svájci csillagász kiszámította, hogy a Földhöz legközelebbi galaxishalmaz, a Szűz csillagképben lévő szabálytalan Virgo-halmazban nincs elég látható anyag kozmikus por és gáz, illetve csillagok formájában ahhoz, A világ egyik leginnovatívabb építésze megmutatta, miért kell telepakolni algával a jövő városait. 2018. november 19.

A világ egyik leginnovatívabb építésze megmutatta, miért kell telepakolni algával a jövő városait

A londoni ecoLogicStudio-t 2005-ben alapította két, ott végzett olasz építész. Közös cégük azóta világszerte ismertté vált, de az üzlet és a szépség közül gyakran az utóbbit választják. Marco Poletto építésszel Dublinban beszélgettünk. „Pont úgy néz ki, mint egy kicsit furcsa tudós vagy egy professzor a laborból” – mondja a lengyel egyetemi tanár, aki teljesen véletlenül penderül ahhoz az asztalhoz, ahol épp a legendásan nem innovatív ír gasztronómiával ismerkedek.

A fenti benyomás legalább akkor hatással volt rá, mint rám, ezért még egy ideig beszélgetünk az extravagáns brit-olaszról. Marco azt vallja, hogy az algák szépek. A párbeszéd az EIT Climate-KIC dublini klímakonferenciájának egyik szünetében (egészen konkrétan az ebédszünetében) hangzott el, ahol dr. De a feltűnő megjelenés egy gondolkozó embert és feltűnően innovatív gondolatokat takar.

Fotó: B. ú. Egy mini űrliftet építenek a japánok, és még ebben a hónapban kipróbálják. Itt az energiatárolás jövője: a beton - Qubit. A 21. században már hozzászoktunk, hogy áram mindig van.

Itt az energiatárolás jövője: a beton - Qubit

Ez a modern villamosenergia-rendszernek köszönhető, amely az erőművek folyamatos termelésére épül. Mivel azonban éjszaka nincs akkora kereslet az áramra, napközben viszont csúcsidőszakok is vannak, szükség van a rendszer szabályozására, a terhelés kiegyenlítésére. Ezt Magyarországon szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel elégítik ki, amelyek azonban fosszilis tüzelőanyagokat használnak, így hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Mutatjuk, mire lesz hatással a tömeg mérésének megváltozása. A mindennapi életben nem jelent változást, hogy átalakítják a Nemzetközi Mértékegységrendszert, amelynek alapegységei ezentúl természeti/technikai állandókhoz lesznek kötve.

Mutatjuk, mire lesz hatással a tömeg mérésének megváltozása

Ez biztosítja, hogy a 2019. május 20-ától érvényes új mértékegységrendszer hosszú távon stabil és konzisztens lesz - mondta Nagyné Szilágyi Zsófia szakértő annak kapcsán, hogy pénteken többek között elfogadták a kilogramm új definícióját a Párizs melletti Versailles-ban az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencián (CGPM). A több mint hatvan ország részvételével tartott konferencián Magyarországot Nagyné Szilágyi Zsófia, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályának vezetője képviselte. Végső álomba szenderült a NASA egyik szeme - Infostart.hu. Véget ért a Kepler űrtávcső küldetése, miután kilenc évnyi működés után október végén elfogyott az üzemanyaga így a NASA legsikeresebb űrtávcsöve nem üzemel tovább.

Végső álomba szenderült a NASA egyik szeme - Infostart.hu

Az utolsó üzenetet november 15-én, a névadó csillagász, Johannes Kepler halálának 388. évfordulóján, küldte el neki az amerikai űrhivatal. Lekapcsolták a rádióadóvevőit, de mivel a Kepler lassan forog, figyelemmel kísérték, hogy valóban sikerült-e kikapcsolni. Az űreszköz most egy Nap körüli pályán kering, mintegy 151 millió kilométerre a Földtől. A Kepler pályafutása során több ezer naprendszeren kívüli bolygót talált.A küldetése alatt többször léptek fel műszaki nehézségek, 2013 óta már csak korlátozott üzemmódban működött.Utódját áprilisban indították útjára. A NASA arra számít, hogy több ezernyi, korábban ismeretlen világot tár fel a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).