background preloader

Hoger onderwijs

Facebook Twitter

'De werkvloer trekt zich niet zoveel aan van de Elsevier-ranglijst' Wat hebben docenten van de Universiteit Utrecht aan de ranglijst van beste Nederlandse opleidingen van weekblad Elsevier?

'De werkvloer trekt zich niet zoveel aan van de Elsevier-ranglijst'

Titel ‘beste brede universiteit’ onbetrouwbaar. 51 thinkers on education, an amazing list by Donald Clark. Www.scienceintransition.nl/wp-content/uploads/2013/10/Sience-in-Transition-Position-paper-versie-2.pdf. ‘Leenstelsel moet studenten arm milieu ontzien’ Karlijn Ligtenberg (LSVb), Tom Hoven (studentenbond AKKU) en Ron Bormans (Hogeschool Rotterdam) kijkend naar een debatstelling. | Foto: Erik Kottier debat12 oktober 2012 11:15 |De HBO-raad zal er bij de onderhandelaars van VVD en PvdA op blijven aandringen dat het onverstandig is een sociaal leenstelsel in te voeren omdat het grote groepen studenten benadeeld.

‘Leenstelsel moet studenten arm milieu ontzien’

Dat zei voorzitter Thom de Graaf donderdagavond in Den Haag, ‘gesterkt en gesteund’ door de uitkomsten van het door de HBO-raad georganiseerde debat over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Ik een excellente student? Vergeet het maar! Eén van mijn eerste colleges op University College Utrecht was van het vak antropologie.

Ik een excellente student? Vergeet het maar!

Ik had de cursus gekozen uit pure interesse, en rekende erop dat ik met eigen inzet en belangstelling het vak redelijk gemakkelijk zou kunnen volgen. Ik verwachtte in ieder geval geen docent die me in de nek zou hijgen, die me constant zou controleren en dwingen, zoals je die misschien op een middelbare school zou verwachten. Dit was toch echt de universiteit, waar je de verantwoordelijkheid krijgt je eigen tijd in te delen en zelfstandig beslissingen te nemen.

Nou had ik al een college antropologie gehad, dit was het tweede, of beter gezegd, dit zou het tweede zijn. Why Is Academic Writing So Academic? A few years ago, when I was a graduate student in English, I presented a paper at my department’s American Literature Colloquium.

Why Is Academic Writing So Academic?

(A colloquium is a sort of writing workshop for graduate students.) Meer aandacht nodig voor systematische vernieuwing curriculum. Enerzijds Anderzijds. De stelling van deze maand: Bètastudies verdienen meer promotie dan alfastudies Tekst: Lotte Coenen en Saskia Verheijden Dit artikel verscheen eerder in de intro-ANS In 2003 heeft de overheid ruim 340 miljoen euro gepompt in het aantrekken van bètastudenten, vanwege een dreigend tekort aan technici.

Enerzijds Anderzijds

Met dit aanzienlijke bedrag is het Platform Bèta en Techniek opgericht. Door middel van voorlichting op middelbare scholen en het bezoeken van bedrijven wil dit platform laten zien wat de mogelijkheden zijn na het volgen van een bètastudie. Beatrice Boots, plaatsvervangend directeur en woordvoerder van Platform Bèta en Techniek ‘Bètatechnici zijn erg van belang voor Nederland, meer dan 27 procent van het Nederlands bruto nationaal product ontstaat door export waar technische ontwikkelingen mee gemoeid zijn. Klaas-landsman-VAWOWenWv3.pdf. Publish and perish at Imperial College London: the death of Stefan Grimm. Cookies op Trouw.nl. Arrogante bestuurders en zwakke studenten worden UvA fataal - Opinie - NRC Reader.

Geesteswetenschappen

'Jeugd, verzet je, trek aan die hotpants!' - Bert Brussen bespreekt. Wetenschap(srevolutie?) Wie helpt de universiteiten aan een toekomstvisie? ‘Vizier vooruit’.

Wie helpt de universiteiten aan een toekomstvisie?

Zo heet een studie naar de toekomst van de universiteiten uitgevoerd door de VSNU en het Rathenau Instituut. Maar wat ‘vooruit’ is, dat willen de universiteiten eigenlijk niet weten. Uitdagingen genoeg. Leids hoogleraar: universiteit moet ruimte bieden voor geloof. Www.vsnu.nl/files/documenten/Domeinen/Strategie-PA/Toekomststrategie/Nieuwsbrief_Toekomststrategie_20131107.pdf?m=0.

Radboud

WRR: ‘Grote hervormingen nodig in het hoger onderwijs’ Onderwijs7 november 2013 7:00 |Er moeten de komende grote hervormingen bij onderwijsinstellingen komen om veranderingen in de wereldeconomie bij te benen.

WRR: ‘Grote hervormingen nodig in het hoger onderwijs’

Onderwijs moet minder een mal zijn waar iedereen in moet passen, en meer zijn wat studenten en de arbeidsmarkt nodig hebben. Dat concludeert onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). Universiteiten moeten vwo'er direct leraartraject aanbieden. Niet de academische mastergraad is doorslaggevend, maar dat leraren minimaal vwo hebben gedaan.

Universiteiten moeten vwo'er direct leraartraject aanbieden

Universiteiten moeten de vwo’ers al direct in de bachelor de kans geven een speciaal leraarstraject te volgen. Dat schrijft onderwijkskundige Theo Wubbels. De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bepleit in haar rapport Naar een lerende economie een ware revolutie in het onderwijs, onder meer door haar pleidooi voor academisch opgeleide leraren. Online Programs Don't Always Expand Access to Higher Education, Report Says. Online programs often promise to expand access to higher education by providing more flexible options for students to work at their own pace and offer degrees at a lower cost.

Online Programs Don't Always Expand Access to Higher Education, Report Says

But according to a new report from a national faculty organization, these programs may be blocking access to a group of students who could benefit the most from the flexibility they offer: low-income, adult and working students. [READ: Faculty Organization Chides For-Profit Online Education Companies] That's because the technology required for online courses isn't always easily accessible or affordable for these students. Viel Feind, viel Ehr. 11 oktober 2013 - De LSVb wordt 30.

Viel Feind, viel Ehr

Zij vroeg PG Kroeger van ScienceGuide te spreken op haar jubileum over politiek en studentactivisme. “Hoe minder geliefd bij de LSVb, hoe beter de onderwijsminister in de geschiedenisboekjes bekend komt te staan.” Zijn speech klonk als volgt: "Het is precies 26 jaar geleden dezer dagen dat oud-ASVA secretaris politiek en strategie, Max van Weezel, onderwijsminister Wim Deetman interviewde voor Vrij Nederland. Goes to College, Part 2: A New Freakonomics Radio Podcast. College STUDENTS: My name is Allison, this is my last semester at Duke University... we’re at Minneapolis Technical and Community College … Mitchell State University in St.

Paul… first year at Wellesley University … I’m at University of North Carolina …I’m a sophomore, I go to Morehouse College … I’m Jasmine, I’m a freshman and I’m at Harvard University. Hogeschool Verbiedt Klachten Op Sociale Media. Hogeschool Avans wil niet dat via sociale media negatieve berichten over de school naar buiten worden gebracht. Dit is opgenomen in de huisregels voor komend schooljaar. "Als student of medewerker mag je uiteraard actief zijn op social media", aldus Avans in de huisregels. "Uitgangspunt is dat je hierbij de volgende spelregels in acht neemt. " In een filmpje van de school wordt een voorbeeldbericht aangehaald van berichten die niet langer toegestaan zijn. Niet alle university colleges zijn meer excellent in Keuzegids. De Keuzegids Universiteiten prijst dit jaar 65 ‘topopleidingen’, zes meer dan vorig jaar. Vooral de exacte studies stijgen tot grote hoogten, terwijl de university colleges in de ranglijst naar beneden duikelen.

De bacheloropleidingen die dit jaar het predicaat ‘top’ krijgen zijn vaak kleinschaliger en intensiever dan gemiddeld, concludeert de keuzegidsredactie. Vooral de slimme bèta’s onder de eindexamenkandidaten kunnen bijna geen verkeerde keuze maken: het aantal ‘topopleidingen’ staat bij de natuurwetenschappen inmiddels op 27. Dat is bijna de helft van alle opleidingen in die sector en een verdubbeling van de score ten opzichte van vorig jaar. De university colleges doen het dit jaar opvallend minder goed. The Boomerang student magazine. Wat is het onderwijsakkoord waard? VU vraagt uitstel voor Instellingstoets. 4 februari 2013 - De VU wil uitstel voor de instellingstoets van de NVAO. De auditcommissie heeft een instellingsaudit uitgevoerd, waaruit bleek dat onder andere de communicatie tussen de verschillende afdelingen over het onderwijs onvoldoende is. Dit staat een effectief onderwijsbeleid in de weg. De instellingstoets van de VU stond aanvankelijk gepland voor eind juli, maar de VU ziet hier nu vanaf, omdat ze menen de zaken nog niet op orde te hebben.

De auditcommissie onder voorzitterschap van Jan Veldhuis heeft vastgesteld dat er tussen het bestuur, de verschillende faculteiten en de Raad van Toezicht te weinig over belangrijke zaken in het onderwijs wordt gesproken. Www.hanze.nl/NR/rdonlyres/A4F4D08C-FBBF-4287-B72A-A72A9C803583/0/20104jaargang28TvhOHonoursalumnioverdemeerwaardevanhunhonoursonderwijs.pdf. Rector is boos: de universiteit is geen koekjesfabriek. De grote toestroom van studenten legt een zware druk op de kwaliteit van het onderwijs. Dat bleek dinsdagavond bij de Utrechtse OnderwijsOrakels. Verelendung. Iedereen draagt ideaaltypische opvattingen van wetenschapsbeoefening met zich mee. Bij de meesten van ons zijn dat witte jassen, laboratoria, ruitjespapier, petrischaaltjes en witte dampen boven reageerbuisjes. Blader willekeurig welk wetenschapskatern door en je ziet dit beeld gestaafd: veel hersenscans, astrofysica, laboratoria en evolutietheorie.

University presidents work to increase recognizability with alumni. Colleges and universities spend a lot making sure people know their presidents.

Leenstelsel

Selectie. Online onderwijs. Kwaliteit in verscheidenheid. Langstudeerboete. Wetenschappelijke integriteit. Rendementsdenken.