background preloader

QR-koder i skolan

Facebook Twitter

QR-koder sparar tid. Digital coach. Med QR-koderna kan eleverna få den information de behöver för att komma vidare i arbetet.Foto: Emelie Asplund Eva Söderberg tyckte inte alltid att syslöjdslektionerna var särskilt roliga när hon gick i skolan. I dag är ett av hennes främsta mål att göra sin egen undervisning så olik den tiden som möjligt. – Vår fröken satt vid en upphöjd kateder och vi fick stå nedanför i kö och vänta när vi behövde hjälp. Det kunde gå en hel lektion utan att man kom någonstans eftersom vi inte fick fortsätta till nästa steg förrän vi hade fått klartecken om vi hade sprättat på rätt ställe eller inte, säger Eva Söderberg, lärare i svenska och slöjd på Nya Påvelundsskolan i Västra Frölunda i Göteborg. Hur man som slöjdlärare ska hantera och minimera den tidsödande väntetiden har alltid varit lite av ett moment 22.

Alla elever är ju ivriga att komma vidare och angelägna om att göra färdigt sina arbeten. Foto: Emelie AsplundOlle Lindbom är en av dem som har kört fast vid mudd-momentet. På hemligt uppdrag | Lustfyllt lärande med iPads i förskola & skola. QR-koder är spännande grejer. De har ett hemligt språk, som faktiskt ser ganska mycket ut som en skattkarta. Våra barn är just nu väldigt intresserade av skattkartor och hemliga hemligheter i stort.

Då passar det perfekt att gå på QR-kodsuppdrag. Tänk att komma till skogen, där ett gäng såna här hemliga uppdrag sitter uppsatta: Hur ska vi göra? Det blev text! Jättekul, tyckte barnen, som hjälptes åt med olika arbetsuppgifter -en höll i iPaden, en strök bort regnet på koden, en tredje höll upp kodpapperet, så det blev enklare att hitta rätt vinkel, och så vidare. Här är ett av uppdragen. Om inte finns svaret här (prova scanna av den med en QR-kodsläsare): Alla uppdragen hade mattetema, med problemlösning, lägesord och antal som en röd tråd. Vi har använt oss av apparna Qrafter Pro och QRReader. Be Sociable, Share! 10 bästa apparna – Qrkoder | IKT i särskolan. En av de 10 bästa apparna att skapa med är QR-koder. Vi använder QR-koder vid olika inlärningssituationer: Det kan vara en instruktion till att spela ett spel, läsa/räkna eller recept.

Det är bra att repetera saker många gånger och med QR – koderna ökar den möjligheten. Vill de baka en pizza eller göra ett enklare mellanmål kan de ta med Ipaden och lätt följa instruktionerna på filmen som visas. Qr koder kan användas till att beskriva en bild som någon målat, berätta om eleverna i klassen till ett självporträtt, skattjakt och fakta till en bild, det är bara fantasin som sätter gränser. För att använda QR-koder måste man ha en app som kan läsa utav koderna. Har du en iPhone kan du t.ex. ladda ner appen i-Nigma eller Scan från App store. Med Qrafter Pro kan du både läsa av och skapa koder.

Här är en QR-kod som vi använder för att se hur vi bakade scones. QR-koder | Mikael Bruér. I ett anfall av upptäckarlust, frustration och lättja bestämde jag mig idag för att testa QR-koder. Anledningen var egentligen att jag tröttnade på att visa elever samma sida om och om igen och skriva adress, lektionsinnehåll. Jag testade att skicka upp länkar på och skriva ut bilden jag fick. För att vara ett första test, helt utan erfarenhet av det innan, fungerade det anmärkningsvärt smidigt. Eleverna fick ladda ner appen i-nigma reader som är gratis och finns både till iPad, iPhone och andra bärbara apparater. Bilden satte jag upp på tavlan och eleverna fick scanna av den när de var framme vid respektive uppgift. De blev sen länkade till respektive lektionsmoment på min sida och kunde sätta igång att arbeta anpassat.

Efter lite kortare undersökningar på nätet verkar det finnas en lång rad användningsområden för QR-koder i skolan. Snabb info. Här finns en lista på olika verktyg som går att använda med QR-koder. QR-koder.pdf. Ett interaktivt bibliotek. Helenas Skapa qr-kod.