background preloader

Förskolan

Facebook Twitter

Här har språken huvudrollen. Shne, 4 år, uttalar orden klart och tydligt och tittar på förskolläraren Emelie Johansson. – La la?

Här har språken huvudrollen

Vad var det för blomma då? En röd, säger Shne. Hon vänder blicken mot laptopens skärm igen. – Kanske en tulpan? Fortsätter Emelie Johansson. Brist på forskning om IT. Förskolan och skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Brist på forskning om IT

Men när det gäller digitala verktyg, särskilt surfplattor, finns begränsat med både studier och erfarenhet. Tekniken är helt enkelt för ny. – Det finns forskning om små barn och digitalisering inom andra ämnesområden, men den rör sig inte i förskolan, utan i labbmiljö eller hemmet, säger Susanne Kjällander. Hon är en av få förskoleforskare som tittat närmare på hur surfplattor används i förskolan. I ett projekt när studerade hon fyra förskolor i Botkyrka där barnen själva fick utforska surfplattorna.

Flerspråkighet i förskolan - Pedagog Stockholm. Nu finns det efterfrågade referensmaterialet ”Flerspråkighet i förskolan” tillgängligt här på Pedagog Stockholm som en pdf-fil. ”Flerspråkighet i förskolan” vänder sig till dig som arbetar med flerspråkiga barn och familjer.

Flerspråkighet i förskolan - Pedagog Stockholm

IKT i förskola – Är du intresserad av att arbeta med IKT i förskolan och vill ha tips och idéer så är det här kanske en blogg för dig. På den här bloggen kommer jag att dela med mig av hur vi arbetar med IKT hos oss på Alterdalens förskola. Experiment, bygg och konstruktion - Naturvetenskap och Teknik i förskolan. Plattan i mattan. Alfons Åberg. Alfons Åberg, en personlig favorit.

Alfons Åberg

Temalådor för förskolan (ny) En blogg där vi synliggör det lustfyllda lärandet i förskolan… Digga digitala verktyg. Friends presenterar Alfons vänskapslåda för en trygg förskola › Friends. I höst kommer en spännande nyhet för landets förskolor!

Friends presenterar Alfons vänskapslåda för en trygg förskola › Friends

Då lanseras Alfons vänskapslåda, ett samarbete mellan Friends och Bok-Makaren, som är rättighetsbolaget bakom Alfons Åberg. I lådan finns material för att jobba tillsammans med barngruppen för en trygg förskola där alla får och tar plats. Alfons vänskapslåda riktar sig till pedagogisk personal i förskolan och kan användas som en del av trygghetsarbetet. Metodunderlaget är varierat men genomgående kopplat till figuren Alfons Åberg. – Vi ville ta fram ett kvalitetsmaterial som håller hög pedagogisk nivå, samtidigt som det känns roligt och enkelt för barn att ta till sig. Lådan innehåller bland annat Alfons-böcker med handledning, samtalskort, Alfonsdocka, föräldramaterial, ljudböcker och en podcast med Farzad från Barnens Pod.

. – Utanförskap, rädsla men även vänskap berörs i flera av Gunilla Bergströms berättelser om Alfons Åberg. Pris: 895 kr. 10 bästa apparna – Quiver. Quiver är en av de 10 bästa apparna att skapa med.

10 bästa apparna – Quiver

I den här appen färglägger eleverna olika bilder och med appen quiver får figurerna ”liv”. En uppgift som inspirerar eleverna att måla olika figurer för att sedan få se dem dansa, hoppa och snurra till musik. I ett första steg ska bilderna som ska färgläggas väljas ut. För att skriva ut bilderna behöver man gå in på www.quivervision.com Det finns både betalbilder och gratis bilder att välja mellan. 10 bästa apparna – Morfo booth. En av de 10 bästa apparna att skapa med är Morfo booth.

10 bästa apparna – Morfo booth

Med den här appen har vi animerat både teckningar och leksaker. Vi målade först teckningar föreställande ansikten i närbild. Därefter fotade vi teckningarna och la in dem i appen Morfo Booth. När bilderna läggs in i appen blir fotot animerat med ögon som blinkar och en mun som pratar med en inspelad röst. Vi fotade även en docka som vi själva har sytt, det blir nästan lite läskigt att se hur dockan får ”liv”. Att låta eleverna skriva berättelser till sina självporträtt och spela in det kan vara ett nästa steg. 1999 - 2015 Din lekplats på nätet! - Förskollärare får filmkunskaper på Högskolan Väst - Högskolan Väst.

Hur kan man pedagogiskt dokumentera och kvalitetsutvärdera sitt arbete på en förskola?

Förskollärare får filmkunskaper på Högskolan Väst - Högskolan Väst

På Högskolan Väst hölls fredagen den 9 januari en kompetensutvecklingsdag för förskollärare, förskolechefer, barnskötare och övrig personal. – Det här gav många bra tankar. Pedagogisk dokumentation med lärplatta som verktyg. Här kommer jag att synliggöra hur man kan använda surfplatta som verktyg med pedagogisk dokumentation.

Pedagogisk dokumentation med lärplatta som verktyg

Det är tre steg med surfplatta, fånga processen med surfplatta, barnen reflekterar med surfplatta, pedagogernas reflektioner med surfplattan. Surfplatta som verktyg har underlättat mitt arbete på så sätt att man kan använda den på flera olika sätt beroende på vilken syfte man har. Allt som har samlats in har jag lagt in i appen Keynote för att synliggöra hela processen, synliggöra barnens kunskaper, synliggöra vilka strävansmål man har uppfyllt och material till egen utvärdering. Eftersom dokumentationen inte har funnits tillgängligt hela tiden för barnen och föräldrarna har jag skrivit ut olika processer och samlat allt i en projektpärm. Projekt Lava - Det finns flera sätt att starta ett projekt med barnen, det kan vara styrt som innebär att pedagogen redan har förutbestämt om vad temat ska handla om men att pedagogen sen utvecklar projektet utifrån barnens tankar under processen.

Spel och appar. Spel och multimedia kan användas i förskolan för att utveckla barns modersmål och det svenska språket.

Spel och appar

En rik och språkutvecklande miljö där barn kan lära tillsammans av varandra och med engagerade vuxna gynnar språkutvecklingen. ”När paddorna kom blev det verkligen ett lyft. Det finns massor av bra appar. Ofta finns de på många olika språk. Fröken Marias blogg. Ni som redan har prövat Kahoot, Grattis! Ni som inte har, gör det. Pedagogisk dokumentation med Ipad. Anna Lundholm Lärplattor i förskolan. Min Blogg om IKT i förskolan. iPad som pedagogiskt verktyg i förskolan.

Liam och Busy Shapes <p>JavaScript required to play <a hreflang="en" type="video/mp4" href=" och Busy Shapes</a>. </p> Busy Shapes ABOUT BUSY SHAPES Busy Shapes helps children improve their ability to handle simple objects through a series of puzzles, in which they must change simple shapes and place them in proper holes.

Along the way, the app responds to each child’s actions with positive guidance and motivation, and never with discouragement. Måste säga att jag verkligen gillar denna enkla app. Rasmus_busy shapes <p>JavaScript required to play <a hreflang="en" type="video/mp4" href=" shapes</a>. liam_busy shapes 01.