background preloader

Veszélyforrások

Facebook Twitter

Közösségi média, vírus, féreg, IoT, illetéktelen hozzáférés, privacy

Államosítsuk a Facebookot és a Google-t! - tldr. Több 444 videó?

Államosítsuk a Facebookot és a Google-t! - tldr

Szeretném A nagy techcégek fejlesztései és szolgáltatásai átszövik az egész világgazdaságot, alapjaiban alakítanak át mindent maguk körül.Egészen máshogy kezdett működni a világ az elmúlt években, és a folyamat csak gyorsulhat. Amit eddig termelésről, munkáról és gazdaságról gondoltunk – érvénytelen. Miközben az adat lett az új olaj, pár techvállalat gigantikus monopóliummá hízott, és nem látni, mi állíthatná meg őket. Az új korszak, a XXI. századi kapitalizmus keretei csak most alakulnak ki, a társadalomtudomány egyelőre csak ismerkedik az új jelenségekkel, fogalmakkal.Nick Srnicek baloldali filozófus egyike azoknak, akik megpróbálják leírni az új korszak folyamatait. Nem te döntöd el, hogy rákattintasz-e erre a cikkre - tldr. Több 444 videó?

Nem te döntöd el, hogy rákattintasz-e erre a cikkre - tldr

Szeretném. Csalókra figyelmeztet az MKB Bank. A korábbiaknál jóval kifinomultabb eszközökkel kivitelezett, e-mailben megvalósuló adathalász támadásra figyelmeztet az MKB Bank: a csalók a bank nevével visszaélve küldenek adategyeztetésre felhívó e-mailt.

Csalókra figyelmeztet az MKB Bank

Az MKB Bank nem kér ügyfeleitől személyes és banki adatokat sem telefonon, sem e-mailen keresztül – hangsúlyozza a bank a közleményében. A levél tartalma nyelvtanilag helyes, megfelelő magyarsággal fogalmazott. Ezért ez az e-mail – ellentétben a korábban jellemző nyelvtanilag helytelen, helyesírási hibákat tartalmazó levelekkel nem ad egyből gyanúra okot – írja az MTI. A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról. Telefonos phishing módszerekkel dolgoztak a Twittert célzó támadók - HWSW. Spear phishing támadással tudták átvenni az irányítást hírességek Twitter profiljai felett a támadók a július közepén végrehajtott, eddig példátlan kaliberű akció során.

Telefonos phishing módszerekkel dolgoztak a Twittert célzó támadók - HWSW

A közösségi oldal blogposztban számolt be az ügy fejleményeiről, eszerint ismeretlenek július 15-én telefonon csalták ki a cég dolgozóitól az érintett fiókok kezeléséhez szükséges adatokat. A sikeres akcióhoz a Twitter szerint a támadóknak hozzáférést kellett szerezniük a vállalat belső hálózatához és terméktámogatási eszközeihez, utóbbiak használatához pedig egyes alkalmazottainak belépési adataira is szükségük volt. A telefonos, pszichológiai manipulációra építő támadás során az elkövetők először olyan dolgozókat is elértek, akik nem rendelkeztek megfelelő jogosultsággal a profilkezelő eszközök használatához, az ő adataikkal azonban sikerült bejutniuk a vállalat rendszereibe, jobb rálátást kapva annak működésére.

Elképesztő méretű átverős hackertámadás zajlik éppen az interneten. Túszul ejtett emlékek. A magyar gyerekek ötöde bántalmazott már egy másik gyereket a neten - Qubit. Kultúr - Adj ingyen luxust, lefotózom. Az Amazon Echo nem csupán felvette, még tovább is küldte egy oregoni pár beszélgetéseit. Feltört cyber-játékmackók segítségével szerezték meg több százezer család titkait. Saját magán ki is próbálhatja: ezt látja önből a Facebook, bármit is csinál az oldalon. A felhasználók tudta nélkül rögzített minden hangot az okosvibrátort kezelő telefonos alkalmazás. Hackelhetőek voltak a német okosvibrátorok. Ez még hagyján, a gyártójuk online szolgáltatása sem volt biztonságos.

Hackelhetőek voltak a német okosvibrátorok

Az internetre kapcsolt kütyük tipikusan rendkívül sebezhetőek, de persze nagyon nem mindegy, hogy egy esetleges hackelés esetén mihez férhetnek hozzá a támadók. Használója után kémkedik az okos vibrátor. Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől. Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől

Már arcfelismerő szoftverekkel ellátott kamerák figyelnek, gépagyak jósolják meg, ki követ majd el bűntényt, és lassan már nem csak arcvonások, de hang alapján is beazonosíthatóvá válik bárki. Orwell éppen ilyen világtól félt, de azt nem láthatta előre, hogy a digitalizáció hozza el a „Nagy Testvér” korát. Tech - Jön a Kaszás: lelőheti a komplett internetet egy új zombihálózat. Tech - Titkos katonai bázisokat leplezett le egy fitneszapp. Social engineering, avagy az emberek naivitásának kihasználása - Felsofokon.hu a Szakmai Magazin. Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Social engineering, avagy az emberek naivitásának kihasználása - Felsofokon.hu a Szakmai Magazin

Először is kezdjük az alapok tisztázásával. A social engineering szóösszetételt nem lehet lefordítani magyar nyelvre, mivel nincs megfelelője. Ez a fogalom annyira összetett és szerteágazó, hogy egy szóval sajnos nem lehet meghatározni a jelentését. Azonban ha mindenáron ‘magyarosítani’ akarjuk, akkor én talán úgy foglalmaznám meg, hogy a hackerek az emberek naivitását kihasználva, értékes adatokat szűrnek ki, valamint a rábeszélőképességük segítségével jutnak be egyes rendszerekbe.

GALÁNTAI ZOLTÁN: E-PRIVACY OLVASÓKÖNYV. Dr.

GALÁNTAI ZOLTÁN: E-PRIVACY OLVASÓKÖNYV

Galántai Zoltán. Nem a gyerekeket kell félteni az internettől, hanem a nyugdíjasokat. Mivel a saját kényelmes buborékomat eszem ágában sem volt lerombolni, a kísérlethez regisztráltam egy új felhasználót a Facebookon: egy naiv, az internetre most rácsodálkozó, kicsit hiszékeny, friss nyugdíjas nénit, egyenesen az Élet iskolájából (ahol az Isten a tanár!!).

Nem a gyerekeket kell félteni az internettől, hanem a nyugdíjasokat

A Facebook sötétebb bugyraiban tett kirándulásaim alapján volt egy olyan megérzésem, hogy abszolút célcsoport lesz a legbizarrabb csoportok és szélhámosok számára - és igazam is lett. Vélemény: A sírás határán – a WannaCry-probléma - HWSW. Kocsis Tamás, a Secure Networx igazgatójának véleménye: Nem akarok belemenni a malware működésébe vagy a védekezési lehetőségek felsorolásába – megtették már nagyon sokan, és remélem, teszik is még a következő napokban.

Vélemény: A sírás határán – a WannaCry-probléma - HWSW

Arról viszont mindenképpen érdemes beszélni, amit a Microsoft vetett fel az esettel kapcsolatban. Nyilván sokakban felmerült a Microsoft felelőssége, hiszen a támadáshoz a Windows egyik sérülékenységét használják fel. Pontosabban az adott megfertőzött gépről ezt a sebezhetőséget kihasználva terjed tovább a vállalati hálózatban a fertőzés. A hibát korábban az NSA fedezte fel, de nem vette fel a kapcsolatot a fejlesztővel, hanem megtartotta magának, és olyan "kiberfegyvereket" épített köré, amelyekkel az Amerikai Egyesült Államok kormányának és népének érdekeit védi – vagy – amelyek illegális, demokráciát tipró, szabadságjogokat gyalázó sötét és bűnös üzelmei végrehajtását szolgálják (a számodra elfogadottabb minősítés aláhúzandó).

Persze, elméletileg és erkölcsileg igen. Áll a bál Schobert Norbi Facebook-oldalán, miután kiderült, hogy nem túl tudományos. Háztartási eszközeink jelenthetik a legnagyobb veszélyt az internetre - 444. Helyi idő szerint péntek reggel óriási túlterheléses támadás zajlott az USA keleti partján, a támadás idején elérhetetlen volt egy rakás nagy forgalmú oldal, nem ment a Twitter, az Amazon, a Tumblr, a Spotify, a Reddit, akadoztak olyan híroldalak is, mint a CNN, a Guardian vagy a New York Times. A támadásról még mindig nem tudni mindent, de azt már látni, hogy a legnagyobb oldalakkal dolgozó DNS-szolgáltató, a DYN infrastruktúráját doszolták, és egyre több jel utal arra, hogy a támadást intéző botnet mit sem sejtő polgárok háztartási eszközeiből állt össze. Brian Krebs cyberbiztonsági szakértő és újságíró arról ír a blogján, hogy az adatok egyértelműen arra utalnak, a támadók internetre kötött eszközök erőforrásait használták fel a támadáshoz, CCTV videókamerák és digitális videórögzítőkből lett bothadsereg.