background preloader

Veszélyforrások

Facebook Twitter

Közösségi média, vírus, féreg, IoT, illetéktelen hozzáférés, privacy

Csalókra figyelmeztet az MKB Bank. A korábbiaknál jóval kifinomultabb eszközökkel kivitelezett, e-mailben megvalósuló adathalász támadásra figyelmeztet az MKB Bank: a csalók a bank nevével visszaélve küldenek adategyeztetésre felhívó e-mailt.

Csalókra figyelmeztet az MKB Bank

Az MKB Bank nem kér ügyfeleitől személyes és banki adatokat sem telefonon, sem e-mailen keresztül – hangsúlyozza a bank a közleményében. A levél tartalma nyelvtanilag helyes, megfelelő magyarsággal fogalmazott. Ezért ez az e-mail – ellentétben a korábban jellemző nyelvtanilag helytelen, helyesírási hibákat tartalmazó levelekkel nem ad egyből gyanúra okot – írja az MTI. Az adathalász e-levélben található linken keresztül a csalók immár nemcsak az ügyfelek netbanki belépőkódjait, hanem kártyaszámukat és elérhetőségüket (e-mail cím, telefonszám) is kérik. Az üzenetben szereplő telefonszám nem köthető az MKB Bankhoz.

Kérik, amennyiben bármely ügyfél ilyen tartalmú e-mailt kap, semmiképpen ne kattintson a linkre, adatait ne adja meg, és azonnal törölje az e-mailt. A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról. Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?

A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

Telefonos phishing módszerekkel dolgoztak a Twittert célzó támadók - HWSW. Spear phishing támadással tudták átvenni az irányítást hírességek Twitter profiljai felett a támadók a július közepén végrehajtott, eddig példátlan kaliberű akció során.

Telefonos phishing módszerekkel dolgoztak a Twittert célzó támadók - HWSW

Elképesztő méretű átverős hackertámadás zajlik éppen az interneten. Túszul ejtett emlékek. A magyar gyerekek ötöde bántalmazott már egy másik gyereket a neten - Qubit. Kultúr - Adj ingyen luxust, lefotózom. Az Amazon Echo nem csupán felvette, még tovább is küldte egy oregoni pár beszélgetéseit. Feltört cyber-játékmackók segítségével szerezték meg több százezer család titkait. Saját magán ki is próbálhatja: ezt látja önből a Facebook, bármit is csinál az oldalon. A felhasználók tudta nélkül rögzített minden hangot az okosvibrátort kezelő telefonos alkalmazás. Hackelhetőek voltak a német okosvibrátorok. Ez még hagyján, a gyártójuk online szolgáltatása sem volt biztonságos.

Hackelhetőek voltak a német okosvibrátorok

Az internetre kapcsolt kütyük tipikusan rendkívül sebezhetőek, de persze nagyon nem mindegy, hogy egy esetleges hackelés esetén mihez férhetnek hozzá a támadók. Használója után kémkedik az okos vibrátor. Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől. Kína mindig is nagyon sok személyes adatot gyűjtött állampolgárairól, de az olyan új technológiák mint a mobilok és a mesterséges intelligencia tovább tágítják a határokat.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől

Már arcfelismerő szoftverekkel ellátott kamerák figyelnek, gépagyak jósolják meg, ki követ majd el bűntényt, és lassan már nem csak arcvonások, de hang alapján is beazonosíthatóvá válik bárki. Tech - Jön a Kaszás: lelőheti a komplett internetet egy új zombihálózat. Tech - Titkos katonai bázisokat leplezett le egy fitneszapp. Social engineering, avagy az emberek naivitásának kihasználása - Felsofokon.hu a Szakmai Magazin. Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Social engineering, avagy az emberek naivitásának kihasználása - Felsofokon.hu a Szakmai Magazin

Először is kezdjük az alapok tisztázásával. A social engineering szóösszetételt nem lehet lefordítani magyar nyelvre, mivel nincs megfelelője. Ez a fogalom annyira összetett és szerteágazó, hogy egy szóval sajnos nem lehet meghatározni a jelentését. Azonban ha mindenáron ‘magyarosítani’ akarjuk, akkor én talán úgy foglalmaznám meg, hogy a hackerek az emberek naivitását kihasználva, értékes adatokat szűrnek ki, valamint a rábeszélőképességük segítségével jutnak be egyes rendszerekbe. GALÁNTAI ZOLTÁN: E-PRIVACY OLVASÓKÖNYV. Dr.

GALÁNTAI ZOLTÁN: E-PRIVACY OLVASÓKÖNYV

Galántai Zoltán. Nem a gyerekeket kell félteni az internettől, hanem a nyugdíjasokat. Mivel a saját kényelmes buborékomat eszem ágában sem volt lerombolni, a kísérlethez regisztráltam egy új felhasználót a Facebookon: egy naiv, az internetre most rácsodálkozó, kicsit hiszékeny, friss nyugdíjas nénit, egyenesen az Élet iskolájából (ahol az Isten a tanár!!).

Nem a gyerekeket kell félteni az internettől, hanem a nyugdíjasokat

A Facebook sötétebb bugyraiban tett kirándulásaim alapján volt egy olyan megérzésem, hogy abszolút célcsoport lesz a legbizarrabb csoportok és szélhámosok számára - és igazam is lett. Álljunk meg egy szóra: mi az az Élet iskolája (ahol az Isten a tanár!!)? Ez egyfajta jelképe és közös ismertetőjegye Facebookon a könnyen megvezethető, minden irracionális hülyeségre vevő, idősebb, nem különösebben iskolázott, a világ működésére egyszerű válaszokat kereső, és a bonyolultakat reflexből elutasító felhasználóknak. Vélemény: A sírás határán – a WannaCry-probléma - HWSW. Kocsis Tamás, a Secure Networx igazgatójának véleménye: Nem akarok belemenni a malware működésébe vagy a védekezési lehetőségek felsorolásába – megtették már nagyon sokan, és remélem, teszik is még a következő napokban.

Vélemény: A sírás határán – a WannaCry-probléma - HWSW

Arról viszont mindenképpen érdemes beszélni, amit a Microsoft vetett fel az esettel kapcsolatban. Nyilván sokakban felmerült a Microsoft felelőssége, hiszen a támadáshoz a Windows egyik sérülékenységét használják fel. Pontosabban az adott megfertőzött gépről ezt a sebezhetőséget kihasználva terjed tovább a vállalati hálózatban a fertőzés. A hibát korábban az NSA fedezte fel, de nem vette fel a kapcsolatot a fejlesztővel, hanem megtartotta magának, és olyan "kiberfegyvereket" épített köré, amelyekkel az Amerikai Egyesült Államok kormányának és népének érdekeit védi – vagy – amelyek illegális, demokráciát tipró, szabadságjogokat gyalázó sötét és bűnös üzelmei végrehajtását szolgálják (a számodra elfogadottabb minősítés aláhúzandó).

Persze, elméletileg és erkölcsileg igen. Áll a bál Schobert Norbi Facebook-oldalán, miután kiderült, hogy nem túl tudományos. Háztartási eszközeink jelenthetik a legnagyobb veszélyt az internetre - 444. Helyi idő szerint péntek reggel óriási túlterheléses támadás zajlott az USA keleti partján, a támadás idején elérhetetlen volt egy rakás nagy forgalmú oldal, nem ment a Twitter, az Amazon, a Tumblr, a Spotify, a Reddit, akadoztak olyan híroldalak is, mint a CNN, a Guardian vagy a New York Times.

Háztartási eszközeink jelenthetik a legnagyobb veszélyt az internetre - 444

A támadásról még mindig nem tudni mindent, de azt már látni, hogy a legnagyobb oldalakkal dolgozó DNS-szolgáltató, a DYN infrastruktúráját doszolták, és egyre több jel utal arra, hogy a támadást intéző botnet mit sem sejtő polgárok háztartási eszközeiből állt össze. Brian Krebs cyberbiztonsági szakértő és újságíró arról ír a blogján, hogy az adatok egyértelműen arra utalnak, a támadók internetre kötött eszközök erőforrásait használták fel a támadáshoz, CCTV videókamerák és digitális videórögzítőkből lett bothadsereg.