background preloader

Ministarstvo Gospodarstva

Facebook Twitter

Live Interviews

Video: Kandidat za ministra gospodarstva Milan Račić predstavio svoju viziju izlaska Hrvatske iz krize — Vijesti.hr. Slobodna Dalmacija: Evo sedmorice 'veličanstvenih' za ministarske fotelje. HDZ, Most i mandatar Tihomir Orešković još uvijek rade na rješavanju ministarske križaljke, pa se tako ne znaju ni nosioci možda najvažnijih ministarstva u mandatu – ministra financija i ministra gospodarstva.

Slobodna Dalmacija: Evo sedmorice 'veličanstvenih' za ministarske fotelje

Kada su u pitanju ministri financija, resora koji "pripada" Domoljubnoj koaliciji, u igri su ostali HDZ-ovci Goran Marić i Tomislav Čorić, te HSLS-ovac Josip Budimir i Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja, dok su za ministra gospodarstva glavni kandidati Tomislav Panenić, Milan Račić i Ivan Lovrinović. Rizik s Marićem Četiri preostala kandidata za ministra financija, kako doznajmo, već su bila na razgovoru s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i on tek treba donijeti konačnu odluku, a od tog izbora dosta će zavisiti ne samo sadržaj, nego i percpecija ekonomske politike od strane građana, ali i investitora. Jer, ime ministra financija bit će i poruka "zainteresiranoj javnosti".

Slobodna Dalmacija: Iz Kanade nam stiže i ministar gospodarstva? Njegovu kandidaturu nisu željeli potvrditi u Mostu, ali ni demantirati.

Slobodna Dalmacija: Iz Kanade nam stiže i ministar gospodarstva?

Saborski zastupnik Mosta Jure Martinović pak potvrdio kako je kandidat za ministarstvo pravosuđa. Objasnio je kako su označili više ljudi za svaku poziciju te najavio da će se od ponedjeljka do srijede razgovarati o ministarskim imenima. Jutarnji List: Račić bi unio pozitivnu klimu, a Budimir i Štimac disciplinu. HDZ, Most i mandatar Tihomir Orešković još uvijek rade na rješavanju ministarske križaljke pa se tako ne znaju ni nositelji možda najvažnijih ministarstva u mandatu - financija i gospodarstva.

Jutarnji List: Račić bi unio pozitivnu klimu, a Budimir i Štimac disciplinu

Kada su u pitanju ministri financija, resora koji “pripada” Domoljubnoj koaliciji, u igri su ostali HDZ-ovci Goran Marić i Tomislav Ćorić te HSLS-ovac Josip Budimir i Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja, dok su za ministra gospodarstva glavni kandidati Tomislav Panenić, Milan Račić i Ivan Lovrinović. Stranačka težina Četiri preostala kandidata za ministra financija su, kako doznajemo, već bili na razgovoru s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i on tek treba donijeti konačnu odluku, a o tom izboru dosta ovisi ne samo sadržaj, nego i percepcija ekonomske politike građana, ali i investitora. Jer, ime ministra financija bit će i poruka “zainteresiranoj javnosti”. Superiorna biografija. Index.hr: Potencijalni ministar gospodarstva otkrio tko ga je zvao i što Orešković treba da bi imao moć.

Foto: N1 POTENCIJALNI ministar gospodarstva iz redova MOST-a Milan Račić u Dnevniku N1 progovorio je o tome kako su tekli njegovi razgovori s MOST-om te tko ga je zvao.

Index.hr: Potencijalni ministar gospodarstva otkrio tko ga je zvao i što Orešković treba da bi imao moć

Tako je priznao da ga je Most kontaktirao još prije izbora budući da je on kaže, dosta pisao o reformama koje su se njima svidjele. "Onda sam odlučio da ne mogu surađivati s njima u to vrijeme, jer se ne slažem s nekim ekonomskim idejama, ali smo ostali u dobrim odnosima. Onda su me prije 10 dana zvali. Vitomir Šimić me zvao. Na pitanje poznaje li mandatara Oreškovića budući da je i sam godinama živio u Kanadi rekao je da ga je upoznao prije dvije godine i to na 10 minuta. "To nema nikakve veze, on mene mora zvati ako misli da mogu pomoći. Večernji List: Moje četvero djece moja su 4 razloga što sam se odlučio priključiti. Direktno.hr: Kandidat za ministra gospodarstva otkriva nam pravi pristup reformama. Ekskluzivno Datum objave: Autor: Ivan Brodić Povratkom sa sastanka s kreditorima, tiskovnu je konferenciju održao mandatar Tihomir Orešković.

Direktno.hr: Kandidat za ministra gospodarstva otkriva nam pravi pristup reformama

Istaknuo je pozitivan dojam sastanka s vlasnicima 80 posto našeg duga, ali i nekoliko ključnih točaka putem kojih će se provoditi promjena hrvatskog društva i odnosa prema javnom dugu. Spomenuo je i potrebu privatizacije svih javnih poduzeća koja ne upravljaju strateškim resursima. Za komentar smo zamolili Milana Račića, konzultanta iz tvrtke Indium, kolumnista Večernjeg lista i jednog od kandidata za Ministra gospodarstva.

"Ne postoji čarobni štapić kojim ćemo jednim pokretom izliječiti posrnulu ekonomiju. Zamijetili smo kako je u jeku sastavljanja vlade glavni problem nejasnoća situacije koja će se zateći, ali i prilično nejasna komunikacija. "Komunikacija će ili podići ili srušiti ovu Vladu. Kakav onda pristup treba zauzeti nova administracija? Index.hr: MOST-ov kandidat za ministra gospodarstva: Bit će rezova, moramo osposobiti privatni sektor. Narod.hr: Pogledajte program kandidata za ministra gospodarstva Milana Račića. U petak, kad je iz Mosta neslužbeno procurila informacija da je mandatar Tihomor Orešković odobrio da novi ministar gospodarstva bude njihov Tomislav Panenić, konzultant u tvrtki Indium i kolumnist Večernjeg lista Milan Račić objavio je da je on kandidat za čelno mjesto baš u tom resoru.

narod.hr: Pogledajte program kandidata za ministra gospodarstva Milana Račića

“Prošloga sam tjedna intervjuiran kao kandidat za ministra gospodarstva u novoj hrvatskoj Vladi. Čast mi je biti kandidatom za takvu poziciju. Rečeno mi je da svaki kandidat treba pripremiti plan za Ministarstvo od 5 točaka, a za izradu plana imao sam 48 sati”, napisao je Račić a priložio je i svoj program kojem je misao vodilja – bez puno mudrovanja. Milan Račić je, slično kao i Orešković, prvi dio života proveo u Kanadi. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Torontu, i pravo na Sveučilištu u Manitobi te magistrirao međunarodno pravo na Sveučilištu McGill.

Račić je i član odvjetničkih komora u New Yorku i Massachusettsu, a trenutno vodi konzultantsku tvrtku. Izvor: narod.hr. Index.hr: Nesuđeni ministar gospodarstva Račić: Brine me krhka saborska većina. Screenshot: HRT EKONOMIST Milan Račić, nesuđeni ministar gospodarstva u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija izjavio je kako ga zabrinjava krhkost saborske većine.

Index.hr: Nesuđeni ministar gospodarstva Račić: Brine me krhka saborska većina

Račić pozitivno gleda na početak nove Vlade te u premijeru Tihomiru Oreškoviću vidi jamac njenog uspjeha. Prve mjere koje je najavio premijer Tihomir Orešković u emisiji su komentirali i ekonomistica Sandra Švaljek te Mladen Novosel iz SSSH. Na samom početku Sandra Švaljek je odbila komentirati navode o tome da joj je MOST u jednom trenutku ponudio premijersko mjesto rekavši da ova država ima puno važnijih tema za raspravu, a glavna bi zasigurno trebala biti gospodarstvo. Za Tihomira Oreškovića je izjavila da trezveno sagledava situaciju, a i ministar financija Zdravko Marić na samom početku mandata odašilje dobre signale. "Primarno je zaustaviti rast deficita i javnog duga", naglasila je i složila se s idejom premijera Oreškovića da se proda dio državne imovine koja nije u funkciji.

Milan Račić - Autor - Express. RTL Vjesti: Kandidat za ministra gospodarstva Milan Račić predstavio svoju viziju izlaska Hrvatske iz krize — Vijesti.hr. Do srijede će biti poznati svi ministri nove vlade, a već do četvrtka sve će biti spremno za početak sjednice novog saziva Sabora.

RTL Vjesti: Kandidat za ministra gospodarstva Milan Račić predstavio svoju viziju izlaska Hrvatske iz krize — Vijesti.hr

I dok se potencijalni ministri očito drže uputa i ne izlaze u javnost, putem Facebooka otkrivaju se nova imena kandidata. Energy Press: Javna poduzeća na IPO-u bit će test podržava li narod reforme. Povodom predstavljanja svoga programa kao kandidata za ministra gospodarstva u Studiju 4 gostovao je Milan Račić, poslovni konzultant i kolumnist Večernjeg lista.

Energy Press: Javna poduzeća na IPO-u bit će test podržava li narod reforme

Tko vas je predložio? Ja sam dobio poziv od Mosta jer im se svidjelo što ja pišem. Mnogi su Hrvati mostovci. Jer žele reforme. Razgovarao sam s mnogima u Mostu dva i pol sata. Vaš životni i poslovni put? Možete li to iskustvo primijeniti kod nas? Plan i program? Express, 24.1.2016. Express: Kandidat za ministra gospodarstva: “Hrvatski radnik nije lijen, ali je skup” - Ekonomix.

Milan Račić, stručnjak za strateško poslovno savjetovanje, na svojoj je internet stranici potvrdio da je bio jedan od kandidata koji su razgovarali s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. “ Rečeno mi je da svaki kandidat treba pripremiti plan za Ministarstvo od 5 točaka, a za izradu plana imao sam 48 sati”, napisao je Račić.

Express: Kandidat za ministra gospodarstva: “Hrvatski radnik nije lijen, ali je skup” - Ekonomix

Račić je dio života proveo u Kanadi, što mu je zajednička točka s mandatarom Oreškovićem, i tamo je završio tri fakulteta; ekonomiju, pravo, a potom i specijalizaciju za međunarodno pravo. Na višim izvršnim pozicijama u tvrtkama u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj radio je dugi niz godina. Energy Press: Pravi pristup je bez puno mudrovanja. Povratkom sa sastanka s kreditorima, tiskovnu je konferenciju održao mandatar Tihomir Orešković.

Istaknuo je pozitivan dojam sastanka s vlasnicima 80 posto našeg duga, ali i nekoliko ključnih točaka putem kojih će se provoditi promjena hrvatskog društva i odnosa prema javnom dugu. Spomenuo je i potrebu privatizacije svih javnih poduzeća koja ne upravljaju strateškim resursima. Za komantar smo zamolili Milana Račića, konzultanta iz tvrtke Indium, kolumnista Večernjeg lista i jednog od kandidata za Ministra gospodarstva. “Ne postoji čarobni štapić kojim ćemo jednim pokretom izliječiti posrnulu ekonomiju. Procvat u Hrvatskoj nije izostao zbog jedne ključne loše odluke, već zbog čitavog niza loših odluka – čitav naš pristup bio je pogrešan. Zamijetili smo kako je u jeku sastavljanja vlade glavni problem nejasnoća situacije koja će se zateći, ali i prilično nejasna komunikacija.

“Komunikacija će ili podići ili srušiti ovu Vladu. Tportal.hr: Kako bi Hrvatsku razvijao Mostov kandidat za ministra gospodarstva. Mostov kandidat za ministra gospodarstva Milan Račić za tportal je rekao kako još uvijek nije ušao u pregovore s mandatarom nove Vlade Tihomirom Oreškovićem. 'Jedan sam od Mostovih kandidata i ne znam s kojom listom su oni otišli Oreškoviću', rekao nam je Račić, konzultant nepoznat široj javnosti. Račić je direktor konzultantske tvrtke Indium. U Kanadi je završio tri fakulteta, vodio je pregovore vrijedne milijarde dolara između Fairchild Dorniera i Bombardiera, a između ostalog kao partner strukturirao je privatni fond za nekretnine vrijedan sto milijuna dolara Što se njegova programa i šansi za gospodarski oporavak Hrvatske tiče, Račić kaže kako je preko dvadeset godina vodio velike firme te stekao bogato iskustvo: 'Naši problemi nisu toliko specifični.

Ovdje živim skoro deset godina i u glavi imam ideju o tome što bih napravio. Pojašnjava kako je prilikom vođenja velike kompanije ili države važno brzo reagirati, stoga je on napravio svoj program i javno ga objavio. Novi List: Milan Račić novi je kandidat: 'Da, Most me zvao na razgovor za mjesto ministra gospodarstva' Ljudi iz Mosta su me zvali i rekli mi da prate što pišem i da im se to dopada. Pozvali su me da dođem u sjedište, a da prethodno napišem tri do pet programskih točaka, rekao nam je Milan Račić ZAGREB U petak, kad je iz Mosta neslužbeno procurila informacija da je mandatar Tihomor Orešković odobrio da novi ministar gospodarstva bude njihov Tomislav Panenić, konzultant u tvrtci Indium i kolumnist Večernjeg lista Milan Račić objavio je da je on kandidat za čelno mjesto baš u tom resoru.

Direktno.hr: Kandidat MOST-a za Vladu: Bitno je da imamo najboljeg za gospodarstvo. Milan Račić Datum objave: Autor: Ivan Brodić Povodom predstavljanja svoga programa kao kandidata za ministra gospodarstva u Studiju 4 gostovao je Milan Račić, poslovni konzultant i kolumnist Večernjeg lista. Tko vas je predložio?

Ja sam dobio poziv od Mosta jer im se svidjelo što ja pišem. Mnogi su Hrvati mostovci. Vaš životni i poslovni put? Završio sam ekonomiju i pravo u Kanadi. Možete li to iskustvo primijeniti kod nas? Sad imamo mlade ljude koji odlaze jer ne vide nadu za normalan život. Plan i program? Telegram: Tko je Milan Račić, kandidat za ministra gospodarstva koji je morao sastaviti program u 48 sati? Index.hr: Imam četiri glavna razloga za biti ministar - četvero djece.

Index.hr: Kandidat za ministra gospodarstva objašnjava zašto je program napisao na hrvatskom i na engleskom. Index.hr: Pogledajte program kandidata za ministra gospodarstva Milana Račića. Večernji List: 'Bit će rezova, Hrvatska treba osposobiti privatni sektor' Večernji List: Kandidat za ministra Milan Račić objavio svoj plan za gospodarstvo u 5 točaka. Index.hr: Potencijalni ministar gospodarstva otkrio tko ga je zvao i što Orešković treba da bi imao moć.