background preloader

Inquiry-based learning

Facebook Twitter

S-TEAM: Motivaatio ja tutkivat työtavat fysiikan ja kemian opetuksessa: TUTKIMUKSELLISUUS. Tutkimuksellinen oppiminen | Biologian ainedidaktiikka. Tutkimuksellinen oppiminen on oppilaskeskeinen tapa opiskella ja se soveltuu myös biologian oppimiseen. Tutkimuksellinen oppiminen ei ole vain ryhmä työtapoja, vaan oppimiseen liittyvä lähestymistapa. Oppilas asettaa kysymyksiä, tekee havaintoja, etsii tietoa, suorittaa pienimuotoisa kokeita ja tutkimuksia, analysoi ja ratkaisee ongelmia ja tehtäviä. Tyypillistä on myös arviointi ja uusien ideoiden ja kysymysten luominen.

Tutkimukselliselle oppimiselle on olennaista oppilaskeskeisyys, vuorovaikutteisuus ja yhdessä oppiminen. Biologian didaktiikassa tutkimuksellisuus on ollut keskeinen lähestymistapa 1990-luvulta lähtien (Lappalainen, 2001). Tutkimuksellisuutta on käsitelty myös biologian laborointien yhteydessä (Poijärvi, 1989). Tutkimukselliseen lähestymistapaan kuuluu luonnollisesti myös kokeellisuus, luonnontieteellinen tutkimus, demonstraatio ja aineistopohjaisen ongelmalähtöisen tehtävän analyysi ja arviointi.

Kuva 1. Kirjallisuutta Bybee, R. Lappalainen, A. 2003. Uitto, A. (2013). S-TEAM Science Education | Firing Up Science Education. Tutkimuksellinen lähestymistapa kemian kokeellisuudessa « OuLUMA – Pohjois-Suomen LUMA-toiminnan foorumi. Tutkimuksellista lähestymistapaa (inquiry) luonnontieteiden opetuksessa on toteutettu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Kemian opetuksessa se nousi uudelleen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi 1990-luvulla erityisesti siksi, että tutkimuksellisuuden nähtiin edistävän oppilaissa ymmärrystä tieteen luonteesta.

Lisäksi tutkimuksellinen lähestymistapa on linjassa nykyisen oppimiskäsityksen kanssa. Vallitsevan konstruktivistisen oppimiskäsityksen mukaan oppija nähdään aktiivisena toimijana ja sosiaalisessa ympäristössä merkityksiä tuottavana yksilönä (esim. Tynjälä, 1999). Tutkimuksellisen opetuksen tavoitteena voidaan pitää yksilöä, joka kykenee soveltamaan tieteellistä tietoa arkipäivän ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon. Tutkimuksellisen toiminnan tasot Tutkimuksellisuus kemian opetuksessa voi tarkoittaa monia asioita. Esimerkkinä innovatiivisuus ”Innovatiivisuus” on tämän päivän muotitermi ja monessa koulussa sen edistäminen oppilaissa on asetettu yhdeksi koulun toiminnan tavoitteeksi. Science education and EU. 145816_Luonnontieteiden_opetuksen_kehittamishaasteita_2012.pdf. PRIMAS projektit EU. Primas. LUONNONTIETEELLISEN TUTKIMUKSEN TEKEMINEN KOULUSSA.

The_Teaching_of_Science-Ch_7_march2011-Bybee.pdf. What Is Inquiry Science Teaching? | BioEd Online. Tutkimuksellinen opiskelu osaksi luonnontieteiden opetusta. Tutkimuksellisen opiskelun (eng. inquiry-based science education, IBSE) edistäminen on maailmanlaajuisen IAP -tiedeopetusohjelman päätavoitteena. Siinä pyritään lisäämään lasten ja nuorten kiinnostusta luonnontieteisiin varhaiskasvatuksesta lähtien. IAP-ohjelmaa on toteutettu lukuisissa maissa vuodesta 2004 lähtien. Se on laajennettu koskemaan myös perusopetuksen yläluokkia. Mistä tutkimuksellisessa opiskelussa on kysymys? Voisinko käyttää sitä jotenkin omassa opetuksessani? Mitä materiaaleja ja tukea on saatavilla opetuksen tueksi?

Lue lisää… Kansainvälinen IAP (InterAcademy Panel) on asettanut tiedeopetuksen tavoitteeksi lasten ja nuorten mielekkään opiskelun tukemisen 2000-luvulla entistä enemmän tutkimuksellisen opiskelun (engl. inquiry-based learning, IBSE) kautta seuraavien asioiden edistämiseksi (ks. raportti:) Kansainvälinen tiedeakatemioiden välinen yhteistyöelin InterAcademy Panel (IAP) edustaa yli sataa Tiedeakatemiaa eri maissa. Mitä on tutkimuksellinen opiskelu?