Looking (a)broad

Facebook Twitter

Belgie – Nederland. Waarom het zo lastig is om een goed idee van de “andere partij” te implementeren?

Belgie – Nederland

Na 2 weken af en aan geworstel met mijn lesvoorbereiding MGTV/SLB voor volgend jaar, kom ik er door een toevallig gesprekje achter dat ze 1 verdieping hoger wellicht hebben wat ik zoek: zelfde inhoud, andere vorm. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dan maar meteen te gaan doen. De bezwaren zijn niet alleen praktisch. Een verdieping hoger zit namelijk de faculteit waarmee we samengevoegd worden tot 1 kenniscentrum. Op de achtergrond spelen allerlei clichés/vooroordelen/geschiedenis een rol. In België: Een Nederlander is arrogant tot ie het tegendeel bewijst.In Nederland: Een Belg is gezellig/bescheiden tot ie het tegendeel bewijst. En ja, we hadden het geluk dat we konden kiezen voor de weg van de minste weerstand. Is eigenlijk een mooie eindzin, toch wil ik graag nog een paar dingetjes kwijt over integratie/aanpassen: Tim Harford: Solving impossible problems. Dames moet je kussen...

Geen verzendkosten: Nederland-België. De Belgisch-Nederlandse betrekkingen vanaf 1940 Duco Hellema, Bart Stol, Rik Coolsaet Door hun gezamenlijke geschiedenis lijken België en Nederland onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Geen verzendkosten: Nederland-België

Toch doemen er telkens obstakels op die een werkelijke samenwerking in de weg blijken te staan. Een bundel over de soms moeizame relatie tussen twee West-Europese buren.In 1830 maakte een operavoorstelling in Brussel een eind aan een verenigd koninkrijk dat slechts vijftien jaar had bestaan. Sindsdien verliepen de verhoudingen tussen Nederland en België met ups en downs. Over de auteur(s): Duco Hellema is hoogleraar buitenlandse betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht.