background preloader

Kielenhuoltoa

Facebook Twitter

Suosituimmat etunimet Suomessa syntymävuoden mukaan Suosituimpia etunimiä muualla maailmassa. Sofia ja Elias vuoden 2014 suosikkinimet.

Suosituimmat etunimet Suomessa syntymävuoden mukaan Suosituimpia etunimiä muualla maailmassa

Lähde: Väestörekisterikeskus, Ajankohtaista 5.3.2015. >>> Sofia ja Elias ovat vuonna 2014 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Sofian sai ensimmäiseksi nimekseen 380 tyttöä ja Elias annettiin etunimeksi 438 pojalle.Sofian jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat viime vuonna Aino, Aada, Ella ja Emma. Tarkistaviel. Kielenhuollon tiedotuslehti. Kielikello 2/2013 Riitta Korhonen Kaksi lausetta voidaan yhdistää rinnastuskonjunktiolla ”ja”.

kielenhuollon tiedotuslehti

Kielteisissä lauseissa sen tilalla on useimmiten sana ”eikä”, mutta joskus näkee käytettävän myös rakennetta ”ja ei”. Merkitykseltään lisäävissä lauseiden liitoksissa kytkevänä sanana on yleensä ja tai eikä: Joukkue pelasi hyvin, ja valmentaja oli tyytyväinen. | Joukkue pelasi hyvin, eikä valmentajastakaan valitettu. | Joukkue ei pelannut hyvin, eikä valmentajaankaan oltu tyytyväisiä. Nykyään kuitenkin käytetään eikä-sanan sijasta usein ilmausta ja ei: Joukkue ei pelannut hyvin, ja valmentajaankaan ei oltu tyytyväisiä. Lisäksi joskus näkee pelkkää eikä-rakennetta ilmauksen ei–eikä sijasta: Meillä on kaunis kieli: Miksi emme pidä siitä parempaa huolta?

Kuvitus Jarkko Hyppönen.

Meillä on kaunis kieli: Miksi emme pidä siitä parempaa huolta?

Mika Häkkinen puhuu tv-kameralle. Hänellä on tulipunainen takki. Se on hartioista iso. Häkkinen puhuu onnettomuudesta, johon hän joutui Australiassa marraskuussa 1995. Hänen F1-autonsa rengas puhkesi, ja hän törmäsi rengasvalliin 175 kilometrin tuntivauhdilla. ”Sua särki koko ajan”, Häkkinen sanoo. ”Ett sul oli koko ajan pää kipee, tiedätsä. Haastattelu näytettiin televisiossa 4. marraskuuta 1998, kolme päivää sen jälkeen kun Häkkinen oli voittanut maailmanmestaruuden. ”Kun sä oot nopeempi kuin muut, sä voitat.” ”Kun sä ajat formulaa, sä et ajattele mitään muuta.” ”Sä olet aina halunnut voittaa Monacon.” Häkkisen puhetapa nauratti ja ärsytti. Eniten Häkkiselle irvaili Nyt-liite. Mika Häkkinen on taas sinut sänsä kanssa. ”Sä olet tuplamestari”, Mika Häkkinen sanoi itsekseen voiton varmistuttua. Alettiin puhua sä-passiivista ja Mika Häkkis -passiivista. Näin helpostiko se käy? Kotimaa. Äidinkielen opettajat: Tekstailu ja chattaily köyhdyttävät kieltä uutiset 9.11.

Kotimaa

Suomi on pieni kielialue ja sen myötä kielikin on poikkeuksellisen suurien paineiden alla. Englanninkielinen viihde tuntuu tunkeutuvan maailmalta arkeemme peruuttamattomalla tavalla. Taistelu kielen muuttumista vastaan on hävitty taistelu jo alkuunsa, sillä suomen kieli muuttuu koko ajan - ihan niin kuin muutkin kielet. Ja näin on ollut aina. Nykymaailmassa meno on sen verran kovaa, että suomen kieleen kohdistuva paine on huomattavasti suurempi kuin muutama vuosikymmen sitten. . – Meillä on nyt hyvin erilainen kirjallinen kulttuuri kuin meillä on ollut muutamia vuosikymmeniä sitten. Helsingin yhteislyseossa opettavan Harmasen mukaan ilmiö on näkynyt viime vuosina siinä, että nuoret eivät enää erota, mikä on kirjakieltä ja mikä puhekieltä. Suppea sanavarasto ja yksinkertaisia lauseita Yleiskielen hallinnan heikkeneminen näkyy luonnollisesti myös kirjoittamisessa. – Kyllä se puhekielisyys siellä näkyy.

Kielipakinat. TekstiversioPå svenska | Sámás | Romani tšimbaha | Viittomakielellä | In English Tietoa Kotuksesta Kielenhuolto Nimistö Nykykieli Kielen historia Murteet Julkaisut Kotus-blogi Etusivu > Julkaisut > Kielipalstat > Kielipakinat Verkkojulkaisut Verkkojulkaisut A–Ö Kuuntele ja katsele Kauden murre Kielipalstat Kielellä Kieli-ikkunat.

Kielipakinat

Suomen kielen matkassa - LIVE. Viime helmikuussa kansa kuohui.

Suomen kielen matkassa - LIVE

Koko Suomea puhuttanut tapaus näkyi ja kuului niin lehdissä, sosiaalisessa mediassa, kahvipöydissä kuin keskustelupalstoilla. Tuolloin suomen kielen lautakunta hyväksyi alkaa tekemään -muodon virallisen alkaa tehdä -muodon rinnalle. Suomen kielen lautakunta on Kotimaisten kielten keskuksen asiantuntijaelin, ja se tekee päätöksiä kirjakielen ohjeiden muuttamisesta. Myös Kielitoimisto, joka on Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osasto, antoi periksi. Nyt on sallittua sanoa alan leipomaan sämpylöitä, kun ennen vain alan leipoa sämpylöitä olisi hyväksytty. "Yksi Kielitoimiston tehtävistä on seurata kielen muuttumista, ja tätä päätöstä on harkittu jo 20 vuotta.

Kirjakieli siis taipuu, kun puhekielen paine kasvaa liian suureksi. "Kielen puhujat ovat valtavan luovia ja keksivät koko ajan uusia ilmauksia. Esimerkiksi Twitterin hashtagia eli aihetunnistetta kutsutaan verkossa jo luontevasti häsäriksi, vaikka se ei vielä olekaan Kielitoimiston hyväksymä. 1. Suomen alkaa tekemään -jupakka on pientä verrattuna Saksan tai Ranskan kielivääntöihin - Ranska - Ulkomaat. Ranskan akatemia – kunnianarvoisa Académie française – tähdensi torstaina kotisivuillaan, että ranskan kielessä pyydetään vastausta dès que possible, niin pian kuin mahdollista, eikä missään nimessä asap.

Suomen alkaa tekemään -jupakka on pientä verrattuna Saksan tai Ranskan kielivääntöihin - Ranska - Ulkomaat

Se on lyhenne englannin sanoista as soon as possible. "Nykyaikaisuuden kaapuun verhottua roskaa", akatemian kielenhuoltaja tuomitsi lyhenteen. Kielenhuolto on asia, joka herättää voimakkaita intohimoja joka puolella maailmaa. Tämä nähtiin taas Runebergin päivänä Suomessakin, kun Suomen kielen lautakunta ilmoitti, että alkaa tekemään -muoto on hyväksyttävää yleiskieltä. Päätöksestä seurasi kalabaliikki. Kalabaliikkina se oli kuitenkin varsin maltillinen, ainakin jos sitä vertaa suurempia kielialueita repineisiin riitoihin. Kielenhuollossa Ranska on Euroopan tunnetuimpia. Académie ei silti ole lajissaan maailman vanhin. Akatemialla on 40 jäsentä, joita kutsutaan "kuolemattomiksi".

Viranomaiset eivät taistele englannin ylivaltaa vastaan pelkästään Académien suosituksilla. Kaikkea kielestä. Ohjeita ja suosituksia. Testaa taitosi. Testaa suomen kielen taitosi Helsingin Sanomien leikkimielisessä äidinkielen ylioppilaskokeessa. 30 helppoa ja erittäin vaikeaa monivalintakysymystä näyttävät, miten hyvin tunnet oikeinkirjoitussäännöt.

testaa taitosi

Kysymykset on laatinut Helsingin Sanomien kielestä vastaava toimittaja Ville Eloranta. Ne sisältävät yleisiä virheitä, joita Eloranta on kohdannut työssään Helsingin Sanomien kielenhuoltajana. Kielikokeen logiikka on yksinkertainen: oikeasta vastauksesta saa kaksi pistettä ja väärästä vastauksesta nolla pistettä. Arvaaminen ei kannata, koska tyhjästä vastauksesta saa pisteen. Maksimipistemäärä on 60. Arvosana kokeesta annetaan samankaltaisin periaattein kuin ylioppilaskirjoituksissa. Arvosana annetaan suhteessa muiden vastaajien vastauksiin.

Vanhanaikainen laudatur on nykyisin jaettu kahteen osaan: laudaturiksi ja eximiaksi. Muut arvosanat paremmuusjärjestyksessä ovat magna, cum laude, lubenter ja approbatur. Testaa, mitä jäi ysiltä mieleen. Kirjoittajan ABC. Suomen kielen huolto.