background preloader

מערכת הדם

Facebook Twitter

Edward Jenner Story. What is Blood? ‫תאי הדם blood cell‬‎ The Circulatory System. ‫היה היה החיים 05 כלי הדם‬‎ Broadcast Yourself. What's Inside of Blood? היה היה חלק 1. לב וליבה - הובלה, תיווך ותיאום. הכבד הכבד עשיר מאוד בכלי דם.

לב וליבה - הובלה, תיווך ותיאום

הוא פועל כ"מפעל כימי" של הגוף, ומאות תהליכים כימיים שונים מתרחשים בו. בכבד מתקיימים תהליכי חילוף חומרים - פירוק והרכבה של סוכרים של שומנים ושל חלבונים. הכבד משמש "מחסן חירום" לגוף - נאגרים בו ברזל, סוכר וויטמינים. הכבד ושרירי השלד הם מאגרי הגליקוגן (רב-סוכר) העיקריים בגוף. כאשר רמת הסוכר (הגלוקוז) בדם גבוהה מעבר לדרוש, למשל: אחרי אכילת פרוסת עוגה הגונה או ממתק, הכבד קולט את עודפי הסוכר (גלוקוז) וממיר אותם ל"חומר תשמורת" - גליקוגן. בכבד נאגרים גם ויטמינים חשובים, והם מסופקים לגוף בעת הצורך דרך מערכת הדם. עצמות השלד תפקידן של עצמות השלד לתמוך בגוף, להגן על האיברים הפנימיים ולאפשר תנועה.

עצם היא רקמה חיה, המורכבת מתאים שונים, והיא משתנה באופן מתמיד. Blood Composition, Blood Components, and Blood Structure and Function. מבנה הלב. מערכת ההפעלה וההולכה החשמלית של הלב. הפעימות הסדירות של הלב מגיעות ממערכת הפעלה וההולכה החשמלית של הלב.

מערכת ההפעלה וההולכה החשמלית של הלב

בסרטון הקצר הזה נכיר את אחת המערכות החשובות ביותר בגוף האדם: מערכת שרירית שמופעלת על ידי אותות חשמליים המופקים על ידי קוצב הלב הראשי ומאפשרים לדם להגיע אל כל איברי גופנו. בסרטון נכיר את הקוצבים הראשיים: SA node ו-AV node, שממלאים תפקיד מרכזי במערכת ההפעלה של הלב. כל אחד מהם מתמחה בתחום אחר ומאפשר ללב לפעול בצורה יעילה וסדורה. הסרטון הופק בידי חברת Nucleus animations. תרגום: צוות דוידסון אונליין הלב אחראי על תנועת הדם בכלי הדם שלנו, במטרה לספק לתאים חמצן וחומרי מזון, לפנות פסולת, להוביל מידע (הורמונים) ותאים ממקום למקום, ועוד. הצד הימני של הלב אחראי להוביל את הדם מהגוף לריאות דרך העורק הריאתי כדי שיספוג שם חמצן, ואילו הצד השמאלי שלו מקבל את הדם מוורידי הריאות ומעביר אותו אל שאר חלקי הגוף.

בלב יש שני קוצבים טבעיים – AV node ו-SA node. הלב אמנם פועם באופן עצמאי, אבל הוא מבוקר בידי מערכת העצבים, שמשנה את קצב פעימות הלב בהתאם לגירויים חיצוניים כמו סכנה או מנוחה. ארז גרטי דוקטורנט, המחלקה לכימיה ביולוגית מכון ויצמן למדע. הכיתה האינטראקטיבית הלב. ההמוגלובין – מוביל החמצן בגוף. נשימה היא אחד התהליכים הכי חשובים בגופנו.

ההמוגלובין – מוביל החמצן בגוף

היא מאפשרת לנו לספק לרקמות חמצן שבלעדיו לא נוכל לייצר אנרגיה. כדי להגיע לרקמות מהאוויר, החמצן צריך להתמוסס בדם ולעבור בו לכל התאים בגוף. הסרטון שלפנינו מסביר את תהליך הובלת החמצן מהריאות לרקמות. הסרטון הוא באנגלית, לכן תרגמתי אותו בהמשך העמוד והוספתי הסברים. כל התאים צריכים חמצן – שמשמש כדלק חיוני לתאים על מנת שיישארו בחיים וימשיכו לפעול בצורה תקינה.

בשלב הראשון של התהליך האוויר נכנס לדם דרך הנימים הפזורים בכל רחבי נאדיות האוויר שבריאות. כדוריות הדם האדומות מותאמות היטב לנשיאת חמצן בזכות ההמוגלובין המצוי בהן – מולקולות מותאמות לקשירת חמצן. ההם הוא מה שמאפשר לחמצן המומס בדם להיקשר לכדוריות הדם האדומות. ההמוגלובין פולט את החמצן כשכדוריות הדם האדומות עוברות בנימי דם ברקמות שבהן רמות החמצן או לחץ החמצן נמוכים. בסרטון רואים גרף של עקומת שחרור חמצן שמסביר מדוע ההמוגלובין מתאים במיוחד להובלת חמצן. ארז גרטי המחלקה לכימיה ביולוגית מכון ויצמן למדע. תנועת תאי דם לבנים. כדי להילחם בפולשים שנכנסים לגוף, תאי הדם הלבנים חייבים להגיע לאתר הדלקת ולחסל את האויב.

תנועת תאי דם לבנים

לשם כך עליהם לעבור דרך ארוכה בכלי הדם והלימפה, ובנקודה הנכונה לחדור את דופן כלי הדם ולנדוד אל אתר הדלקת. מה שמוביל את תאי הדם הלבנים הוא הכמוקינים – הורמונים שמופרשים מתאי מערכת החיסון באתר הדלקת. הסרטון שלפנינו מתאר את שלב עצירת הלויקוציט (תא דם לבן) וחדירתו דרך דופן כלי הדם בדרכו לאתר הדלקת. הסרטון כולל מונחים רבים מעולם הביולוגיה והביוכימיה, על כן מומלץ לקרוא גם את ההסברים בהמשך הכתבה, ולצפות בכתבות וסרטונים הקשורים לנושא. שימו לב שלסרטון לוקח דקה-שתיים לעלות, אז אנא התאזרו בסבלנות. הסרטון הופק בידי חברת Biovisions עבור אוניברסיטת הרווארד ותורגם בידי צוות דוידסון אונליין. דופן כלי הדם (אנדותל) היא רקמה צפופה וגמישה שמטרתה למנוע בריחה של נוזלים ותאים אל מחוץ לכלי הדם. ההורמונים הללו נקראים כימוקינים, וככל שמתקרבים למקור ההפרשה (אתר הדלקת) ריכוזם עולה עקב הקירבה לתאים המפרישים אותם. סיור מודרך קצר הסרטון נפתח בהתבוננות באזור ההשקה שבין דופן כלי הדם לתא דם לבן. מַעֲרֶכֶת הַדָם.

כְּדֵי להגיע מִמָקום למקום נכנסים לִכלִי רֶכב ונוסעים על הכביש, על פסי רכבת, באוויר או בים.

מַעֲרֶכֶת הַדָם

גם בַּגוף שלנו יש מַערֶכת הוֹבָלה. המערכת הזאת מְסוֹעֶפת וּמוּרכֶּבת וּמַגיעה לכל נקודה, מִקְצֵה הזֶרת עד המוח. מַערֶכת הובלה זוֹ היא כְּלֵי הדם. בַּגוף שלנו יש לא פחות מִמֵאה אֶלף קִילוֹמֶטְרִים של כּלֵי דם שמְמוּנים על אַספָּקה קְבועה לְכל תָא ותא בַּגוף של כל מה שהוא זקוק לו: מזון, מְסָרים כִּימִיִים מֵהמוח, חַמְצָן או פִּינוי פְּסוֹלת וּפַחְמָן דוּ־חַמְצָנִי מֵהתָא. נימי הדם ותפקידם בחילוף חומרים. נימי הדם הם כלי הדם הזעירים ביותר שקיימים.

נימי הדם ותפקידם בחילוף חומרים

קוטרם אינו עולה בהרבה על זה של תא דם אדםו. לנימי הדם תפקיד חשוב בפיזור ואיסוף חומרי המזון, הגזים הפסולת וההורמונים בין הרקמות השונות. הסרטון שלפנינו עוסק בנימי הדם, מאפייניהם, ותפקידם בחילוף החומרים. סרטון זה תורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין הסרטון הופק בידי great pacific media.