למה הסיגריות בימינו ממכרות יותר? המרכיב העיקרי בסיגריות הוא הטבק – צמח המכיל, בין היתר, ריכוז גבוה יחסית של חומר בשם ניקוטין – שהוא החומר הפעיל והממכר בסיגריות.
אבל זו טעות לחשוב שסיגריה היא מוצר 'מן הטבע'. מאז שנות ה-50, יזמו חברות הטבק, בייחוד בארצות הברית, מחקרים מדעיים רבים שהניבו שינויים רבים בסיגריה, כדי להגביר את ההשפעה הביולוגית והפרמקולוגית (רוקחית) שלה. רוצה סיגריה? לא תודה... כשצופים בסרטים ישנים אפשר לא פעם לראות בהם את כוכבי הקולנוע הגדולים של הימים ההם – שחקנים כמו המפרי בוגרט, קרי גרנט ו"הצעיר" ג'יימס דין – מעשנים להנאתם על המסך וגורמים לעישון להיראות "מגניב".
חברות הטבק שילמו בימים ההם כסף רב כדי שסלבריטאים ייראו משתמשים במוצריהם ולכן יעודדו את מעריציהם לחקות אותם. העישון אכן הפך פופולרי מאוד בעולם כולו, עד כדי כך שבאמצע המאה הקודמת כמעט חצי מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב, באנגליה ובמקומות אחרים עישנה. משנות ה-70, החלה מגמה מתמדת של ירידה וכיום שיעור המעשנים ברוב המדינות, וגם בישראל, עומד על כ-20 אחוז מהאוכלוסייה. פרסומות לסיגריות על המכונית והסרבלים של הצוות בתחרות גרנד-פרי בבחריין, 2006 | תמונה: ויקיפדיה מגמת הירידה הזו קרתה בגלל המודעות הגוברת והולכת לנזקים הנובעים מעישון סיגריות.מעשני סיגריות מתים עשר שנים בממוצע מוקדם יותר ממי שאינם מעשנים.
מעשנים ושותים? חשבו על זה שוב. כמות האלכוהול ששותים מעשנים גבוהה לפחות פי שניים מכמות אלכוהול ששותים לא מעשנים.
תופעת האלכוהוליזם נפוצה אצלם לפחות פי ארבעה. אז מה הקשר בין אלכוהול ועישון? ניקוטין (החומר הפעיל בטבק) ואלכוהול הם שני חומרים שהשימוש בהם בחברה המודרנית נפוץ במיוחד – וגם בין המזיקים ביותר ביניהם. מחקרים אפידמיולוגיים מוצאים באופן עקבי מתאם חיובי בין שימוש באלכוהול ובניקוטין: אלכוהוליזם נפוץ פי כמה יותר אצל מעשנים לעומת לא מעשנים ועישון, במיוחד בגיל צעיר, הוא גורם סיכון משמעותי למעבר משתייה מועטה ומזדמנת לשתייה מופרזת. גולגולת עם סיגריה | ציור: וינסנט ון-גוך. משאלת פרס TED של ג'יימי אוליבר: למדו כל ילד על אוכל. מדע לילדים – טָעִים. בִּשעת ארוחה טעימה עִם הורֵיכם עלתה על דַעתכם אֵי פעם השאֵלה מה גורם לכם להרגיש אֶת טעם האוכֶל, וּמה המַשמָעוּת של הַרגָשת הטעמים?
תְחוּשַת הטעם מתחילה בַּפֶּה: אנחנו לועסים והרוק מרטיב אֶת האוכל כדי לאַפשֵר אֶת הפֵּירוק שלו וּלְהָקֵל לִבלוע אותו. חלקים קְטנטנים של המזון נוגעים בַּלשון וּמַפעילים אֶת חַיישָנֵי הטעם. 20 People From All Over the World and Their Diets.