background preloader

1-1

Facebook Twitter

Flippa klassrummet - praktiska råd.

iPad

Jag begär inte att du skall älska datorn, men du måste vara villig att utvecklas. För dina elevers skull. Igår hade jag äran att vara en av tre huvudtalare på Skolverkets konferens om svensk forskning om 1:1.

De två andra talarna var Susanne Kjällander och Åke Grönlund. Tillsammans gav vi tre forskningsbilder, utifrån skilda perspektiv, som lyfte fram såväl likheter som skillnader i våra resultat. Marie Linder har satt ihop en Storify med presentationerna, en videoinspelning och sammanfattningar av dagen. Berner Lindström gjorde sist på dagen en summering och pekade bland annat på det intressanta faktum att utöver att det är stor skillnad mellan beredskap, kunskaper och attityder mellan skolor i Sverige, är det också stora skillnader INOM skolor. Således krävs ett medvetet arbete för att höja lärarkårens digitala kompetens och kanske framför allt kårend didaktiskt digitala kompetens. Individnivå Utifrån den enskilde läraren behövs ansatser för att minska det skrämmande intryck datorn kan ge. Skolnivå Det räcker emellertid inte att de enskilda lärarna tar ansvar. Samhällsnivå. How many devices do you need in a classroom? How many devices do you need in a classroom?

I imagine the standard answer would be one device per student since so many schools and colleges in the world have invested in one laptop/device per student schemes. However there is a problem with this approach as Edna Sackson describes through personal experience in a post entitled Too many iPads .... She had a special guest in her classroom, none other than the father of the school in the cloud concept Sugata Mitra. He gave the class a task which involved them finding out as much as they can about a concept without any teacher guidance, using tablets, mobiles or laptops to search the net for relevant information. Because they all had their own devices the task resulted in silence as each pupil started searching on their own. Interestingly, the children initially stay in their own seats and investigate on their individual devices. Digitalt ledarskap! Märks det på undervisningen vilken rektor din skola har?

Har du som rektor fått ett genomslag i undervisningen? Syns din pedagogiska vision hos lärare och elever? Eller är det varje lärare för sig och så håller du tummarna för att summan av allas ansträngningar blir bra? Jag kom att fundera på dessa frågor när jag så smått börjar tänka på några föreläsningar jag ska hålla senare i vår om rektors ledarskap i den digitaliserade skolan. Vad är det som krävs för att lyckas med sitt ledarskap?

Jag har inte svaren på det. Jag har mina idéer som fungerar för mig (tycker jag :-). Vad skulle kunna vara generellt i ett ledarskap? Jag tror också att en annan generell sak är att man som rektor bör synas. När vi talar om den digitaliserade skolan så talar vi egentligen inte om något annat än om den vanliga skolan. När jag frågat runt vad Digitalt ledarskap betyder för olika personer kommer ALLTID några saker upp. Kanske är det så enkelt? Att föregå med gott exempel Sprid god praktik Edward. Attforandraskolanmedteknik-140311.pdf. Regeringen presenterar Skolkommissionen. Pressmeddelande 9 april 2015 Utbildningsdepartementet En Skolkommission som ska lämna förslag som syftar till höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och en ökad likvärdighet i skolan presenteras idag av utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Förslagen ska bland annat utgå från OECD:s slutgiltiga rekommendationer från den tematiska granskningen av svensk skola. - Professionen ska leda skolutveckling, inte ständigt anpassa sig efter nya politiska direktiv. Vi har idag en bra bild av utmaningarna i svensk skola, det handlar om växande ojämlikhet och att allt fler inte får med sig de kunskaper man behöver i livet. Då samlar vi professionen och forskningen för att med fria mandat arbeta fram de förslag på systemförändringar som är nödvändiga för att vända utvecklingen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin. - Vi fullföljer det vi lovade efter Pisarapporten 2013. Skolkommissionens ledamöter.