background preloader

Bericht 46 t/m 60

Facebook Twitter

59. Zo maak je een mindmap met Spiderscribe. Lesbrief/handleiding "Zo maak je een mindmap met Spiderscribe". Spiderscribe is een Web 2.0 toepassing waarmee mindmaps gemaakt kunnen worden. Een mindmap is een visuele weergave van gedachten in de vorm van een diagram dat is opgebouwd uit begrippen, teksten en plaatjes waarvan de onderlinge relaties met verbindingslijnen zijn aangegeven. De elementen van een mindmap zijn, in de vorm van een boomstructuur, geordend rondom een centraal thema. Een mindmap is een middel dat heel goed kan worden ingezet bij het brainstormen of het vaststellen van voorkennis bij de start van een nieuw thema.

De werking van Spiderscribe is eenvoudig en komt in grote lijnen overeen met die van Popplet: de tool die is besproken in bericht 57. In Spiderscribe kunnen de volgende elementen worden toegevoegd: - begrippen, - teksten, - hyperlinks, - bestanden, - illustraties, - Google-maps en - een kalender. Reader met lesideeen over mindmappen. Hieronder een voorbeeld van een mindmap gemaakt met Spiderscribe. 58. Een dynamische telefoonketen in Excel. Als leerlingen thuis zijn is het soms nodig om hen snel over iets belangrijks te kunnen informeren. Een telefoonketen is dan een middel dat hierbij uitstekend kan worden ingezet. De leraar belt 2 leerlingen. Die leerlingen bellen op hun beurt 2 andere leerlingen en die doen datzelfde, net zolang tot de boodschap rond is. In de bijlage een dynamische telefoonketen in Excel. Het dynamische aan de telefoonketen is dat de naamcellen kunnen worden verplaatst terwijl de verbindingslijnen intact blijven, naamcellen en verbindingslijnen kunnen worden verwijderd, verplaatst, toegevoegd, gekoppeld en ontkoppeld.

Voor klassen groter dan 30 leerlingen zijn in het roze kader over elkaar 5 extra naamcellen en daaronder over elkaar 5 extra verbindingslijnen toegevoegd, die naar de gewenste plaats versleept kunnen worden. Download spreadsheet "Telefoonketen". Zie bericht 127 voor een volautomatische telefoonboomgenerator. Werkwijze: 57. Zo maak je een mindmap met Popplet. 56. Zo maak je met Calaméo online boekjes met bladerfinctie. 55. Zo maak je met Zooburst een 3D flipping book (incl. lesbrief) Wie kent ze niet uit eigen kinderjaren: de 3D flipping books: de boeken waaruit de plaatjes omhoog springen bij het omslaan van de bladzijden. Bij Zooburst is het mogelijk om dergelijke boeken online te maken en te delen met anderen. Ook kunnen de boeken in embedded vorm worden opgenomen op website of weblog (zie voorbeeld hieronder).

In de boeken kunnen eigen plaatjes en afbeeldingen van internet worden opgenomen, maar er kan ook geput worden uit een uitgebreide afbeeldingenbibliotheek van Zooburst zelf. De afbeeldingen kunnen vergroot en verkleind worden, gedraaid worden, op de voorgrond of op de achtergrond geplaatst worden en geheel of gedeeltelijk uit het boek omhoog komen.

De diverse pagina's, waar met een bladerfunctie doorheen gebladerd kan worden, kunnen, evenals de illustraties zelf, voorzien worden van begeleidende teksten. Zelfs hyperlinks kunnen worden toegevoegd. Met enige creativiteit zijn zij, zowel in het BAO als het VO, uitstekend bruikbaar binnen het onderwijs. 54. Zo plaats je met Flisti een poll op je website of weblog. 53. Bepaal de norm en Excel berekent de cijfers. 51. Afbeeldingen printen op posterformaat. 50. Een woordzoeker maken. 49. Zo kun je Youtube-filmpjes inkorten. 48. Youtubefilmpje aanpassen en van commentaar voorzien. 47. Een dynamische klassenplattegrond in Excel. 46. Lyricstraining: een vreemde taal leren mbv songteksten. 60. Vertel een verhaal bij een serie plaatjes.