background preloader

Bericht 121 t/m 136

Facebook Twitter

136. Maak een één-pagina-website met Tackk. Op de site "It's all in the Cloud" van André Manssen ontdekte ik de momenteel nog in bèta staat verkerende tool Tackk.

136. Maak een één-pagina-website met Tackk.

Tackk is een web 2.0 toepassing waarmee in een oogwenk fraai ogende één-pagina-websites gemaakt kunnen worden. Die pagina's bestaan uit onder elkaar geplaatste blokken. In die blokken kunnen worden opgenomen: teksten, lijsten, illustraties, hyperlinks, filmpjes, geluidsfragmenten, knoppen met aanklikfunctie, google-maps en te verzenden email berichten. 137 - Kerstspel op basis van web 2.0 toepassingen. In bericht 130 werd aandacht besteed aan de tool Thinglink en in bericht 135 aan het combineren van verschillende web 2.0 toepassingen. Bovengenoemde berichten zijn het uitgangspunt geweest voor het KERSTSPEL dat je aantreft in dit bericht. Als basis voor het spel is de tool Thinglink gekozen. Thinglink biedt uitsluitend de mogelijkheid om illustraties te voorzien van pointers, teksten en links. Ondanks deze beperking zijn er met Thinglink heel aardige resultaten te bereiken: het KERSTSPEL mag daarvan een voorbeeld zijn.

Het spel werkt als volgt: - Surf naar - Beweeg met de muiswijzer over de afbeelding van de kerstboom en er verschijnen zogenaamde pointers.- Ga je met de muiswijzer naar zo'n pointer dan verschijnt er een tekst.- Geef je een muisklik op een pointer dan wordt er doorgelinkt naar een website. 135. Het combineren van tools. Op dit blog ICT-idee zijn op dit moment 134 toepassingen beschreven en als afzonderlijke eenheden gepresenteerd.

135. Het combineren van tools.

Met enige creativiteit zijn ze ook te combineren. Zo gebruikte @ Sjaboepaan en @michelboer op 7 november tijdens een studiedag van Critical Skills te Oeffelt een drietal tools die tegelijkertijd werden ingezet.Tumblr werd gebruikt om de opdrachten te verstrekken en toe te lichten en links te verspreiden.Linoit werd ingezet om te brainstormen en TodaysMeet om tijdens het brainstormen online met elkaar te overleggen.

Het verstrekken van één kort internetadres was voldoende om alle benodigdheden beschikbaar te stellen. Deze werkwijze was voor mij een eye-opener en heb ik toegepast op het volgende. De school waar ik werk verzorgt workshops Mediawijsheid op basisscholen waarvan wij leerlingen krijgen.Op donderdag 14 dec. 2012 werd ik door de regionale TV Regio Sudwest geïnterviewd over deze workshop. 134: Teachem: Koppel (fragmenten van) Youtube-films en maak daarmee je eigen film en voeg begeleidende teksten of flashcards toe.

Op de site "It's all in the cloud" van André Manssen ontdekte ik de tool Teachem.Teachem is een toepassing waarmee het mogelijk is om Youtube-filmpjes of fragmenten daarvan te koppelen en er als het ware één filmpje van te maken.

134: Teachem: Koppel (fragmenten van) Youtube-films en maak daarmee je eigen film en voeg begeleidende teksten of flashcards toe.

Het voordeel van zo'n zelf geconstrueerd filmpje is dat alleen die delen kunnen worden opgenomen die relevant zijn voor de les. Behalve het koppelen van (fragmenten van) Youtube-filmpjes biedt Teachem ook de mogelijkheid om naast die filmpjes tekstvelden op te nemen. 133. Breng het verleden, heden en toekomst tot leven met Meograph. Meograph is een tool die een filmpje maakt van gebeurtenissen die verspreid over een langere periode hebben plaatsgevonden, plaatsvinden of gaan plaatsvinden.

133. Breng het verleden, heden en toekomst tot leven met Meograph.

Of het nu de levensloop van een bekende persoon betreft, de ontwikkeling van de ruimtevaart, de geschiedenis van het Nederlandse koningschap, de veranderingen die hebben plaatsgevonden in het Nederlandse onderwijs of de te verwachten ontwikkelingen op het gebied van ICT Meograph weet dit om te zetten in een filmpje of zoals Meograph zelf zegt een "Four-dimensional storytelling". Steeds moet van een gebeurtenis worden aangegeven wat er gebeurt, waar dat gebeurt en wanneer dat gebeurt. 132. Maak je eigen gatenteksten met Textivate. Een gatentekst is een tekst waarin woorden ontbreken.

132. Maak je eigen gatenteksten met Textivate.

Op de plaats van de ontbrekende woorden bevindt zich een lege ruimte. In die lege ruimte moet het ontbrekende woord worden ingevuld. Met de tool Textivate zijn deze gatenteksten op eenvoudige wijze zelf te ontwerpen. Textivate kan zo worden ingesteld dat het zelf bepaalt waar de gaten komen. Het is echter ook mogelijk om zelf de plaats van de gaten te kiezen. Zo vraag je een account aan. - Surf naar - Klik midden boven op de knop "Log in / Register". - Klik in het volgende scherm op de knop "Register". - Voer achtereenvolgens in: je achternaam, je voornaam, je rol/positie, eventueel de naam en de standplaats van je school, een username, 2x een wachtwoord en je e-mailadres.

Zo kun je inloggen op Textivate. - Surf naar - Klik midden boven op de knop "Log in / Register". - Klik in het volgende scherm op de knop "Log in". - Voer je username en password in en klik op de knop "Submit log in data". 131. Maak een online educatief memoryspel met Match the Memory. Match the Memory is een tool waarmee het mogelijk is om online memoryspelltetjes te maken.

131. Maak een online educatief memoryspel met Match the Memory

Een memoryspel bestaat uit een verzameling kaartjes waarvan er steeds twee bij elkaar passen. Steeds moeten er twee kaartjes worden omgedraaid. Zijn dat twee kaartjes die bij elkaar horen dan worden zij uit het spel verwijderd. Zijn alle paren bij elkaar gezocht en dus verwijderd dan is het spel afgelopen. Match the Memory biedt de mogelijkheid om op de kaartjes zowel teksten, illustraties als combinaties daarvan op te nemen.

Spelletjes die gemaakt zijn met Match the Memory kunnen met anderen worden gedeeld. Match the Memory is gratis en zeer eenvoudig in gebruik. 130. Maak interactieve illustraties met Thinglink. 129. Een informatief, interactief, online ganzenbordspel over mediawijsheid. 128: Skydrive: beschik altijd en overal over je bestanden. Skydrive van Microsoft is een omgeving op internet waar je al je bestanden in een veilige en tot een maximum van 7 GB gratis omgeving kunt opslaan.

128: Skydrive: beschik altijd en overal over je bestanden.

Altijd en overal kun je beschikken over je bestanden, mits je pc is aangesloten op internet en er bij Skydrive een account is aangevraagd . Gesleep met USB-sticks en/of andere opslagmedia is niet meer nodig. De bediening van Skydrive behoeft geen belemmering te zijn, die is uiterst eenvoudig en gebruiks-vriendelijk. Behalve het opslaan van bestanden biedt Skydrive ook de mogelijkheid om die bestanden, als je dat wilt, met anderen te delen. Die bestanden krijgen dan een eigen internetadres, dat je via bijvoorbeeld mail, Twitter, Facebook, website of weblog aan anderen kunt geven. 127: Telefoonboom-generator. Menig docent maakt aan het begin van het schooljaar een telefoonboom, oftewel telefoonketen van zijn klas.

127: Telefoonboom-generator.

Is er iets urgents te melden, bijvoorbeeld lesuitval op het eerste lesuur, dan wordt de eerste leerling op de lijst gebeld. Die belt vervolgens 2 andere leerlingen en die doen hetzelfde, enz. enz.. In een mum van tijd zijn alle leerlingen op de hoogte van de melding. 126. Vragen toevoegen aan Youtube-filmpjes. 125. Readlists: maak je eigen eBooks van internetbestanden en websites. In nummer 21 van het tweewekelijkse tijdschrift Computer Idee ontdekte ik Readlists.Readlists is een tool waarmee het mogelijk is om van internetbestanden en websites eBooks te maken voor op de iPhone en de iPad (werkt ook op Android en de meeste Ereaders).

125. Readlists: maak je eigen eBooks van internetbestanden en websites.

Voorwaarde is wel dat de app iBooks is geinstalleerd op je iPhone of iPad. Ga als volgt te werk om bijvoorbeeld een eBook te maken van de handleiding van Mural.ly op dit weblog ICT-idee. - Installeer de app iBooks op je iPhone of iPad. - Surf op je iPhone of iPad naar en open bericht "124 Murally: een online prikbord met presentatiefunctie". - Kopieer het internetadres van die webpagina als volgt: Klik op het internetadres, klik nogmaals op het internetadres en klik op "Selecteer alles", wacht even en klik op "Kopieer". - Surf nu naar - Klik op de knop "Make a readlist". - Geef het document op de volgende pagina bij "Untitled Readlist" een naam.

Voer bij "Give this Readlist a description" een korte omschrijving in. 124. Murally: een online prikbord met presentatiefunctie. @japerbloemsma (zie ook attendeerde me op de tool Murally.

124. Murally: een online prikbord met presentatiefunctie.

Daarvoor dank. Murally is een tool waarmee online prikborden gemaakt kunnen worden. Die prikborden kunnen worden voorzien van een achtergrond, teksten, sticky notes, vormen, eigen illustraties, illustraties van internet met aanklikfunctie, illustraties uit de gallery van Murally, delen van websites met aanklikfunctie, youtube-filmpjes en commentaren. Nadat de elementen zijn geplaatst kan er worden ingezoomd van het ene op het andere element.

123. Socrative: quizzen maken, afnemen en rapportage ontvangen. Door @japerbloemsma (zie ook werd ik herinnerd aan de tool Socrative.Socrative is een online tool die door docenten gebruikt kan worden om leerlingen tijdens de les antwoord te laten geven op één of meer meerkeuzevragen, goed/fout-vragen, open vragen en/of stellingen. De docent bepaalt het moment waarop hij een door hem gemaakte quiz (= serie bij elkaar behorende vragen voorzien van een quiznaam) vrijgeeft ter beantwoording. De vragen kunnen beantwoord worden op pc, laptop, tablet of smartphone. Na het beantwoorden van de vragen is een uitgebreide rapportage op te vragen, waarin de docent per leerling en per vraag inzage kan krijgen in de gegeven antwoorden.Socrative is uitermate geschikt om leerlingen actief bij de les te betrekken.Socrative is laagdrempelig en aan het gebruik van de tool zijn geen kosten verbonden.Socrative werkt op zowel tablets, smartphones, pc's als laptops en het gebruik op al deze divices is identiek.

Socrative werkt als volgt: 122. Realtimeboard: Online realtime samenwerken + overleggen + presenteren. Door een tweet van @japerbloemsma (zie ook werd ik geattendeerd op de online samenwerkingstool RealtimeBoard. RealtimeBoard is tool waarmee het mogelijk is om online samen te werken aan een document. De samenwerking is realtime: wanneer de één een handeling verricht verschijnt die ogenblikkelijk ook op het scherm van de ander. Tijdens de samenwerking kunnen de deelnemers met elkaar chatten en overleggen over hun werk. Ook is het mogelijk om bij de afzonderlijke elementen in het document commentaar te plaatsen, waarop de ander ogenblikkelijk kan reageren. In een document kunnen worden opgenomen: teksten, lijnen, geometrische figuren, memoblaadjes, handmatige tekeningen en illustraties van eigen pc, internet of de gallery van RealtimeBoard. 121: Namenbingo - kennismakingsspel. Namenbingo is een spel dat is bedoeld om leerlingen op een ongedwongen manier met elkaar te laten kennismaken.

Vooral aan het begin van een schooljaar, als zich nieuwe klassen hebben gevormd, is namenbingo uitermate geschikt om met de leerlingen te spelen. De werkwijze is uiterst eenvoudig. - Geef alle leerlingen een bingokaart. - Leerlingen krijgen de opdracht om in de klas op zoek te gaan naar klasgenoten die voldoen aan één van de beschrijvingen op de kaart.