background preloader

Bericht 106 t/m 120

Facebook Twitter

120. Kubbu: e-learning tool voor het maken van online oefeningen. 119. TodaysMeet: berichten uitwisselen in een besloten omgeving. Op de site "Zonder Account" van Erwin Klaasse (@Sjaboepaan) ontdekte ik TodaysMeet.TodaysMeet is een tool waarmee in besloten kring, via smartphones, tablets, pc's en laptops, berichten kunnen worden uitgewisseld.

119. TodaysMeet: berichten uitwisselen in een besloten omgeving.

Net als Twitter kent TodaysMeet per bericht een maximum van 140 tekens.TodaysMeet vertoont veel overeenkomst met Twitter, maar heeft ook kenmerken van chatten.TodaysMeet heeft echter als voordeel dat de uitwisseling van berichten gebeurt in besloten kring op een uniek internetadres, door TodaysMeet "Room" genoemd. Alleen zij die beschikken over dat internetadres kunnen deelnemen aan de meeting. Alle berichten die binnen de "Room" worden verzonden verschijnen, net als bij Twitter, onder elkaar in een timeline. Het laatst verzonden bericht wordt steeds bovenaan toegevoegd. Diegene die de room begint kan vooaraf aangeven hoe lang de berichten in de room zichtbaar moeten blijven. Met enige creativiteit zijn voor TodaysMeet veel toepassingsmogelijkheden te bedenken. 118. Maak met Crossword Labs een kruiswoordpuzzel in een handomdraai.

Op de Scoopit!

118. Maak met Crossword Labs een kruiswoordpuzzel in een handomdraai.

"Educatief Internet" van André Manssen trof ik een link naar het weblog "ICT en het Web 2.0 in de taalklas" van collega Frederik. Op dit weblog trof ik een link naar Crossword Labs. Crossword Labs is een tool waarmee op uiterst eenvoudige wijze eigen kruiswoordpuzzels gemaakt kunnen worden, zonder dat er een account hoeft te worden aangevraagd. De kruiswoordpuzzels krijgen een eigen internetadres. Door dit internetadres via Twitter, E-mail, Hyves, Facebook, Website of Weblog enz. enz. aan anderen te verstrekken kunnen de puzzels met anderen worden gedeeld.

Het maken van een kruiswoordpuzzel gaat als volgt. - Surf naar - Voer bij "Crossword Title" een titel in voor de puzzel die je gaat maken. - Voer in het grote witte invoervak de puzzelvragen en de daarbij behorende antwoorden in. 117. Maak een rekenblad met sommen met de Sommenmaker van Blijfwijs.nl. Snel een bladzijde nodig met sommen?

117. Maak een rekenblad met sommen met de Sommenmaker van Blijfwijs.nl

Dan is de "Sommenmaker" van Blijfwijs.nl beslist iets voor jou. Een rekenblad dat met de "Sommenmaker" is gemaakt bestaat steeds uit 5 rijen van elk 20 sommen. Per rij kan worden aangegeven over welke hoofdbewerking die 20 sommen moeten gaan. Per rij kan ook worden aangegeven wat de moeilijkheidsgraad en het somtype van die sommen moet zijn. 116. Maak een online zoek-, speur-, fiets- of wandeltocht met Google-maps. Google-Maps biedt de mogelijkheid om online landkaarten een persoonlijk tintje te geven. Zo kunnen op kaarten van Google-Maps routes worden ingetekend en belangrijke punten van een marker (= markeringspunt) worden voorzien.

Een marker kan zo worden ingesteld dat bij een klik op die marker teksten, foto's en links naar bijvoorbeeld websites en filmpjes kunnen worden opgeroepen. Kaarten die met Google-Maps zijn gemaakt krijgen een eigen internetadres en kunnen door verspreiding van dat adres via bijvoorbeeld mail, Twitter, Facebook, Hyves, weblog of website met anderen worden gedeeld.

Ook is het mogelijk om zelfgemaakte kaarten te embedden op eigen website of weblog. 115. VoiceReader: geschreven tekst omzetten in gesproken tekst en delen met anderen. Via een bericht op Twitter werd ik door @PeterLakeman geattendeerd op de applicatie VoiceReader.VoiceReader is een app voor de iPad, iPhone en iPod Touch waarmee alle kopieerbare, geschreven teksten kunnen worden omgezet in gesproken tekst. Of het nu betreft een geschreven tekst in het Nederlands, Frans, Duits, Engels of in één van de 17 andere talen die worden aangeboden, VoiceReader is in staat om die op een alleszins acceptabele manier ten gehore te brengen. Zowel de geschreven teksten als de gesproken teksten kunnen worden opgeslagen en via mail worden verspreid, zodat ook anderen ze via iPad, iPhone, iPod touch, maar ook via de PC kunnen bekijken en beluisteren. Verspreiding van de teksten en geluiden is ook mogelijk via websites, weblogs, twitter, Facebook ed.

Youdipity (op dit weblog beschreven in bericht 114) is een tool die uitermate geschikt is voor de verspreiding van de tekst en geluidsbestanden. 114. Youdipity: Maak online lessen, websites, bladerboekjes, prikborden en schoolborden. Tip !!!!

114. Youdipity: Maak online lessen, websites, bladerboekjes, prikborden en schoolborden.

Handleiding: "Zo maak je online lessen (webquests) en websites met YouDipity". 113. Ontwerp en publiceer je eigen boek met Storyjumper. Storyjumper is een tool waarmee leerlingen op eenvoudige wijze een eigen boek kunnen ontwerpen en publiceren.

113. Ontwerp en publiceer je eigen boek met Storyjumper.

Het gebruik van Storyjumper is gratis. 112. Maak een woordspin met de woordwebbouwer van Op Expeditie. Op de website "Op Expeditie" van Noordhof Uitgevers BV bevindt zich "De Woordwebbouwer": een tool, waarmee op verbluffend eenvoudige wijze woordspinnen gemaakt kunnen worden.

112. Maak een woordspin met de woordwebbouwer van Op Expeditie.

Een woordspin oftewel een woordweb kan gebruikt worden om bijvoorbeeld voorkennis over een bepaald onderwerp te inventariseren of als startpunt voor een werkstuk of spreekbeurt. De Woordwebbouwer van "Op Expeditie" is gratis te gebruiken en er hoeft zelfs geen account te worden aangevraagd. Bij De Woordwebbouwer kunnen woordvelden naar wens worden opgemaakt. De vorm van de woordvelden kan worden aangepast evenals het lettertype, de lettergrootte en de letterkleur en er kan zelfs in de woordvelden getekend worden. Behalve woorden kunnen ook illustraties in een woordspin worden opgenomen.

De lijnstukken die de woordvelden verbinden kunnen naar wens geplaatst worden en de dikte en de kleur van die lijnen kan worden aangepast. 111. Mentormob: zet lesingredienten klaar voor gebruik. Mentormob is een site waarop ingredienten voor een les kunnen worden klaargezet voor gebruik.

111. Mentormob: zet lesingredienten klaar voor gebruik.

Websites, documenten, filmpjes, oefeningen, vragen, enquêtes, opdrachten enz. enz. worden bij Mentormob in een soort tijdlijn geplaatst. Met één druk op de knop kunnen die ingredienten vanuit Mentormob worden geopend. Handig bij het geven van instructies. Alles wat nodig is staat klaar voor gebruik en kan worden geopend met één druk op de knop. Mentormob voorkomt het zoeken naar websites en het intypen van internetadressen tijdens de les. Het gebruik van Mentormob is gratis. Het aanvragen van een account gaat als volgt: - Surf naar - Klik rechts bovenin op “Sign Up”. - Klik op de groene tekst “Sign up using Mentormob”. - Voer achtereenvolgens in je voornaam, je achternaam, je e-mailadres, nogmaals je e-mailadres, een wachtwoord, je geboortedatum en of je een man of een vrouw bent. Voorbeeld van een Mentormob over de Industriele Revolutie. Demofilmpje over de werking van Mentormob. 110. Ontwerp een stripverhaal met Cartoonist van Creaza.

109: Maak een infographic met Venngage. 108. Helloslide: Breng presentaties tot leven met gesproken tekst. 107. Tikatok: Kinderen ontwerpen hun eigen boek. Tikatok is een site waarop leerlingen eigen boeken kunnen ontwerpen.

107. Tikatok: Kinderen ontwerpen hun eigen boek.

In die boeken kunnen behalve eigen teksten ook illustraties worden opgenomen, waarbij gekozen kan worden voor eigen illustraties (bijvoorbeeld zelfgemaakte tekeningen) of illustraties die door Tikatok worden aangeboden. Voor het opmaken van pagina's kan gekozen worden uit layouts en stijlen die door Tikatok zijn voorgedefineerd. 106. Maak een krant (alleen of in groepsverband).