background preloader

Henke

Facebook Twitter

Visa enskild publikation.

IKT

Folkrätt - Sakerhetspolitik.se. Som namnet antyder så består folkrätten av lagar som reglerar relationerna mellan folk, till skillnad från inomstatliga lagar som enbart gäller för en stats medborgare.

Folkrätt - Sakerhetspolitik.se

Även om begreppet folk används så är det stater och dess regeringar, inte människor, som är de huvudsakliga subjekten för lagarna. Folkrätten är den offentliga delen av internationell rätt, som även innefattar internationell privaträtt. Den folkrätt som tillämpas idag har sin grund i principen om staters suveränitet som växte fram under 1600-talet. Med bildandet av Förenta Nationerna 1945 förändrades dock folkrätten dramatiskt. Idag utgör FN-stadgan, de internationella domstolarna och den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna betydande delar av den moderna folkrätten.

Hur formas folkrätten? Folkrätten utgörs av internationella regler och avtal som sluts mellan stater. Folkrättens regler och avtal tillkommer på två olika sätt, som har betydande skillnader för hur folkrätten sedan tillämpas. The Fallen of World War II - Data-driven documentary about war & peace. Vad är ett land? - Globalis.se. Vad är egentligen skillnaden mellan ett land, en stat och en nation?

Vad är ett land? - Globalis.se

Och vem bestämmer vad som är vad? Här kan du läsa om länderna på Globalis. Länderna på Globalis Av de 200 länderna på Globalis är 193 medlemmar i FN, medan Vatikanstaten erkänns som en stat med observatörstatus och Palestina som en enhet med tillhörande status. Utöver dessa finns Västsahara, där FN har engagerat sig i klarläggandet av regionens status. Dessutom har vi på Globalis valt att inkludera Taiwan samt de två små östaterna Niue och Cook Island (som har en fri sammanslutning med Nya Zeeland) som alla tre inte är medlemmar i FN.

Sputnik Sverige. Syria conflict: Aleppo civilians suffer 'unthinkable atrocities' - BBC News. Civilians in Syria's second city of Aleppo are suffering unthinkable atrocities, Amnesty International says.

Syria conflict: Aleppo civilians suffer 'unthinkable atrocities' - BBC News

A new report alleges that government forces and many rebel groups are committing war crimes on a daily basis. IS, den islamiska staten, Voyage, Irak, Syrien, aktuella konflikter, FN - Globalis.se. Den islamiska staten (IS), tidigare känd som Voyage, ISI och ISIS är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien.

IS, den islamiska staten, Voyage, Irak, Syrien, aktuella konflikter, FN - Globalis.se

IS kämpar för att etablera ett kalifat dvs ett muslimskt rike, och i juni 2004 tillkännagav de skapandet av en sådan under namnet Den islamiska staten. USA bör söka FN-mandat mot IS. Bred förankring i FN ger legitimitet åt insatsen mot Islamiska staten, skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, i Göteborgs-Posten.

USA bör söka FN-mandat mot IS

Terrororganisationen Islamiska staten mördar, kidnappar och våldtar i norra Irak. Ingen, vare sig muslimer, kristna eller andra minoriteter, går säker. IS skyr inga medel för att sitt mål att inrätta ett kalifat från Nordafrika till norra Irak och en chockad omvärld kan följa organisationens illdåd via sociala medier. Ett orosmoment är också den internationella rekryteringen till rörelsen som enligt en brittisk uppskattning uppgår till 12 000 personer. EPRS_BRI(2015)551332_EN.pdf. Aktuellt - 7/4 21.00 - textat. Bakgrund: Det här är IS. Det handlar om en sunnimuslimsk terrororganisation med många namn, i Sverige benämns den nu oftast IS, tidigare Isis, på engelska ibland Isil och på arabiska Daesh.

Bakgrund: Det här är IS

Den beräknas ha 15.000 soldater enligt FN. Högt pris för plats i säkerhetsrådet – i pengar och risk för svenska liv. I ett komplicerat kvotsystem utformat efter kalla krigets ingår Sverige i en grupp som tilldelas två av tio platser under 2017 och 2018.

Högt pris för plats i säkerhetsrådet – i pengar och risk för svenska liv

I en idealisk värld skulle denna grupp, som huvudsakligen består av europeiska länder, endast ha två tävlande. Men i tillägg till Sverige, som artigt väntat på sin tur att kandidera bland de nordiska länderna, vill Italien och Holland också gärna bli invalda. Untitled. Den svenske diplomaten Carl Skau arbetar i FN-kvarteren i New York.

untitled

Här i samtal med Albertina MacDonald, FN-byråchef vid Mocambiques utrikesministerium. Foto: Jeanette Mattsson/FN-representationen i New York Tydligare kan det inte bli. Statsminister Stefan Löfven lyfte fram det redan i regeringsförklaringen. Margot Wallström tog upp det som första punkt under sin premiärdag som utrikesminister. . - Det handlar om ta ansvar för mulitalteralt samarbete i en osäker värld med många konfliktområden. Fem års fängelse för folkrättsbrott. När 28-åringen krigade i Syrien deltog han i misshandeln av en fånge och la upp klippet på Facebook.

Fem års fängelse för folkrättsbrott

Nu döms han till fem års fängelse för misshandel och folkrättsbrott. – Han har varit drivande i händelseförloppet, säger Henrik Söderman, kammaråklagare. FN-rapport: ISIL eventuellt skyldig till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. 19.3.2015 – Den så kallade islamiska staten i Irak och Levanten, ISIL, kan finnas skyldig till tre internationella brott av det värsta slaget: krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

FN-rapport: ISIL eventuellt skyldig till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord

Detta enligt en ny rapport av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR. Rapporten, som sammanställts av en undersökningsgrupp utsänd till regionen sent förra året, baserar sig på djupgående intervjuer och mer än 100 vittnesmål av överlevande efter attacker i Irak mellan juni 2014 och februari 2015. Rapporten dokumenterar ett brett spektrum av våldsbrott begångna av ISIL gentemot ett antal etniska och religiösa grupper i Irak, varav vissa kan komma att klassas som folkmord.

Rapporten illustrerar även mord, tortyr och kidnappningar som begåtts av Iraks säkerhetsstyrkor till dem lojala militanta grupperingar. ISIL har mördat, torterat, våldtagit och utsatt kvinnor för sexuellt slaveri. Rapporten hänvisar till de brutala morden av hundratals yazidiska män och pojkar förra augusti. Irakkrisen och brotten mot mänskliga rättigheter - Sakerhetspolitik.se. Irak är en bräcklig statsbildning med en våldsam historia.

I april 2003 inledde USA och Storbritannien ett krig mot Irak och Saddam Husseins regim med motiveringen att Irak var ett hot mot omvärlden med sina massförstörelsevapen och kontakter med terroristorganisationen al-Qaida. I dag vet vi att det inte låg någon sanning bakom de motiv som låg bakom invasionen. Kriget ledde trots allt till slutet för en förtryckarregim och de flesta irakier välkomnade Saddams fall, men de följande åren gick utvecklingen mest åt fel håll. Utträdet Uppbyggnaden av en ny stat har gått långsamt och Iraks politiska konflikter har förblivit olösta och våldet har fortsatt. 2009 återfick Irak full suveränitet. Efter USA:s uttåg har konflikten mellan de tre huvudgrupperna förblivit olöst och våldet har på nytt ökat, speciellt från sunniter som protesterar mot shiiternas dominans.

Islamiska staten och folkrätten. Av: Aras Lindh Hur kan man förstå och förklara Islamiska statens (IS) framfart, och vilka verktyg har folkrätten till hands för att hantera den? Dessa och andra frågor diskuterades vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet som arrangerades i samarbete med Raul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt. Folkrätten är den samling lagar och principer som finns för att reglera förhållandet mellan internationella aktörer på olika områden, inte minst vad gäller krigets lagar och mänskliga rättigheter. Nyanserade resonemang och komplexa samband i samhällskunskap. Kolla källan. KÄLLKRITIK. Källkritik - så mycket mer än att kritiskt granska en källa. vad menas med att förhålla sig källkritisk? Hur kollar man källan på internet? Vad menas med upphovsrätt? ”Arkelsten förfalskar historien” Vi var med och genomförde fri och lika rösträtt, säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten i en intervju med DN.se – ett uttalande som är felaktigt.

Ren och skär historieförfalskning, menar också författaren Barbro Hedvall som tycker att okunskapen är genant. Moderaterna antog under helgen ett nytt idéprogram på partistämman i Örebro. Ultra-ortodox tidning klippte bort kvinnliga världsledare i Paris. Bilderna är redan historiska – världsledare i armkrok gåendes nedför Boulevard Voltaire. Men i en ultra-ortodox tidning i Israel fick inte alla vara med. När franske presidenten Francois Hollande gick fram arm i arm längs med Boulevard Voltaire var det med världsledare som Angela Merkel, David Cameron och Sveriges statsminister Stefan Löfven. Men när den ultra-ortodoxa israeliska tidningen The Announcer skulle rapportera om manifestationen mot terrordådet i Paris valde de att klippa bort alla kvinnor från bilden på världsledarna på tidningens förstasida.

Enligt mediebloggen Mediaite klipptes både Merkel och Paris borgmästare Anne Hidalgo bort från bilden. Italiens utrikesminister Federica Mogherini hamnade precis utanför bild. Bildspel: Charlie Hebdos förstasidor. Publicerad 2015-01-08 12:22 Bild 1 av 9 Översättning: Men VEM vill ha engelsmän i Europa? Översättning: Bin Laden lever! Utrikesdagen 2014: Ukrainakrisen som kalla kriget. Världens konflikter - Israel - Palestina. Filmo, 2011, Från 13 år, 29 min. V5377 Många av världens konflikter visas i nyhetsrapporteringen, och de kan ofta vara svåra att förstå. Programmen i serien fokuserar på enskilda konflikter och med stöd av arkivbilder och intervjuer med .. SLI.SE - Medialized : Your place or mine? Utbildningsradion, 2011, Från 16 år, 28 min. De är Putins soldater på nätet. I utkanten av S:t Petersburg sitter 250 inhyrda ”nättroll” och producerar fejkade bloggar och nätkommentarer dygnet runt.

Conflict in Israel and Palestine: Crash Course World History 223. SLI.SE - Hitlers fotografer : Propagandans väg. SLI.SE - Hitlers fotografer : Propagandans grunder. SLI.SE - Hitler - The Rise Of Evil. Robert Gustavsson-Nazisterna. En farlig idé. SLI.SE - SHOAH - Förintelsen. SLI.SE - Världens undergång: Hitler tar makten - 2. Der Führer. SLI.SE - Världens undergång: Hitler tar makten - 1. Hotet. Welcome to Mad Magazine. Studentlitteratur. Vietnam war documentary. Kalla kriget del 1: 1945-1961. Kalla kriget del 2: 1962-1991. Cinebox, 2012, Från 10 år, 45 min. V5479 Länge fanns en tro att solen rörde sig runt jorden. Kalla kriget. Ramp om historia : Sverige under kalla kriget. The Cold War in Asia: Crash Course US History #38. USA vs USSR Fight! The Cold War: Crash Course World History #39. Kennedy addresses the nation on the Cuban Missile Crisis.

Anti American propaganda from North Korea. Collection of Anti-American propaganda posters from North Korea. Image Credits Did you like this? Historiebruk. I skolans historiekurser ingår det att man ska ta upp historiebruk. Här hittar du grundläggande information om det momentet. Nordkorea. Secret State of North Korea. A personalized PBS video experience is only a few clicks away. History. Genom Tiderna - Utställning / Exhibition. Din vardag och din IKEA historia är viktig för oss. Var med och bygg IKEA Museum genom att dela med dig av dina IKEA historier och IKEA produkter. Ett exempel på kommersiellt historiebruk (en reklamfilm från Poolia) Principprogrammet2014_webb.pdf. Cold War Documentary Part 17/24 - Good Guys, Bad Guys - 1967 - 1978. Historien om IS. Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse.

Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter. 11 september 2001. SVT 24. Första Nyhetssändningen. Jordanien och IS - vad händer nu? Det internationella systemet - Sakerhetspolitik.se. Perspektiv1 Liberalism_Internationella Relationer. Perspektiv2 Realismen_Internationella Relationer. Perspektiv3 Konstruktivism_Internationella Relationer. Perspektiven i Internationella Relationer - Sammanfattning. Rawls vs Nozick mini lecture. Liberala filosofer. Youtube. Filosofi_v2_140902. Youtube. Vilka moraliska plikter har Sverige?

MapStory : Military Spending Per Capita (USD) Freedom House. The world in the last 200 years! SD:s Björn Söder vill betala invandrare för att lämna Sverige. Niklas Orrenius: Mekanismerna från 1948 lever kvar i vår egen tid. Andra inlägget – Historiebruk/Studieobjekt.

40 Maps That Explain The Middle East. Rika områden blir rikare – invandrartäta får fler invandrare. SLI.SE - Flickornas och kvinnornas historia - Del 1. SLI.SE - Flickornas och kvinnornas historia - Del 2 - Medeltiden till Vasa. Det centrala Grekland. SLI.SE - Flickornas och kvinnornas historia - Del 4 - Från omyndig till rösträtt. SLI.SE - Max 1800-tal : Kvinnans århundrade. Den allmänna rösträtten. Rösträtt för kvinnor. Suffrageterna. Kvinnokamp2. File:Pelop krieg1.png. Kvinnokamp. Folkirorelse030.pdf. Världens fakta: Cosmos - Cosmos, avsnitt 1. SLI.SE - Stora Civilisationer - Antikens Grekland. SLI.SE - Hej litteraturen! : Antiken.