background preloader

Specialpedagogik

Facebook Twitter

Levla. Orka plugga. Orosanmälan till Socialtjänsten. Angst / depresjon. Barnet med Asperger: Basiskunnskap for foreldre, skoler og barnehager. Mange voksne som jobber tett med barn og unge med Asperger-problematikk forstår ikke hvor lite de forstår om autisme.

Barnet med Asperger: Basiskunnskap for foreldre, skoler og barnehager

Men mye endrer seg når de får et innblikk i hva autisme faktisk innebærer både på godt og vondt. En slik grunnleggende forståelse er en forutsetning for god tilrettelegging hjemme, i skolen og i barnehagen. Kaosteknik – bemötande av NPF. För de flesta är solen varm och skön och ger energi.

Kaosteknik – bemötande av NPF

De har ett hyfsat bra pigment och klarar exponeringen i solen ganska bra. Det behövs en rejäl stund i mycket stark sol för att de skall bli brända. En del är väldigt känsliga mot solen. De skadliga strålarna gör dem snabbt brända. Men det märks oftast inte under vistelsen i solen. För dessa personer är det viktigt att använda sig av solskyddsfaktor. Visa-enskild-publikation?_xurl_= Självhjälp. Vad innebär bipolärt syndrom hos barn?

Självhjälp

”Våga tänka i nya banor” Elevhälsomötet som ett forum för samverkan och lärande En fallstudie av elevhälsomötets organisation, innehåll och process vid en grundskola. Studiepaket om undantagsbestämmelsen. Undantagsbestämmelsen är ständigt aktuell och frågorna är många.

Studiepaket om undantagsbestämmelsen

Vad innebär den? Vem beslutar att den ska tillämpas? Ung Kompensation. Ett nytt stödmaterial kan ge elever mer delaktighet i skolan. Alla elever har rätt att känna sig delaktiga i skolan.

Ett nytt stödmaterial kan ge elever mer delaktighet i skolan

Erfarenheter visar att elever med funktionsnedsättning ofta möter hinder för det. I ett nytt stödmaterial presenterar Specialpedagogiska skolmyndigheten hur skolor kan arbeta för att elever med funktionsnedsättning får likvärdiga förutsättningar att vara delaktiga på samma villkor som sina skolkamrater. Lask-parmen2014.pdf. Appar - SPSM. App är en förkortning av applikation och är ett program som ofta används i smarta telefoner och pekplattor.

Appar - SPSM

Det finns en mängd olika appar som erbjuder möjlighet till träning och kompensatoriskt stöd i skolarbetet. Hur väljer man app? Det finns många olika appar och utbudet ökar varje dag. Det finns appar som kompenserar för svårigheter och appar som kan användas pedagogiskt. Ibland är det svårt att välja. Vi har listat några viktiga saker att tänka på när du väljer app. Checklista för att inkludera fler och skapa ökad tillgänglighet. Checklista för att inkludera fler och skapa ökad tillgänglighet Det här är en checklista för att inkludera fler och för ökad tillgänglighet (finns i utskriftsvänlig pdf under bilden).

Checklista för att inkludera fler och skapa ökad tillgänglighet

Den kan följas mer eller mindre ambitiöst, ju mer desto bättre förstås. Den gäller skolan, scouterna, baletten, hos soc, hab, BUP, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, vårdcentralen, i hemmet, ja överallt där människor möts… Åtgärds- och anpassningsbank - Umeå. Och Aspergerförbundet - Uppleva annorlunda. Appar för elever i behov av särskilt stöd by Tove Andersson.

Kritiska situationer – riskfaktorer att ha koll på inför planeringar! Det är något visst med att sätta igång igen.

Kritiska situationer – riskfaktorer att ha koll på inför planeringar!

Jag gillar känslan av att komma tillbaka i rutiner och jag gillar uppstartskänslan – allt är möjligt och nu ska det bli ännu bättre än förra året. Vi som jobbar i skolans värld har ju liksom två nyår att hålla oss till. Tio tips för en inkluderande skolstart. Page. Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter.

page

Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när. Denna sida är under ständig utveckling och vi hoppas att det finns sådant som kan hjälpa elever att få en bättre skolvardag och att gå rakryggade genom hela skolan. Tipsen kommer från konkreta situationer där pedagoger använt dem. Bo Hejlskov Elvéns blogg. Nyligen blev jag ombett att kommentera några arkitektritningar på en F-6-skola som ska byggas i en skånsk kommun.

Bo Hejlskov Elvéns blogg

De fem yngsta årskurserna skulle ha klassrum på bottenvåningen och sjätteklassarna en liten egen avdelning på andra våningen, som liksom stack upp över ettplansskolan. Mitt i sjätteklassernas avdelning hade arkitekterna ritat en loftgång runt en fem meter bred öppning ner till en centralhall, just innanför entrédörrarna. Alla de små eleverna skulle gå igenom centalhallen på vägen till och från matsalen. Det betyder att alla de små eleverna skulle gå under öppningen där sjätteklasseleverna kunde stå och titta och, inte minst, spotta på dem.

Det är min erfarenhet att skolan kommer att ha problem med sjätteklasselever som spptter de små elever i håret när de är på väg in i matsalen. Byggnaders utformning har stor betydelse för människans beteende. Förr i tiden diskuterade vi huruvida funktionsnedsättningar var en konsekvens av arv eller miljö. Direkt sinnesmässig påverkan. En inkluderande värdegrund, för en skola med autentisk, inte politisk, inkludering. En inkluderande värdegrund är grundläggande för en inkluderande skola. Låter elementärt, men så är det (tydligen) inte. Om vi börjar med vikten av att uppträda schysst och med respekt. Alltför ofta har vi livskunskapslektioner och annat värdegrundsarbetet där vi talar om respekt, tolerans, förståelse, anti-våld på just lektionerna. 10 Things Parents of ADHD Children Are Sick of Hearing.

Bedömning av anpassningar i skolmiljön (BAS), version 3.1 (2014) - FSA. Bedömning av anpassningar i skolmiljön (BAS) är ett bedömningsinstrument som utvecklats i Sverige för att användas inom skola. Det är avsett för barn från ungefär 7 år och äldre. Användare av instrumentet är arbetsterapeuter, speciallärare, specialpedagoger och andra professioner som fokuserar på elevens aktivitet och delaktighet i skolan. Instrumentet fokuserar på hur faktorer i omgivningen inverkar på elevens aktivitet och delaktighet i skolan. Instrumentet innehåller 16 frågeområden om vardagliga aktiviteter i skolan, där varje frågeområde bedöms utifrån en fyrgradig skala. De 16 frågeområdena är: 1. Följande frågor ställs för varje frågeområde:• Hur ofta gör du/fungerar det när du ska ...........? Lärmiljö - Umeå. Det vägledande stödmaterialet har utvecklats i nära samarbete med pedagoger, specialpedagoger, rektorer och elevhälsopersonal. Materialet består av formulär och en anpassnings- och åtgärdsbank.

Det hjälper skolpersonal att skapa en konstruktiv och arbetsbar beskrivning för att sedan komma igång med relevanta stödinsatser i lärmiljön. En förskoleversion av formulären har utformats med anpassad terminologi och illustrationer. Vi som har arbetat i projektet heter Anna Boman, Erik Rova och Liselott Wihlbäck. I filmen nedan berättar skolpersonal hur de upplevt materialet. Flerspråkig kartläggning av avkodning och läsning – ett kartläggningsmaterial. Under 2014 ger Specialpedagogiska skolmyndigheten ut en svensk översättning av ett norskt flerspråkigt material som mäter tidig avkodning och läsning hos flerspråkiga elever. Specialpedagogik. Studiepaket till Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Tre forskningsöversikter inom området specialpedagogik/inkludering. Tillgänglighetsmodell. Tillgänglighetsmodellen tar ett helhetsgrepp på tillgänglig utbildning, och omfattar utöver kunskap om den fysiska miljön, exempelvis klassrummets utformning, även kunskap om konsekvenser av funktionsnedsättning för lärande, socialt samspel och valet av pedagogiska strategier.

När de tre hörnen i modellen – social, pedagogisk och fysisk miljö – samspelar utifrån elevens behov och förutsättningar kan utbildningen bli tillgänglig. Ladda ner bild av tillgänglighetsmodellen här (Bild, 58 kB) Ett verktyg för olika nivåer Tillgänglighetsmodellen kan bli ett verktyg som ger verksamheten och pedagogen en möjlighet till att arbeta för en tillgänglig utbildning utifrån ett helhetsperspektiv och på olika nivåer. Tillgänglighetsmodellen kan med fördel användas i det strategiska arbetsmiljöarbetet som görs på skolorna samt användas som en checklista.

Stöd vid pedagogisk kartläggning och extra anpassningar. KomHIT. Dyslexiförbundet FMLS - om räkne-, läs- och skrivsvårigheter. Läromedel som passar i specialpedagogiska sammanhang - Hitta läromedel. Kartläggaren.