background preloader

KROPPSPRESS

Facebook Twitter

Social Media and Body Images.

Denne setter ting litt i perspektiv...Sosiale medier presenteres ofte som "syndebukk", og får skyld i de unges dårlige selvfølelse osv. Vi har som filmen viser alltid hatt "kroppsidealer", og vi leter hele tiden etter noen å sammenligne oss med, isteden for å bare sammenligne oss med oss selv...Vær den beste versjonen av deg selv, heller enn å prøve å være noen andre..! Modellene og de retusjerte bildene vil alltid være der, vi må bare endre fokus...Dette trenger de unge hjelp til og støtte fra voksne. – hege1012

Vet du hva en «healthie» er? KK.NO: Du vet hva en selfie er.

Vet du hva en «healthie» er?

Men nå har vi altså begynt å snakke om undersjangre. Og healthien er den «sunne» varianten. Forsker på estetikk og visuell kommunikasjon Bent Fausing, definerer en healthie slik: Kroppen er i sentrum. Ofte portrettert rett før eller rett etter trening – og mer eller mindre avkledd, slik at vi kan telle musklene på magen og ane hvor spenstig rumpa er. Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt. KK.NO: Vi deler bilder av dagens sunne frokost, dokumenterer at vi er på treningssenteret for å vedlikeholde drømmekroppen, og skryter av morsomme opplevelser vi har med venner og bekjente.

Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Profilbildet må også skiftes ofte, og vi tar stadig nye selfies slik at vi alltid viser den beste utgaven av oss selv. Det høres fryktelig slitsomt ut. Likevel er det mange av oss som gjør dette daglig, kanskje til og med uten å tenke over det. Det har nemlig blitt en naturlig del av vår hverdag, og vårt eget selvbilde er ofte den tapende part. Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore» Nylig kunne man i NY Times lese om ungdommers uskrevne regler for Instagram.

Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier: - Hvis du skifter profilbildet ditt for ofte kan du bli stemplet som «attention whore»

Artikkelen belyste hvilke komplekse regler ungdom må forholde seg til når det gjelder hvor sexy de kan fremstå på bilder, hvor ofte det er greit å oppdatere statusen sin og hva det er ok å dele med andre. Fagsjef i UNICEF og ekspert på mobbing, Kristin Oudmayer, sier det er godt kjent at denne typen uskrevne regler også eksisterer blant norske ungdommer. Kropp og avsky - Ytring. Helene Guåker er spaltist i Ytring, på radio og nett.

Kropp og avsky - Ytring

Sommeren 1998. Jeg er femten år og har fått meg kjæreste. En jeg veit at jeg kommer til å ligge med. Jeg tenker ikke på hår på leggene, det krusete underlivet eller hvordan kjønnsleppene mine ser ut. Jeg tenker bare på at jeg snart skal pule for første gang. Slik påvirkes ungdoms selvbilde av sosiale medier. Det er en tydelig økning i jenter som ikke er fornøyd med sin egen kropp, ifølge en fersk undersøkelse utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring ( NOVA). 12 prosent av de unge jentene som har deltatt i undersøkelsen, har et negativt selvbilde.

Slik påvirkes ungdoms selvbilde av sosiale medier

Dette er en nesten en dobling på tre år. I 2010 var tallet 7 prosent. Ungdomsundersøkelsen i Stavanger, som ble gjennomført i 2013 viser også at 17 prosent av jentene har et negativt kroppsbilde, mot 12 prosent i 2010.