background preloader

Balaton-felvidéki kirándulás

Facebook Twitter

Tavaszi kirándulás - feltöltés. Magyarország madártávlatból - Balaton-felvidék. A három nyelvet beszélő bakonyi betyár, Savanyú Jóska. A bakonyi betyárok a 19. századi Magyarországon a leghírhedtebbek, legrettegettebbek közé tartoztak.

A három nyelvet beszélő bakonyi betyár, Savanyú Jóska

Ismerkedjünk meg közülük néhánnyal. Most: Savanyú Jóska Savanyú József (Izsákfa, 1841. szeptember 12. – Tótvázsony, 1907. április 9.) Savanyú Jóska vagy Savanyó Jóska néven hírhedtté vált bakonyi betyár. Családja Vas vármegyében Izsákfán született 1841 szeptember 12-én katolikus családba. Két édes fiútestvére volt István és János, valamint egy Mária nevű féltestvére is volt édesapja második házasságából. Savanyú Jóska – Wikipédia. Savanyú József (Izsákfa, 1841. szeptember 12. – Tótvázsony, 1907. április 9.)

Savanyú Jóska – Wikipédia

Savanyú vagy Savanyó Jóska néven hírhedtté vált bakonyi betyár. Sírja a tótvázsonyi temetőben Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése] Vas vármegyében Izsákfán született 1841. szeptember 12-én katolikus családba. Édesapja Savanyú József juhászszámadó volt Orosziban, édesanyja Kovárczi Erzsébet. Balatoni legendák - Helka és Kelén. Mondák, legendák a Balatonról Katt ide Helka és Kelén legendája A két nevet a Balaton két legöregebb hajója viseli.

Balatoni legendák - Helka és Kelén

A két gőzös 1891 –ben épült a Balatonfüredi Hajógyárban, és máig – szinte teljesen megőrizve eredeti formájukat – szállítják a sétahajózni vágyókat a Balatonon. Helka és Kelén legendája Tihanyhoz kötődik, ami szintén – mint szülőhelyem – az északi parton fekszik. . - Ég és föld szellemei, istenek vagy ördögök, segítsetek! PANOPTIKUM: Magyar királyok - Kalózmúzeum. Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben.

PANOPTIKUM: Magyar királyok - Kalózmúzeum

A magyar történelmi kiállítás – ismeretterjesztő jellegénél fogva – illeszkedik a helyszínhez, annak már meglévő kulturális és turisztikai funkcióihoz, továbbá egy érdekes program a Tihanyba látogatók számára. A Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum Tihany központjában, a Kossuth Lajos utcában található meg – ez Tihany főutcája -, közvetlenül a Mádl Ferenc tér szomszédságában. A kiállítás azzal a nem titkolt céllal nyílt, hogy egyrészt vonzó új programlehetőséget kínáljon a Tihanyba látogatók számára, másrészt rövid betekintést nyújtson Magyarország történelmébe. A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV.

Károly is. Tihanyi-félsziget – Wikipédia. A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról Aszófő táján nyúlik be a tóba.

Tihanyi-félsziget – Wikipédia

Magyarország egyik legváltozatosabb, legattraktívabb tája, így itt hozták létre az első tájvédelmi körzetet.[2] Közigazgatásilag a teljes félsziget Tihanyhoz tartozik.[3] Tihanyi mondák regék versek. Tihanyi látnivalók. Tihany - Levendula ház. Balatonudvari - A szív alakú sírkövek legendája. A több mint hatvan sírkő, mint népi műemlék különlegességnek számít, mert hazánkban hozzájuk hasonlót csak egy-két helyen látni (például néhány található a közeli Balatonfüred temetőjében is). 1808-1840 közötti évszámok olvashatók rajta, bár az idő vasfoga már több helyen olvashatatlanná tette a felíratokat.

Balatonudvari - A szív alakú sírkövek legendája

Azok láttán viszont, amelyek jól olvasható, az embernek néhol összeszorul a szíve egyszerű, csupa szeretet feliratukat olvasgatva. Mondák, legendák és versek a Balatonról - Karnyújtásnyi Balaton. "Nemzeti identitás-tudatunk alapjai a mondák, amelyek szájról szájra továbbadva jutottak el hozzánk, hogy a legemberibb kérdésre adjanak választ: honnan jöttünk, milyen tapasztalatok formálták népünket nemzetté.

Mondák, legendák és versek a Balatonról - Karnyújtásnyi Balaton

Amióta csak folklorisztikai kutatás folyik Európában, minden nemzet tudós ébresztõje a mondákat tartotta a nemzettudat, összetartozásunk, közös emlé kezé sünk alapjának. " Dr. Szigeti Jenő egyetemi tanár A Balaton keletkezése (monda) Valamikor réges-régen élt Bakony erdejében egy hatalmas sárkány, akinek huszonnégy feje volt. Egy napon aztán a környék legerősebb legényének, Balatonnak a mátkájára került sor:

Balatonudvari » Szívalakú sírkövek. Szívalakú sírkövek Műemlék temető – Balatonudvari A kereszténység felvétele templomok építésével járt együtt és a templomok körül megjelentek a temetők.

Balatonudvari » Szívalakú sírkövek

Az ezekbe való temetkezést az egyház azért is szorgalmazta, mert így tartósan továbbélő pogány halotti szokásokat jobban tudta ellenőrizni. Szent László király már szigorú törvényeket hozott a temetőkkel kapcsolatosan.”Aki nem templom mellé temeti az ő halottait: tizenkét napig vezekeljen kenyéren és vízen, kalodába zárva.” Balatonudvari védett temető. Balatonudvari védetté nyilvánított temetőjében találhatóak a szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkövek.

Balatonudvari védett temető

A sírköveken 1808-1840 közötti évszámok olvashatók, bár az idő több helyen olvashatatlanná tette a feliratokat. Amazonas Múzeum. Balatonfüred Balatoni Vízivilág Bodorka Látogatóközpont. Balatonfüred - Vitorlástörténeti kiállítás a parton. 2015.03.26/Egyedi, újszerű és játékos vitorlástörténeti kiállítás nyílt a város egyik legpatinásabb, műemlék épületében.

Balatonfüred - Vitorlástörténeti kiállítás a parton

Az egykori klubház emeletén kialakított, több korosztály számára is élményeket kínáló bemutató tér, ahol még a viharos tavat is megidézik, a balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet. Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító térben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel.Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában az épületet körbeölelő teraszról. Fotógaléria, katt a kis képre.

Balatonfüred Tagore sétány és emlékfapark. Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része, a part menti árnyas Tagore sétány. Balatonfüred Tagore sétány. 2013. június 1. 08:21 - I love Balaton Mi az a Tagore és hány elem kell bele? A legfontosabb tudnivalók a Tagore sétányról, és a híres költőről öt percben. Szombat van, kiengedhetjük kicsit a gőzt, lassíthatunk, az idő sem túl fényes, szóval művelődjünk egy kicsit. Balatonfüred, Lóczy-barlang. Balatonfüred Lóczy barlang. A Tamás-hegy nyugati oldalában 1892-ben felfedezett, 1894-ben feltárt és 1934-ben kiépített, majd ugyanebben az évben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. Id. Lóczy Lajosról a híres Balaton-kutatóról nevezték el, aki támogatta a hazai barlangkutatást is A barlangot a hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül és kialakulásában feltehetően az alulról feltörő melegvizeknek lehetett döntő szerepük, amelyek üstszerű oldási formákat létrehozva oldották ki a kózetből barlang üregét.

Balatonfüred - Jókai kilátó. Balatonszepezd, Sebestyén kastély. Balatonszepezd - Sebestyén oszlop, pogánykő. Révfülöp Fülöp-hegyi Kilátó. A Révfülöpre látogató vendégek maguk is megtapasztalhatják a lenyűgöző panorámát a Fülöp-hegyi Kilátóból, amely 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült. Győzödjön meg Ön is, a Fülöp-hegyi Kilátó által nyújtotta csodálatos panorámáról. júiius 1. - augusztus 31. közötti időszakban díjfizetés ellenében látogatható. Nyitva: 9.00-től 20.00 óráig (minden nap) Révfülöp: Ecséri templomrom. Az ecséri templomrom története ( Kapui Ferenc) Révfülöp két templomrommal rendelkezik, a Fülöpi romról korábban már tettünk említést, ebben a bejegyzésben a másik, talán még látványosabb romról lesz szó, az ecséri templomromról.

Az ecséri templomrom egy a XII-XIII. században épült falusi templom maradványa. A templom feltehetően egy korábbi épület alapjaira épült, az építőkövek között mai is láthatók a római kort idéző kőmaradványok. Kékkút - épülettár: tájház. Kékkúti mosóház - Kirándulás az ivóvíz körül. A szépséges őszi időt érdemes kihasználni, hatalmasat sétálni a természetben, csodákat látni és felfedezni. A Káli-medence gyönyörűséges vidéke tökéletes környezet ehhez. A séta alatt ráadásul tanulhatunk is egyet s mást: a Tanösvénynek köszönhetően. Kékkút Község hivatalos honlapja. Szentbékkállai kőtenger, Ingókő. Szentbékkála : kőtenger, ingókö. A turisztikai irodalom kőtengernek is nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. Szentbékkálla bemutatása. Hegyesd bemutatása. Hegyesdi várrom. A hegyesdi várrom története (Kapui Ferenc)Hegyesd faluba Tapolca felől egy ódon kőhídon vezet az út, melynek különleges hangulatát egy régi Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobrocska fokozza.

Maga a hegyesdi vár egy feltűnően hegyes magaslaton található, a hegy szabályos kúp alakban mered Hegyesd falu fölé. Hegyesd korai névvariánsai a Hygusd, Hegusd, Hegesd lehettek. Valaha szerpentinút vezetett a hegytetőn álló várhoz, melyet a felső szakaszon kis tornyokkal erősített vékony fal védett. Méreténél fogva csak gyalogság befogadására volt alkalmas, vékony, keskeny falain nagyobb ágyúkat sem lehetett elhelyezni. Hegyesd vára.