background preloader

תופעת הבולענים

Facebook Twitter

כך נוצר בולען - כללי. סיכומים, תקצירים, מצגת ותמונות ששלח אלי אז מעין גדי, בעקבות סיור של מורים באזור ים המלח בדצמבר 2007. תודה לליאורה זלדין שהעבירה את החומרים. בולענים באזור ים המלח - חדשות הילדים בגלים. לפתע, בלי שום אזהרה מוקדמת, האדמה פוערת את פיה ובור גדול ועמוק נפער בה.

בולענים באזור ים המלח - חדשות הילדים בגלים

הבורות האלה נקראים בולענים והם נפוצים באזור ים המלח. בואו לקרוא כיצד נוצרים בולענים והאם אפשר למנוע אותם. מאת רות שבח-גטריידה מחלצים מטייל שנפל לבולען בחג הפסח נפערה פתאום האדמה. תופעת הבולענים גבתה מחיר רב ברכוש ובנפש. מדוע זה קורה? הבולענים נפערים פתאום באדמה, במהירות גדולה וללא אזהרה או סימנים מוקדמים.

המדענים סבורים שתופעת הבולענים נוצרת בשל ירידת מפלס ים המלח. הבולענים התחילו להופיע בשנות השמונים. הים מתייבש וגובה פני הים יורד. הבולענים הם סכנה בטיחותית וכן פוגעים בפיתוח האזור ובפיתוח התיירות. איזה עוד אגם אתם מכירים בישראל שגובה פני הים שלו יורדים? מה עושים? אמא אדמה מפתיעה אותנו כל פעם מחדש. לאתר את הבולענים כשהם עוד קטנים. צוות חוקרים מישראל, ירדן וצרפת בחנו שיטות לאיתור בולענים בשלב המוקדם של התהוותם.

לאתר את הבולענים כשהם עוד קטנים

ד"ר לב אפלבאום מאוניברסיטת תל אביב מסביר כיצד הם הצליחו לאתר בולענים בקוטר של 2-3 מטרים, לפני שהן הופכות למפלצות של עשרות מטרים. בולען מתפתח לחוף ים המלח. צילום: ד''ר לב אפלבאום, אוניברסיטת תל אביב ביום שישי האחרון נפל מטייל לבולען שעומקו כ-20 מטרים סמוך לנחל דרגה בצפון ים-המלח. אנשי יחידת מגילות ומסוק של חיל האוויר הוזנקו לאזור. ד"ר לב אפלבאום, עמית מחקר בכיר, חוג לגאופיזיקה ומדעים פלנטריים, פקולטה למדעים מדוייקים, אוניברסיטת ת"א, יחד עם עמיתיו הבינלאומיים תחת חסות התכנית "מדע למען שלום" של נאט"ו (הברית הצפון אטלנטית), פיתחו את השיטה החדשה לגילוי מוקדם של אזורי ההיווצרות של בורות לאורך חופי ים המלח.

השיטה החדשה מבוססת על מדידות מורכבות של שינויי כוח הכבידה בסקאלת המיקרו על פני השטח. בשיחה עם אתר הידען אומר ד"ר אפלבאום כי המימון למחקר ניתן ע"י נאטו, וביצעו אותו בפועל מדענים מישראל, ירדן וצרפת, שכאמור חקרו שיטות לגילוי מוקדם הבולענים בקו החוף של ים המלח הן מהצד של ישראל והן מהצד של ירדן. מה היה חלקך בפרויקט?

הפגיעה בים המלח סבבה-שומרים על הסביבה. לאן נעלמה "האפונה"?

הפגיעה בים המלח סבבה-שומרים על הסביבה

כאשר הוריכם היו ילדים, ידע כל אחד מהם לצייר את ים המלח, אפילו בעיניים עצומות. הם ציירו צורת "אפונה" כחולה, המשתרעת על הקו שבין הכינרת לים סוף. ומאז זרמו הרבה מים, אך לא אל ים המלח, והוא הלך והצטמק. כיום נותר מאותה "אפונה" רק חלקו הצפוני של ים המלח. חלקו הדרומי, זה שאורחי בתי המלון נופשים בו, יבש, וכיום יש בו סדרה של ברכות מלאכותיות המשמשות את מפעלי ים המלח. הצטמקות ים המלח הירידה במפלס המים בים המלח מדאיגה מאוד.

מדוע ים המלח מצטמק? "נקמת הים" הירידה במפלס של ים המלח גורמת כבר היום לבעיות חמורות. בולענים אך ירידת המפלס אינה הבעיה היחידה שממנה "סובל" ים המלח. הפגיעה בים המלח סבבה-שומרים על הסביבה. ‫בולענים בים המלח‬‎