background preloader

IKT-tips

Facebook Twitter

Nya verktyg ska stödja lärandet. Från och med 2014 kommer skolorna i Simrishamns kommun att successivt börja använda Google Apps for Education (GAFE) och Google Chromebooks istället för Microsoft Office och PC-datorer.

Nya verktyg ska stödja lärandet

Fördelarna med detta är många. Google Apps for Education är användarvänligt och anpassat för att man ska arbeta och lära tillsammans. Chromebooks är nätta och lätta att hantera och de är skapade för att man ska jobba internetbaserat med Googles programvaror. Sara Sofradzija, Rania Ashrife och Kevin Dahl Månsson i åk 6A tycker att deras Chromebooks är bra när de vill ha information, dela arbetsmaterial och samarbeta. Bilder - upphovsrättsguide för lärare. När du och dina elever fotograferar eller skapar egna bilder bestämmer ni själva vad ni ska göra med era verk.

Bilder - upphovsrättsguide för lärare

Gäller det andra personers skyddade verk behövs tillstånd. För skolornas del löses detta genom avtal: Alla kommunala förskolor och skolor har Skolkopieringsavtalet som tecknas mellan SKL och Bonus Copyright Access. För de fristående skolor som har avtal med Bonus Copyright Access gäller samma kopieringsregler som för de kommunala grund- och gymnasieskolorna. Avtalet avser texter, bilder och noter från offentliggjort svenskt och utländskt material. Detta får lärare och elever göra med stöd av Skolkopieringsavtalet ladda ner bilder skanna bilder fotokopiera bilder skriva ut bilder fotokopiera spara bilder digitalt, t.ex. på skolans slutna nätverk, på USB etc.

Ange alltid källan Observera att du ska ange upphovspersoinens namn, det vill säga fotografens eller den person som skapat bilden. Dessa bilder kan användas utan tillstånd, även på nätet Egna bilder. Bokomslag Byggnader. LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA. Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse.

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor lu.se Genvägar Denna sida på svenska This page in English This page in English More Sharing Services Share on facebook Share on twitter Share on print. Moovly - Create Animated Content like a Pro. Create timelines, share them on the web. Wordle - Beautiful Word Clouds. Tagxedo - Word Cloud with Styles. Kunskapande. Instruktioner till en favoritapp – Explain Everything.

Drive - Supportsida Google Apps. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart!

Livets glada pussel: Lärakänna med IKT

I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv..

Men på senare år har vi fått fler verktyg att använda, så varför inte vidareutveckla eller modernisera de verktyg vi redan har? Eftersom jag har en hel del IKTverktyg att laborera med och fått inspiration från många olika ställen, tänkte jag ge några bra förslag. Podradio. - att skriva är att tänka. Pedagogiska digitala verktyg och klassrumstips. SFI - Svenska för invandrare - Wikiversity. Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling.

SFI - Svenska för invandrare - Wikiversity

Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestamoch Jonas Lindahlvisar hur de använder verktygen på sina lektioner. Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg. Länka i så fall till dina videos eller blogginlägg under respektive digitalt verktyg. Här finns instruktioner om hur du lägger till material! LyssnaLäsSkrivSamtalaTala. Google drive, Doctopus och Goobric. Parallellt med #Digiskol har jag den här terminen börjat jobba i Google drive tillsammans med mina elever.

Google drive, Doctopus och Goobric

Som jag skrivit tidigare fick de i början av terminen Cromebooks att arbeta med och vi hade ett par dagar innan fått en dags kompetensutveckling kring GAFE, Google Apps For Education, Det kan ju låta lite, men det var det som behövdes för att komma igång. Sen måste man ju som alltid pilla och pröva för att hitta finesser som man är ute efter. Den största fördelen med att arbeta i driven är ju att man kan komma åt sina saker från vilken dator som helst. Det var väldigt lätt att få ut dokument till eleverna bara genom att med ett enkelt knapptryck dela det med en hel klass, en hel grupp eller bara några stycken. Sedan var det bara för eleverna att stoppa in det så rätt ställe hos sig själva. Det var då som någon på mitt jobb hittade scriptet Doctopus som man kopplar till dokumenten i driven. Jag valde även att fortsätta med ett till script, Goobric, som man kopplar till Doctopus . Lägg på berättarröst och musik på Keynote.

Nu har jag "lekt" med appen Keynote på iPaden och lagt på berättarröst och musik.

Lägg på berättarröst och musik på Keynote

För att kunna göra det behöver du förutom appen Keynote även apparna Explain Everything och iMovie. Så här gör du: När din Keynotepresentation är klar knackar du på skiftnyckeln(högst upp i högra hörnet) och väljer Delning och utskrifter - Öppna i annat program - Välj formatet Keynote - knacka på [Välj program] - Välj Öppna i Explain Everything.