background preloader

Mediakasvatus

Facebook Twitter

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto. Media on osa arkipäivää.

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto

Välillä se ilahduttaa ja rikastuttaa, välillä se turhauttaa ja tuhoaa. Media on tullut myös kouluun ja nuorisotaloihin: ikkunanraoista, internet-piuhoja pitkin ja lasten taskuissa. Media ei aina ole sellainen kuin toivoisimme, mutta se on sellainen, millaiseksi sen teemme. Media ja siihen kietoutunut maailma pitää ottaa haltuun. Jotta voisi olla täysivaltainen kansalainen, ei voi olla vain median kuluttaja – emmehän ole maailmassakaan vain kuluttajia vaan tasavertaisia tallaajia.

Olen kerännyt tälle sivulle sellaisia mediakasvatukseen liittyviä materiaaleja ja ajatuksia, joiden synnyttämisessä olen itse ollut mukana. Jos haluat kysyä tai kommentoida, tai haluat minut kouluttamaan, löydät yhteystietoni kotisivuiltani. Matkaopas 52s kevyt. Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto: Elokuvan kolme perusasiaa.

Matkaopas elokuvaamisen ytimeen 1.

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto: Elokuvan kolme perusasiaa

Kuva ei kerro, se näyttää 2. Elokuvaaminen on ajan ja tilan rajaamista 3. Videovinkit. Menitkoklikkiin. Digisammontakojat. Meidan dokkari web 2014 12 18. Kansikuvakone. Tervetuloa Koululehtikoneeseen! - Koululehtikone. CURLY3 2015 NETTIIN aukeamat1. Elokuvakasvatus. Mahdollisimman monen koululaisen tulisi nähdä elokuva koulupäivän aikana oikeassa elokuvateatterissa ja saada käsitellä näkemäänsä jälkikäteen.

Elokuvakasvatus

Elokuva lumoaa elokuvateatterissa, ja onnistuneeseen katsomiskokemukseen kuuluu katsojan halu jakaa tunteensa ja huomionsa elokuvasta toisten kanssa. Se tekee elokuvateatterissa nähdystä elokuvasta loistavan mediakasvatuksen välineen. Jokainen opettaja, kannustamalla keskusteluun ja jakamalla omat oivalluksensa ja tunteensa elokuvasta oppilaiden kanssa, on mediakasvattaja. ( Vinkkejä elokuvan katsomiseen oppitunneilla tästä linkistä. 46544 maailmankansalainen ja media. Minä ja media. Nämä tehtävät soveltuvat yläkoulun oppitunneille.

Minä ja media

Tehtävät ehtii hyvin tehdä yhden oppitunnin aikana. Oppilaat vastaavat kysymyksiin kirjallisesti paperille tai kirjoittavat vastaukset tekstinkäsittelyohjelmaan ja lähettävät sähköpostitse opettajalle. Millä tavoin nettiystävyys ja reaalimaailman ystävyys eroavat toisistaan? Miten voi varmistua siitä, että nettituttu on oikeasti sellainen kuin väittää olevansa? Mitä pitää ottaa huomioon, kun tapaa nettitutun ensimmäistä kertaa? Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua? Wikipedia on luotettava tiedonlähde.Google-haun ensimmäinen linkki on aina luotettavin.Nettisivun ulkonäön perusteella pystyy arvioimaan tiedon luotettavuutta.Keskustelupalstoilta ei löydy luotettavaa tietoa.Miksi jotkut jäävät nettiin koukkuun? VASTAMAINOS verkko. Viisaasti verkossa 2012_www. Laki_nuoret_netti_2011. Mediakompassi. Mediakompassin avulla voi suunnistaa tiedon ja taidon poluilla mediakasvatuksen maastossa.

Mediakompassi

Mediakompassi sisältää toivottuja Yleisradion tuottamia mediataitoihin liittyviä animaatioita, videoita ja mediakasvatusmateriaaleja vuosien varrelta. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen. Tarjolla on vinkkejä esimerkiksi kuvasuunnitteluun ja kuvaukseen - ääntä unohtamatta - vaikkapa Ekan leffan ABC avulla. Kadonnut salaisuus tarjoaa saippuasarjan ruumiinavauksen ja Kansan Wiisaus esittää...noh... valistavaa katsottavaa. Tervetuloa! Mediataitoja yläkouluun ja lukioon. Lyhytelokuvan perusteet - Markun lyhärikoulu. Video-oppimateriaalit. Tartu lehteen! - oppimateriaali. Mitä täällä tapahtuu? Eli miten lehteä tehdään. Ennen kuin lukija saa käteensä valmiin, painetun lehden, on toimituksessa tehty paljon työtä.

Mitä täällä tapahtuu? Eli miten lehteä tehdään

Oppimateriaalissa tutustutaan Mitä nyt? -lehden toimitukseen ja siihen, mitä kaikkea toimittajat ja muut lehden tekoon osallistuvat oikeastaan tekevät. Aikakauslehden tehtävä on viihdyttää, välittää tietoa ja herättää keskustelua ajankohtaisista aiheista. Lehden toimittaminen on ryhmätyötä. Jokaisesta löytyy taitoa ja osaamista, jota lehteä tehdessä voi hyödyntää. Koululehtikone.fi ja Kansikuva.fi. Koululehtikone on maksuton verkko-ohjelma, jolla koulut ja luokat voivat tehdä opettajan johdolla ryhmätyönä oman aikakauslehden.

Koululehtikone.fi ja Kansikuva.fi

Koululehtikoneen avulla lapset ja nuoret pääsevät tutustumaan aikakauslehden toimittamisen vaiheisiin. Myös tyylilajiin ja lukijoihin perehtyminen onnistuu syvällisemmin suunniteltaessa omaa lehteä. Koululehtikone on tarkoitettu ohjaajavetoiseen ryhmätyöskentelyyn, ja sen avulla voi harjoitella erilaisia työrooleja. Opettaja on lehden sisällöstä vastaava päätoimittaja, ja oppilaat ovat toimittajia ja kuvittajia. Koululehtikoneessa teksti ja kuvat asetetaan valmiiden aukeamapohjien päälle, joten erillisiä taitto-ohjelmia tai osaamista aikakauslehden taittoon ei tarvita. www.koululehtikone.fi Kansikuvakone on maksuton verkko-ohjelma, jolla voi itse suunnitella aikakauslehden kansia.

Artikkelipankki. Siirry hakuun ja työkalulinkkeihinSiirry osion navigaatioonSiirry päänavigaatioon Sivuston navigaatio Siirry sivun alkuun Valitun osion navigaatio Mediakasvatus.

Artikkelipankki

Tuhat sanaa – kuvanlukutaidon oppimateriaali. 17.12.2014Mediakasvatusseura Linkki materiaaliin: Kohderyhmä: Aikuiset / Ammattilaiset, nuoret Tuotantovuosi: 2014 Tuottaja: Aikakausmedia.

Tuhat sanaa – kuvanlukutaidon oppimateriaali

978 951 39 4270 0. Tuhat sanaa - kuvanlukutaidon oppimateriaali. Tuhat sanaa -oppimateriaali johdattaa lukijat tutkimusmatkalle aikakauslehtien kuvien ja kuvallisuuden maailmaan.

Tuhat sanaa - kuvanlukutaidon oppimateriaali

Aikakauslehdet sisältävät perinteisten valokuvien lisäksi monenlaista kokeilevaa kuvamateriaalia, esimerkiksi eri tekniikoin toteutettuja kuvituksia, sommitelmia, infografiikkaa ja logoja. Aikakauslehdessä tekstikin voi olla kuva. Oppimateriaali tehtävät kannustavat tutkimaan aikakauslehtien kuvia keskustellen, kirjoittaen, kuvallisten harjoitusten avulla, pieninä välipaloina ja syvällisinä projekteina. Tehtävät soveltuvat erityisesti yläkoulun kuvaamataidon opetusmateriaaliksi, mutta ovat sovellettavissa myös muihin oppiaineisiin ja eri-ikäisille oppilaille sopiviksi. Totta kai - Totta kai – Aikakauslehtimainonnan lukutaidon oppimateriaali. Totta kai -oppimateriaali. 14.7.2014Mediakasvatusseura Linkki materiaaliin: Kohderyhmä: nuoret Tuotantovuosi: 2013. Nuoret estradille Aanenavaus 2015. Verkon valtiaat oppimateriaali - Sanomalehti opetuksessa. 978 951 39 4270 0. KUVANLUKUTAITO - Etusivu.

Pikakurssi tähtitoimittajaksi - ohjeet sarjakuvana. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. Tietojen tallentaminen epäonnistui. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Lähetämme salasanan vaihtolinkin sinulle sähköpostitse Saat pian sähköpostin osoitteeseen Seuraa sähköpostin linkkiä vaihtaaksesi salasanasi. Salasanasi on nyt vaihdettu. Yle Uutisluokan oppituntipaketti. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. Tietojen tallentaminen epäonnistui. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Mediakasvatus. Mediakasvatus. Lapset ja nuoret elävät mediakulttuurissa Lapset ja nuoret elävät mediakulttuurissa. Mediakulttuurilla tarkoitetaan median merkityksen valtavaa lisääntymistä ihmisten arjessa ja kokemusten muuntumista mediavälitteisiksi.

Mediakulttuuri on täynnä vaikuttimia, jotka osaltaan saavat lapset ajattelemaan ja toimimaan tietyin tavoin. Media on osa todellisuutta, joka muotoilee ymmärrystä, näkökulmia ja todellisuudelle annettuja merkityksiä. Mediakasvatus. Mediakasvatus on kasvatus- ja viestintätieteen monitieteinen tutkimus- ja opetusala, jossa opitaan havaitsemaan ja tarkastelemaan median vaikutuksia ja merkityksiä. Mediakasvatuksen tavoitteena on kehittää oppilaan medialukutaitoa.[1] Mediakasvatukseen kuuluvat esimerkiksi tiedonhaun ja -hallinnan, mediakriittisyyden, itse tekemisen ja mediatuottamisen sekä mediavälineiden käytön opettaminen.[2] Mediakasvatuksen tutkimus on monitieteistä ja sitä tehdään kasvatus- ja mediatieteiden ohella myös esimerkiksi sosiologiassa, psykologiassa, kirjallisuutieteessä ja kauppatieteissä.[3] Mediakasvatuksen terminologian historiaa Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Mediakasvatuksesta edeltäjineen on käytetty Suomessa monenlaisia nimityksiä. 1950-luvulla mediakasvatuksen edeltäjiä olivat audiovisuaalinen kansansivistystyö, elokuvakasvatus sekä sanomalehtikasvatus, jossa Suomi oli edelläkävijä varsinkin 1960-luvulta lähtien.

Etusivu - Mediakasvatuskeskus Metka. Mediakasvatus. Materiaaleja mediakasvatuksen parissa työskenteleville. Lisäksi materiaaleja, jotka tutkivat mediaa maailmankuvan muokkaajana. Valokuvia virikkeiksi Alakoulu. Mitä mediakasvatus on? Mediakasvatuksen tavoitteena on kehittää kykyä nähdä medioiden tuottamien tarinoiden takana oleviin arvoihin ja intresseihin. Mediakasvatus - Mediataitokoulu. Mediakasvatus toimintana on kasvatusta, oppimista ja opettamista, joka tapahtuu mediakulttuurissa ja suhteessa mediaan.

Mediakasvatus voidaan määritellä tavoitteelliseksi vuorovaikutukseksi, joka pyrkii edistämään kasvatettavan medialukutaitoa. Laajempina päämäärinä mediakasvatuksella ovat kuitenkin yleiset kasvatukselliset tavoitteet. Kansallinen pelipäivä. Positiivista pelikulttuuria edistämässä - Pelikasvatus.fi. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö. Untitled. Kun kuulen sanan mediakasvatus… Poika katsoo koneelta League of legends -ottelua. Asiaa tuntemattoman mieleen tulee lätkäottelun televisionti: studiossa pönöttää puku päällä kaksi miestä, jotka esittelevät joukkueet, välillä näytetään yleisöä ja välillä peliä skriiniltä. Ihan ymmärrettävää tähän asti. Mutta se itse ottelu: joukkueet koostuvat toinen toistaan nörtimmän näköisistä pelaajista ja peli itse on piirrettyjen hahmojen liikuttelua ruudulla. Siis netistä katsellaan, kun muut pelaavat netissä. En tajua. Ja minä olen äiti, jonka pitäisi kaiken muun kasvatuksen ohessa myös mediakasvattaa lapsiani. Mediakasvatuksesta puhuminen vaatii kukkahattuun sonnustautumista.

Mediakasvatuksen nimissä lapselle pitää kertoa esimerkiksi, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Mediakasvatus ja uudet lukutaidot – Wikiopisto. B.F.Skinnerin suunnittelema opetuskone [1] Mediakasvatus. ”Musta on siistii kun luut murskaantuu” – Oppitunteja mediaväkivallasta yläkouluun. Mediakasvatus. Mediakasvatus » Piispalan nuorisokeskus. Pirkanmaan Elokuvakeskus - Mediakasvatus. Mediakasvatus - Curly ry. Curly ry:n mediakasvatusosio on tarkoitettu nuorisotyöntekijöille, opettajille, vanhemmille ja kaikille mediakasvatuksesta kiinnostuneille.

Osiossa on tietoa mm. mediakasvatuksesta, Curly ry:n ajankohtaisista tapahtumista sekä valmiita yhteistyöehdotuksia. Museot ja mediakasvatus -julkaisu valmistunut! Kriittinen mediakasvatus - Vastapaino. Mediakasvatus.nyt. Kansalaisaktiivisuus ja mediakasvatus. Hyppää pääsisältöön Merkin tiedot Muut vastaanottajat. Mediakasvatus. Media ja mediakasvatus. 139651 Lapset ja nuoret mediaosallistujina. Mediakasvatus. Mediakasvatus. Mediataitoja yläkouluun ja lukioon. Mediakompassi. Mediataidot. Viestintä ja mediataito sekä viestintä- ja mediaosaaminen. Mediataito. Etusivu - Mediataitokoulu. Etusivu - Mediataitokoulu. Mediataito. Mediataito ja netiketti » Decibel.fi. Oulun normaalikoulu - Viestintä ja mediataito (Mediakasvatus) Mediataito. Viestintä - ja mediataito sekä viestintä- ja mediaosaaminen. Viestintä ja mediataito — eNorssi - Opettajankouluttajien yhteistyöverkosto. Mediakoulu. Hienovaihirveakoulufinal. Mediataito — Kouluasiaa.fi. 119834 Viestinta ja mediataito Liite 4.

Medialukutaito. OKM11. Kriittinen medialukutaito. Työkalupakki. Medialukutaito. Medialukutaito - Mediataitokoulu. Medialukutaito. Medialukutaito tiedonhankinnassa - Osallistu.fi. Miksi medialukutaito on tärkeää? 163415 paajarvi esiopetus. Oppimateriaaleja verkosta. Kun medialukutaito ei riitä — MarkoFobbaForss. Medialukutaito – Media & viestintä. Muuttuva mediaympäristö, medialukutaito ja sosiaalinen media. Am0004. Medialukutaito – sisältö ei ole kiinni Internetistä, vaan sinusta. Medialukutaito kansalaistaidoksi.