background preloader

NO

Facebook Twitter

Välkommen till rymden. Rymdbok. 161116_solsystemet. Tema rymden mars. Var ifrån kommer näringsämnena i maten? - kemi årskurs 1-3 - undervisningsstöd. Elever som är intresserade av var ämnena i maten kommer ifrån kan till exempel vilja arbeta med följande frågor. Vilka livsmedel kommer från växter och vilka kommer från djur? Vilka näringskedjor äter vi ifrån?

Diskutera Matcirkelns delar. Vilka delar är djur och vilka är växter? Vad har middagen ätit till middag? För att diskutera näringskedjor och näringsvävar kan Concept cartoons i Skolverkets bedömningsportal användas till exempel bilderna 2.3 ”Växter och djur” och 2.6 ”Min katt” från avsnittet Levande ting och deras omgivning. Sortera Vilka växtdelar äter vi? Har du tänkt på vad du äter? Undersök Plantera ”harpluttar" Vad har haren ätit? Blixtpatrullens äventyr (Håll Sverige rent) Så olika frön Följ en växts livscykel. Odla frukter och grönsaker (Bi-lagan nr 2-2012) (198 kB) Göra smör från grädde För att många elever ska kunna göra smör samtidigt kan man hälla lite grädde i små burkar med lock som eleverna skakar tills det blir hårt. Näringskedja mall. Var ifrån kommer näringsämnena i maten? - kemi årskurs 1-3 - undervisningsstöd.

Elever som är intresserade av var ämnena i maten kommer ifrån kan till exempel vilja arbeta med följande frågor. Vilka livsmedel kommer från växter och vilka kommer från djur? Vilka näringskedjor äter vi ifrån? Diskutera Matcirkelns delar. Vilka delar är djur och vilka är växter? Vad har middagen ätit till middag? För att diskutera näringskedjor och näringsvävar kan Concept cartoons i Skolverkets bedömningsportal användas till exempel bilderna 2.3 ”Växter och djur” och 2.6 ”Min katt” från avsnittet Levande ting och deras omgivning.

Sortera Vilka växtdelar äter vi? Har du tänkt på vad du äter? Undersök Plantera ”harpluttar" Vad har haren ätit? Blixtpatrullens äventyr (Håll Sverige rent) Så olika frön Följ en växts livscykel. Odla frukter och grönsaker (Bi-lagan nr 2-2012) (198 kB) Göra smör från grädde För att många elever ska kunna göra smör samtidigt kan man hälla lite grädde i små burkar med lock som eleverna skakar tills det blir hårt. Näringsväv och näringskedja (NO) Lärandematris näringskedja. Grodan. Luft. I åk 3 på Gullvikskolan är det tema luft som står på schemat på NO-lektionerna. Lektionen innan har frågan vad är luft diskuterats. För att få eleverna att förstå att luft tar plats fast det inte syns så har undervisande lärare valt att fokusera på experiment. Detta för att få eleverna intresserade och skapa en förståelse för begreppet luft. Förmågorna som tränas i undervisningen är systematiska undersökningar hur de ska utföras och dokumenteras och förklara och beskriva olika fysikaliska samband.

Alla elever är intresserade och nyfikna på att få svar på frågan: Tar luft plats? Läraren har gjort upp stationer i klassrummet där eleverna gruppvis får gå runt och prova olika experiment. Läraren avslutar lektionen genom att låta eleverna redovisa vad de har upptäckt och gemensamt dokumentera resultaten. Varför rinner inte vattnet ner i flaskan? Vad kommer att hända när jag blåser i sugröret? Hur känns det att sticka ner handen i glasburken? Vad händer med ballongen när vi pumpar ut luften? Vattnets faser! | Annas Klassrum. Vi har nu undersökt vattnets tre olika faser och pratat mycket om på vilka sätt vattnet tar sig mellan de olika faserna. Vi har sett film, skrivit och diskuterat. Jag känner att eleverna behärskar detta bra och ville nu hitta ett sätt för dem att sammanfatta och visa mig vad de kan. I NTA-temat Förändringar finns det tre bilder som jag tyckte kunde vara utgångspunkten för detta.

Alla elever delades in i par. Paren fick samma bild. Våra ord begrepp som vi jobbat med i samband med våra undersökningar kring vatten fanns uppsatta på tavlan. Sedan komponerade jag grupper med tre elever i varje grupp. Slutligen kom eleverna tillbaka till sitt utgångspar, den kompisen som man började lektionen ihop med, med samma bild och tränade på sitt lilla framträdande ihop med.

Med hjälp av dessa muntliga övningar innan gick skrivandet lätt.