background preloader

Hungarian cuisine

Facebook Twitter

Currys-tojáskrémes melegszendvics recept. Tojásos sárgarépa saláta (Sárgarépa saláta 2.) recept. Joghurtos padlizsánsaláta recept. Kakaós kalács 3. recept. Csokis-zabpelyhes keksz recept. Étcsokis - zabpelyhes keksz recept. Vajas zsömle recept. Házi vajas kiskifli recept. Padlizsán fűszeres szezámmagkéregben recept. A nyaralásunkból hoztam haza egy angol-görög nyelvű kiadványt.

Padlizsán fűszeres szezámmagkéregben recept

All about Santorini in 256 pages.Tulajdonképpen szigetkalauz, a látnivalók mellett sajátos helyi termékeket, borokat, borászatokat, éttermeket, szállodákat, strandokat, szórakoztató és kulturális programokat, kirándulásokat ajánl. A hol együnk és igyunk jegyében ajánlott éttermek oldalain találtam meg a sziget legjóképűbb görög séfjének egy receptjét. A sármos séfnek a neve is jól hangzik: Dimitris Lazarou. Amit pedig legvonzóbb mosolyával ajánl, az a fehér padlizsán fűszeres szezámmagkéregben. Ízbolygó. Hozzávalók: egy csipetnyi szeretet. Hedonism - A süti szeret téged! Recept, gasztro, vendéglátás. Grenadine. Fahéj és feta. Étel, ital, kicsi Vú - bevált receptek, gyors vacsorák, sütemények minden napra. Fűszer és Lélek. Hétvégén kicsit kertészkedtünk, picit rendbe tettem a kakukkfű bokrokat is.

Fűszer és Lélek

Van már pár tő, ami megérett a cserére, már túl nagyra nőtt, és ahhoz képest viszonylag kevés rajta a levél. Egyik kedvenc fűszerem (látjátok, a logomban is kakukkfű van), nem bírom ki, hogy ne ültessem tele vele a rendelkezésre álló összes helyet, pedig leginkább csak megdörzsölöm a leveleit, hogy a csodálatos illatát magamba szívhassam, ugyanis főzéshez nem a kerti kakukkfüvet használom, hanem amit a legelőn szedek. Szerencsére messze lakok minden kertészettől, így nem értesülök azonnal, ha valahol különleges kakukkfű fajtákat kezdenek árulni, mert nehezen állok ellen nekik. Ha egy kicsit máshogy cirmos a levele, vagy egészen enyhén másképp citromos, esetleg narancsos az illata, én már viszem is a pénztárhoz. Az ókorban a húsok tartósítására használták, ezzel fedték be a nagyobb húsdarabokat, nem véletlen, hogy még most is gyakran pácolunk vele olyan húsokat, amit később szabadtűzön sütünk meg. Édes és Keserű. Sütimizéria. Csibe. Sweet & Salt. Candy's. Bodzablog. "Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája.

A név kötelez... Àlabeck. Most már igazából megkezdődött a spárga szezonja.

àlabeck

Ez nálam azt jelenti, hogy nemcsak lehet kapni friss spárgát, hanem – mondjuk – megfizethető is. Úgy tűnik, ennél még megmaradt a szezonalitás, tehát megfelelően ki kell élvezni/használni, amikor van. Ezúttal is a piacon járva vettem mindkét fajtából egy-egy csomaggal. (Persze most már – néhány éve, mióta divatba jött – tudom, hogy ez nem két fajta, csak másképpen gondozzák.) Nem emlékszem, tettem-e már hasonló vallomást; gyerekkoromban csak spárgakrémlevessel találkoztam, az nem lopta be magát a szívembe, vagyis nagyon nem szerettem.

Az idei első alkalommal a fehér spárgát gőzölő betét segítségével készítettem el. A főzés tudománya. Az Akadémiai Kiadó jóvoltából hozzájutottam a Konyhatudomány sorozat két darabjához, amelyek közül Hervé This és Marie-Odile Monchicourt A tökéletes ebéd című, beszélgetős kötete a molekuláris gasztronómiába nyújt rövid betekintést.

A főzés tudománya

Nem kifejezetten receptkönyv, inkább elmélkedés a kajakészítésről, reflektálás a konyhatechnológiákra, adomázás a konyhai tévhitekről és okoskodás a főzés kémiájáról, mindez egy képzelt menü apropóján. Hervé This Kürti Miklós tanítványa, a molekuláris gasztronómia egyik úttörője. Purista módon csokoládés mousse-nak nevez mindent, ami tejszínnel, tojással, vajjal készül, és a vizezett, felhabosított étcsokit hívja csokoládémousse-nak vagy csokoládéchantillynek (a chantilly krém cukros, vaníliás tejszínhab).

Az abszolút csokiíz megkreálásáig a következő gondolatmenettel jutott el. A tejszín emulzió (vízben szétoszlatott zsírcseppek elegye), amelybe felveréskor levegőt juttatunk. Kb. fél liter csokoládéchantillyhez kell: Tortakrémnek viszont kiváló. A házisárkány főz.