background preloader

NÄTMOBBING

Facebook Twitter

Sökis.se. Motverka-natmobbning. Allt fler ungdomar mobbas i sociala medier. Allt fler flickor i årskurs nio uppger att de mobbas och trakasseras via internet eller mobil­telefonen.

Allt fler ungdomar mobbas i sociala medier

Det framgår av färska enkätsiffror från Stockholm som DN tagit del av. Och mobbningen tar inte sommarlov, varnar experterna. 13 procent av flickorna i årskurs nio i Stockholms stad uppger att de under det senaste läsåret har mobbats eller trakasserats via internet ­eller sms/mms. I tidigare års ­enkäter, 2008–2012, har motsvarande siffra stadigt legat på 9 procent. Andelen pojkar i årskurs två i gymnasiet som säger sig ha upplevt mobbning i digitala medier ökar också, från 4 procent år 2008 till 7 procent i år.

I en rikstäckande enkät som organisationen Friends lät göra tidigare i år uppger en av tre ungdomar i åldern 13–16 år att de under det senaste året har kränkts av någon via mobil, dator eller surfplatta. Organisationer som arbetar med unga pekar också på att mobbningen inte på något sätt tar sommarlov när skolan gör det. Rasistiskt näthat - No Hate Speech Movement. Anti-Bullying week Cyber Bullying video. Lärarmaterial. Så här gör du om du blir utsatt.

NOSA PÅ NÄTET MED LÄRARHANDLEDNING

Informationssäkerhetskolan. Surfa lugnt. Nätmobbning bland ungdomar: Förebyggande strategier mot nätmobbning. Tänk på det här på internet! - KP-webben. När du berättar om dig självVar försiktig när du lämnar ut personlig information på internet.

Tänk på det här på internet! - KP-webben

Personlig information är till exempel ditt riktiga namn, e-post, msn, telefonnummer, namnet på din skola eller din adress. Du vet aldrig vem som ser det du skrivit. När du lägger upp bilder En bild som läggs upp på internet kan vara väldigt svår att bli av med. Vem som helst kan ju ladda ner bilden och sprida den vidare. Lägg därför bara upp bilder som det inte gör något att alla kan se. Om du vill lägga upp en bild på någon annan måste du också alltid fråga om lov.

Dömd i Instagram-målet ber om ursäkt - Göteborg. Den 15-åriga flicka, som nyligen dömdes i det så kallade Instagrammålet, ber alla om ursäkt.

Dömd i Instagram-målet ber om ursäkt - Göteborg

Med tanke på det höga skadeståndet, anser hon att hennes liv redan är över – men det finns också en förhoppning om en ändring i hovrätten. Här är brevet från 15-åringen. Den unga tjejen från Göteborg har mailat GP för att få ut sin version av det inträffade. Vi har grundligt kontrollerat att det är hon som skrivit texten under rubriken "En hälsning till allmänheten". Säker på nätet? En trettonåriga flicka från Kumla tog nyligen sitt liv.

Säker på nätet?

Först pratades det om nätmobbning. Kort därefter greps en nätpedofil. Vad gör de unga på nätet? Kan föräldrar hindra dem från råka illa ut? På TV, i radio och i tidningar har det den senaste tiden skrivits mycket om de faror som lurar nätet. Nätet är en del av samhället och sociala medier som Facebook, Instagram, Tumblr och Twitter är självklarheter för ungdomar. Att Mobbning och grooming förekommer och att unga tonårsflickor råkar illa ut har även satt sina spår i ungdomsromaner. Några tips på böcker Länkar: Surfa lugnt Surfa Lugnt vill ta vara på allt positivt som finns i ungas internetanvändande och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet som till exempel mobbning och integritetsfrågor.

Bilder: Flicka med dator (foto: Len-k-a, stock.xchng). Fler böcker. Näthatet tar inte sommarlov – sjätte podden från No Hate om vad föräldrar kan göra. Nu börjar sommarlovet – en härlig tid med ledighet, men också en tid då många barn spenderar mer tid framför datorn och kanske mår dåligt.

Näthatet tar inte sommarlov – sjätte podden från No Hate om vad föräldrar kan göra

Vad kan man som förälder göra om ens barn blir kränkt på internet? Hur får man som förälder reda på om det händer? I den sista podden för säsongen från No Hate Speech Movement står föräldrarna i fokus. I podden samtalar bland andra Johnny Lindqvist, projektledaren för No Hate och Jonas Söderlund från Bris. Podden kan strömmas eller laddas ned från Nohate.se. Måste man vara internetproffs för att förstå vad ens barn är med om? Gäster i studion är Jonas Söderlund från Bris, Nicklas af Ekenstam, IT-konsult och förälder samt Johnny Lindqvist, expert på barn och internet samt projektledare för No Hate Speech Movement. Sågan online. Nätmobbning blir film » Smedingeskolans blogg.

Surfa lugnt » Råd & tips.