background preloader

LIVSKUNSKAP/ EQ/ SET/ ART

Facebook Twitter

Friends webbshop Alfons Vänskapslåda - Böcker. Alfons vänskapslåda är ett metodmaterial som kan användas som en del av trygghetsarbetet.

Friends webbshop Alfons Vänskapslåda - Böcker

Syftet är att främja en trygg förskola för alla barn. Gemensamt för materialet i Alfons vänskapslåda är att det fokuserar på att stärka och utveckla barns empati, samt att få ta del av och bearbeta olika ämnen kopplade till vänskap. Materialet är tänkt att passa alla åldrar på förskolan, samt skolans tidigare år, med viss anpassning från pedagogerna. Alla åldersgrupper har måhända inte behållning av allt material, men det ska finnas något för alla i Alfons vänskapslåda. Materialet är kopplat till förskolans uppdrag och värdegrund som det beskrivs i förskolans läroplan.

DATE TILLGÄNGLIGHET

Heta stolen. ALLA ÄR LIKA OCH OLIKA. Sociala mål år 4. Socialamål mellan. Sociala mål låg. Social utveckling mellanstadiet. POSITIVA UPPDRAGSKORT. Livskunskap åk7 Motivation. STOPPASKOLSABBET.NU. Utvärderingslappar till eleverna. Plocka 1-2 lappar och utvärdera din dag. Bra komma-igång-träning tänker jag. Ugglan och kompisproblemet. Vara vänner: Bella säger ifrån. Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk.

Vara vänner: Bella säger ifrån

Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för "Rödluvan" och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. När klassen har julpyssel går Wilmas skämt för långt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) HAMARKFILM.SE - HAMARKFILM.SE.

Film tips om mobbing med handledning

Material för moralträningen. Känslor och konflikt. Sociala färdigheter. BILDKORTLEK. ORDKORT MED MANUAL. Nyfiken på den unge kortlek. KORTLEK ISBRYTAREN barn, 210 samtalskort: KORTLEK ISBRYTAREN ungdom, 210 samtalskort. ÖVNINGAR MED VI I KLASSEN. Sångtext till " OLIKA, MEN LIKA UNIKA" och andra låtar. LEKAR/ÖVNINGAR. Schysst med still och hyfs. SLI.SE använder sig av naturliga sökningar, dvs. man skriver det man söker efter helt naturligt utan några ytterligare tecken.

Schysst med still och hyfs

Du kan skriva ord, eller allra helst fraser i titeln, sökord eller i beskrivande text - du kan t.o.m. skriva ett ISBN/produktnr om du kan det. Om du t.ex. vill hitta en produkt som heter "Människans utveckling sedan stenåldern" är det bästa att skriva precis det. Om du inte är säker på titeln kan du prova med att skriva t.ex. "människa", men då kommer du förstås att få ganska många svar och produkten i exemplet kommer inte att komma högt upp i listan eftersom "människans" och "människa" inte är en exakt träff.

Men, det fina är att trots att det inte är en exakt träff så finns den med bland svaren! Du kan kanske hitta den mycket lättare om du specificerar din sökning genom att skriva "människa stenålder", och igen ingen av dessa två ord är exakta träffar ändå hittar du precis vad du söker! Du ser antalet artiklar på varje ämne om du hovrar över ämnet.

FILM I SKOLAN

DISKUTERA DROGER, ALKOHOL OCH TOBAK MED ANDT. Lektion-se_20111_HANDEN1. Lektion_se_26325_Trivsel-_det_viktigasta_av_allt! Lektion-se_10183_Positiva_uppdragskort. Kompis arkivet skrivbar 1. Filmen om känslor - EmoVideo 1. Känslofakta - EmoVideo 2. Livskunskap. Kursplan Samha llskunskap. SERIE: OM DU VAR JAG. SERIE; ELIAS OCH SOM STORA FRÅGORNA. BRIS FILMER. LEKTIONER VÄRDEGRUND.SE OLIKA TEMAN. TOYBOY. ALLA BARNENS RÄTT. EQverkstan. Material. Att arbeta med Barnkonventionen - helt enkelt Vad betyder Barnkonventionen för våra unga?

Material

Med detta material går vi igenom alla 41 sakartiklarna i Barnkonventionen. Med olika rörliga och kreativa övningar skapas diskussioner och ställningstagande som levandegör innehållet och sätter in Barnkonventionen i ungas egen vardag. Ansvaret att informera unga om deras rättigheter ligger på oss vuxna. Ett arbete som kan göras på många sätt. Vi har utgått från artiklarna ur olika perspektiv. Denna metodhandbok riktar sig till dig som arbetar med ungdomsgrupper i åldern 13–18 år och syftar till att medvetandegöra unga om Barnkonventionen och med det stärka deras förutsättningar att agera, diskutera och reflektera kring sina och andras rättigheter. (108 sidor) Författare: Sannie Wedberg och Sanna Mohr Pris: 145 SEK Beställs via Alltid förlag -- Chia, 22-årig kille Sedan morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi har begreppet hedersrelaterat våld blivit en del av det svenska språket.

Vem gör maktlekar? REDE - Respekt, Empati, Djur, Etik.

ANFIRMATIONER

KRÄNKNINGAR OCH MOBBING. NÄTMOBBING. VÄRDEGRUND. LIKABEHANDLING. FRIENDS FILMER. AVSLAPPNING. VÄNNER. KÄNSLOR. SEX OCH SAMLEVNAD I UNDERVISNINGEN. KONFLIKTHANTERING. JAGET OCH GRUPP STÄRKANDE ÖVNINGAR. FÖRHÅLLNINGSSÄTT. Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elevers särskilda behov: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad. Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd.

Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elevers särskilda behov: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad

Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Jättebra. Men varför inte ta det ett steg till. Ska vi utgå från att särskilt stöd behövs till så många? Struktur, förutsägbarhet och ”less is more” är ett bra sätt att göra livet hanterbart för många barn och unga, inklusive de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, på köpet får alla som är lite omogna, okoncentrerade eller oroliga det mycket enklare och alla barn drar nytta av det.

Ordning och reda - I klassrummet kan vi lägga undan det som inte måste vara framme. Tydlig, aktuell och relevant information - Lappar behövs inte bara på skåp och hyllor. Inte bara muntligt en gång - Det finns roliga små manicker man kan läsa in ett meddelande på, sen bara trycka på den, så läser den upp det t.ex dagens rastkompis, dagens mat, kom ihåg till i morgon. Tydliga instruktioner - Varför ska den här uppgiften göras. Lexin Animationsteman. Sa_hanterar_du_framlingsfientlighet_juni_2014. BEO-bloggen - Barn- och elevombudet. Barn- och elevombudet > Om BEO > BEO-bloggen Barn- och elevombudet (BEO) Caroline Dyrefors Grufman bloggar på forumet elevhälsan.se.

BEO-bloggen - Barn- och elevombudet

Bloggen handlar om BEO:s arbete mot kränkande behandling av barn och elever. Från och med februari 2014 bloggar Barn- och elevombudet, Caroline Dyrefors Grufman, på elevhälsan.se. Det är ett webbforum för dem som arbetar inom elevhälsan i skolan. Våga lägga dig i! Sofia Nordqvist, 23, mobbades i skolan i tio år medan vuxenvärlden blundade.

Våga lägga dig i!

Det gick så långt att Sofia hoppade av skolan för att slippa plågoandarna. I dag samarbetar hon med organisationen ”Friends” och med de svåra åren i bagaget föreläser och bloggar hon om hur mobbning kan motverkas i skolan. Bryt_upplaga3.pdf. Vem bestämmer? : Ett förord till dig som pedagog. Hotell Kom som du är : Ett förord till dig som pedagog. Syftet med "Hotell Kom som du är" är att skapa en diskussion om olikheter och fördomar.

Hotell Kom som du är : Ett förord till dig som pedagog

Producent, regissör och projektledare förklarar här hur de tänkte när de skapade serien. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda programmen i klassrummet. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Vara vänner : Ett förord till dig som pedagog.

Vara vänner är åtta berättelser om empati, kompisskap och mod.

Vara vänner : Ett förord till dig som pedagog

Syftet med programmen är att förebygga kränkningar och mobbning bland barn. Här förklarar seriens producenter bland annat hur serien blev till, varför de valde dramatiseringar som form och vad de vill förmedla med programmen. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda Vara vänner i klassrummet. Kompissatelliten : Om hjältar och fegisar.

Amanda har hittat på en saga som utspelar sig i en djuraffär.

Kompissatelliten : Om hjältar och fegisar

Expediten behöver pengar och säljer sina mest kära djur, tre kaniner, till en hungrig tjuv som tar med dem till en grotta för att äta upp dem. Expediten sörjer och ångrar sig. Kaninerna lyckas fly tillbaka till affären. Hugo och Josefin : Oförklarliga druvor. Anna har namnsdag. Men det vet inte Josefin. Hon vill ju inte heta Anna. Men när de tågar in i klassrummet har fröken ritat en blomsterkrans mitt på svarta tavlan. Inuti den står med stora röda bokstäver det förskräckliga namnet. Jacob Ericksson läser Maria Gripes klassiker. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp. Lektion : Positiva uppdragskort. Beställ skolmaterial.

Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss. Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Det här studiematerialet handlar om barn som har flytt till Sverige, om deras situation och om deras rättigheter. Materialet som innehåller två berättelser av flickor som flytt till Sverige utan sina familjertet belyser hur myndigheter i Sverige och inom EU lever upp till barns rättigheter. För att uppfylla barns rättigheter behöver vi alla en bättre förståelse och kunskap om hur situationen för barn på flykt ser ut.

Ladda ner materialet direkt nedan eller köp det i unicefbutiken för 100 kronor. Barnkonventionen i en låda Med stöd av Svenska Postkodlotteriet har vi tagit fram ett material som riktar sig till dig som arbetar i förskolan.

Ugglan och kompisproblemet