background preloader

APPAR, IPAD, YOU TUBE OCH LÄNKAR

Facebook Twitter

Recension av Predictable - Avancerat och personligt AKK-stöd. LÄNKTIPS. Recension av Mindomo - Greppa begreppen i alla ämnen. Användningsområden Mindomo kan användas till tankekartor och begreppskartor, dvs att det finns möjligheter att skriva på linjerna som knyter ihop tankebubblorna.

Recension av Mindomo - Greppa begreppen i alla ämnen

I exemplet nedan visas substantiv som skrivits i tankebubblor. På linjerna skrivs exempelvis verb för att binda ihop orden. Man ska kunna läsa en mening/meningar mellan tankebubblorna. Begreppskartorna blir underlag för diskussioner och stödjer eleverna i hur de kan formulera sig. När elever konstruerar begreppskartor tydliggörs hur de tänker att centrala begrepp inom olika områden och ämnen är relaterade till varandra. Ta reda på vad eleverna kan om olika begrepp, hur de förstår sammanhang mellan begreppen och om de kan sätta in orden i nya sammanhang osv. Mindomo kan också användas som en tankekarta där exempelvis idéer kan delas med varandra.

Recension av Shadow Puppet Edu - Att synliggöra elevers förmågor. Användningsområden Med Shadow Puppet Edu kan man skapa enkla videofilmer där t.ex. elever redovisar ett matematiskt begrepp, samtalar kring en bokrecension, beskriver en bild som de har ritat, gör sina labbrapporter muntliga eller kanske redovisar hur de gör när de värmer upp i idrotten.

Recension av Shadow Puppet Edu - Att synliggöra elevers förmågor

Möjligheterna till innehållet i elevernas filmer är oändliga och kombinationen bild/video/ljud är det som tilltalar mig med denna app. Du har möjlighet att hämta bilder från din kamerarulle, hämta på Internet eller via Flickr Creative Commons, Wikimedia Commons eller Open Clipart. Här hittar du som lärare ett gyllene tillfälle att diskutera upphovsrätt tillsammans med dina elever eftersom ingen har rätt att ladda ner bilder från Internet utan upphovsrättsmannens tillåtelse (vilket Puppet Edus introduktionsfilm visar att man faktiskt kan göra).

Använd Puppet Edu:s introduktionsfilm som en start kring vad som gäller vid användande av andras bilder. Skriv text på dina bilder. Använd appens musikgalleri. Recension av Läsakrobaten - Ett stöd vid läsinlärning. Användningsområden Läsakrobaten är en övningsapp som kan fungera stödjande vid läsinläsning, ord- och begreppsinlärning och för att öva på att förstå hur ord rimmar.

Recension av Läsakrobaten - Ett stöd vid läsinlärning

Jag uppfattar att tanken med appen är att öva sig i att läsa med ordbildmetoden, och att det tar avstamp i helordsinlärning. Jag slog upp begreppet på NE: ”ordbildsmetod, metod i den första läsundervisningen som bygger på att barnen skall lära sig känna igen ord som visuella helheter utan att ordens bokstavssammansättning behöver uppmärksammas.” I App Store beskrivis appen så här: ”Man tränar två bokstäver åt gången och lär sig läsa genom att ljuda ihop korta ord men också genom den s.k. ordbildmetoden.”

Recension av iStudiez Pro - Skapa struktur över din skoldag och vardag. Användningsområden iStudiez Pro är en app som hjälper dig att planera både din skoldag och din vardag, du kan skapa den struktur som du behöver.

Recension av iStudiez Pro - Skapa struktur över din skoldag och vardag

Den finns både som gratisversion och som betalversion och det är helt klart värt att köpa appen. I appen kan du skapa ditt schema över dagen och du kan lägga in läxor, så du hela tiden vet vad du ska göra. Appen passar bäst elever som går på högstadiet eller är äldre, då det är viktigt att kunna läsa och skriva samt kunna den digitala klockan. Yngre elever kan använda den, men kan få svårt att själva använda dess fulla potential. Recension av iThoughts - Ett kraftfullt tankekartsverktyg.

Användningsområden Den engelskutvecklade appen iThoughts är ett nytt (men ändå gammalt, se nedan) tankekartsverktyg för iPhone och iPad.

Recension av iThoughts - Ett kraftfullt tankekartsverktyg

Jämfört med sina konkurrenter så är den i dyraste laget, men så får du också vad du betalar för – en ruggigt kompetent men ändå lättanvänd tankekartsritare. En möjlig nackdel är att appen är hårt knuten just till idén om tankekartor. Detta innebär en del begränsningar i funktionalitet, som exempelvis att varje bubbla endast kan ha en förälder. Men denna fokusering ser jag snarare som en fördel, då det är just detta som möjliggör det enkla gränssnittet.

Recension av Svenska på en månad - Träna grunderna i svenska. Användningsområden och funktioner Idén bakom appen är att lära sig grunderna i ett främmande språk snabbt och effektivt.

Recension av Svenska på en månad - Träna grunderna i svenska

Svenska på en månad är en app med färdiga områden som heter lektioner i appen. Lektionerna är sorterade i olika kategorier: allmänna ord, färger och proportioner, pronomen, temperatur, möbler, familj mm. Det finns en gratisversion att prova innan man bestämmer sig för att köpa lektionspaket i appen. Gratisversionen innehåller tre lektioner från början, mitten och slutet av kursen vilket ger en bild av hur appen är uppbyggd med metod och kursnivåer. Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning.

Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!

Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning

Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp! Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Recension av Skriv och Läs - Att skriva sig till läsning. Användningsområden Skriv och Läs är en app som främst vänder sig till de elever som är i början av sin läs- och skrivutveckling.

Recension av Skriv och Läs - Att skriva sig till läsning

På appens hemsida går det att läsa att den är utvecklad av den danske lågstadieläraren Janus Madsen. Från appens förstasida kan användaren gå till sitt bibliotek, läsa om Skriv och Läs, få tips om hur appen kan användas, samt även se en kort instruktionsfilm. Det går även att skapa en ny bok. Det första användaren/eleven då får göra är att skapa en titelsida genom att fylla i titel, sitt namn och lägga in en bild. Ipad. Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning. Appar för berättande. Jag har några appar på iPaden som jag använder till många olika saker när vi jobbar med berättande på olika sätt med eleverna i åk 1-3.

Appar för berättande

Det har varit till presentationer av olika slag i alla ämnen. Bara fantasin som sätter stopp. I matten har vi använt dem till att berätta räknesagor, presentera hur man löser olika problem, berättat om olika räknesätt m.m. I engelskan har vi gjort dialoger och böcker bland annat. Det är följande appar: Book Creator Book Creator 38:- Book Creator är en mycket kreativ app där man kan skapa egna digitala böcker. När man är klar med den kan man bland annat välja att spara den som pdf och då kan man använda sig av Flipsnack för att bädda in den på t.ex. bloggen. Läs med i denna guide eller hos Skolappar.

Öva matte på Nomp! Popplet. Appar för elever i behov av särskilt stöd. Spel som tränar hjärnan. Musikmattan. Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning. Elever som har någon sorts funktionsnedsättning kan använda appen Legimus för att ladda ner talböcker (skönlitteratur och fakta) på sina Iphone och Ipads.

Hjälpmedel för elever som har olika typer av funktionsnedsättning

Bibliotekarier kan registrera elever om de får föräldrarnas godkännande. Välj det språk du vill läsa och lyssna på. SpeakIt! Mattesmedjan. Multix är spelet för dig som vill lära dig multiplikationstabellen på ett enkelt och rofyllt sätt. Varför vänta? Spela Multix nu! Varför ska jag använda Multix? Att kunna multiplikationstabellen är både kul och nödvändigt, men det kan ofta vara svårt och krångligt att lära sig den ordentligt. Multix erbjuder mindre frustration. LaraMeraApps.pdf. HEJA! - Skolverkets kunskapskrav på enklare svenska. Lärarschemat för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes. E-böcker - bibliotek.huddinge.se. För att kunna låna e-böcker och e- ljudböcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan eller genom att titta på våra tipslistor för e-böcker. Skaffa bibliotekskort Skapa ett användarkonto hos Adobe För att kunna ladda ner böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe och ett läsarprogram till din dator, läsplatta eller mobiltelefon. Programmen är gratis men kräver att du först skapar ett användarkonto. GratisSkola.se. För iPhone, iPod touch och iPad i iTunes App Store. Min 100 i topplista på webblänkar för förskolan-åk6. Läsa. Bible stories är en hel serie med bibelhistorier för barn. Man får Noah och påskberättelserna gratis men det kostar bara 15 kr att köpa alla; Skapelsen, Babels torn, Abraham, Josef, Moses, Joshua, Ruth, Jesus födelse, Jesus mirakel, Peter och Jerusalem.

I appen är det i princis som en bok med blad som man vänder. Bilderna är jättefina, färgglada, och när man tar på skärmen efter att ha vänt blad så dyker lite till upp på bilden. Men det finns ingen text. Det kanske är bra om man kan sin bibelhistoria. Bible heroes är en annan app men här finns än så länge bara historien om Noah. Recension av Pearltrees - Spara dina favoritlänkar på nätet.

Skim. Knacka på! - Bilderboksklassiker som interaktiv bokapp. Lek med ABC-raketen. Med en lekfull och experimentell spelmiljö kan ABC-raketen bidra till att stärka barns självbild som läsare. Barnen får öva bokstavsljud, lära sig att känna igen hur bokstäverna ser ut och träna på bokstävernas namn. I spelet ABC-raketen har en grupp robotar på upptäcktsresa genom galaxen stannat till utanför jorden. Deras uppgift är att lära sig mer om jorden, ta kontakt med dem som bor där och rapportera hem. Målgrupp Spelet vänder sig till barn mellan 5-7 år som håller på att knäcka läskoden. Pedagogiska mål ABC-raketen ska fånga upp barnens iver och lust att lära. I spelet får barnet öva sig på samma färdigheter som tv-serien Livet i Bokstavslandet fokuserar på.

Recension av Notability - Skapa och samla anteckningar på ett ställe. Användningsområden och funktioner Notability är en fantastisk app för att skriva eller hålla reda på dina anteckningar och viktiga papper. I den här appen kan du skriva, importera foto, spela in, anteckna i pdf och mycket mer. Du kan samla alla dina papper i olika mappar med undermappar. Det är lätt att exportera dina papper till t.ex. Dropbox eller Itunes, via e-mejl eller öppna i en annan app på din iPad. Best content in Appskafferiet - appar för skolan och förskolan. Skolappar.nu - Recensioner av appar för förskola och skola. Recensioner av iPhone, iPad och Android-appar för barn.

Appar som hjälpmedel. Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Språkutvecklande appar. SHOWBIE och NOTABILITY... - Ninas Språkrum. Assignment workflow for iPad - Showbie. Ämne: Svenska som andraspråk - Skolappar.nu. Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik. Jag fick en fråga om vilka appar jag rekommenderar till elever med läs- och skrivproblematik.

Här kommer min lista med appar utan inbördes ordning. Jag har tagit med appar med lite olika funktioner: SFI-appar för yngre och äldre elever. Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska. Ipad. Book Creator - Gör kreativa böcker på ett enkelt sätt. iMovie. Användningsområden. Recension av Popplet. Strip Designer. Skolappar.nu - Recensioner av appar för förskola och skola. IKT och lärande. Vimeo. Book Creator nu med funktion för att e-posta med bild, text, video och ljud.

Jag har sökt med ljus och lykta efter en funktion där man kan e-posta hem dokumentationen från appen Book Creator till vårdnadshavare som inte har tillgång till appen via ett digitalt redskap; nu har den kommit! Detta möjliggör att vi kommer kunna använda dokumentationen via iPaden på ett mycket mer kreativt sätt. Lägg på berättarröst och musik på Keynote.

IT i skolan - Förstasidan. ENGLISH FLASH GAMES for Learning Vocabulary. Lek med ABC-raketen. Skolappar.nu. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. Skriva sig till läsning. Recension av Knäck läskoden - Träna bokstavsljud på ett lustfyllt sätt. Skrivguiden - Lär barn att forma bokstäver, siffror och mönster. Förskoleväska 2 - använd hörsel, minne och finmotorik för att lösa förskoleanpassade uppgifter.

Förskoleväska - igenkänning, pussel och räkning för förskolebarn. YouTube. Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik. iPad.