background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Bakgrund till läsningen av Möss och människor från youtubebiblioteket… En fyra minuter lång film som en amerikansk lärare satt samman om ”Den stora depressionen”, en bra introduktion för att förstå sammanhanget för George, Lennie, Carlson.

Bakgrund till läsningen av Möss och människor från youtubebiblioteket…

Candy och de andra. Själv såg jag 60-talsklassikern ”Bonnie och Clyde” i helgen, berättelsen om den legendariska rånarduon som under en kort (men egentligen otroligt misslyckad) ”karriär” spred både skräck och beundran omkring sig. Det finns massor av material om dem på youtube förstås, och man kan fundera över de drömmar som knutits till deras våldsamma öde.

Som ett exempel en 30-talsvariant av det vi så ofta ser nuförtiden: amatörfortografen som skildrar hemska händelser på plats direkt (fast på 30-talet var det betydligt bökigare att filma än att ta fram mobilen ur fickan…) En helt underbar gammal dam, Clara, spelade 2007 in ett antal videos i sitt kök, där hon lagar mat från depressionen och berättar om hur livet tedde sig för henne och hennes familj. Mini Bio: John Steinbeck. John Malkovich - 1992 Of Mice And Men Trailer. PDF VT 2015M%C3%B6ss och m%C3%A4nniskor. Stödstruktur: Talkort – Kooperativt Lärande. Ibland när eleverna ska diskutera olika ämnen i klassen så är det lätt hänt att en elev tar över diskussionen medan en annan seglar bort i tankarna.

Stödstruktur: Talkort – Kooperativt Lärande

Ett sätt att se till att alla elever är med i samtalet och bidrar med något är att använda sig av strukturen Talkort . Denna struktur går till så att varje elev får ett antal markörer i en egen färg. Antalet kan variera beroende på vilken nivå eleverna befinner sig på och vad som diskuteras. Första gången samtalskort används kan det räcka med en markör var. Markörerna kan vara kort, föremål eller bara pappersbitar.

Istället för markörer kan man använda samtalskort och kommentarskort (t.ex. ett kort med ett S på och ett kort med ett K på). Klassexempel Struktur: Rösta! Denna struktur är ett stöd för att nå konsensus i gruppen och för att värdera sina svar. I "Allmänt" Struktur: Inspiratören Struktur: EPA - enskilt, par, alla. Struktur: Kommunikatören – Kooperativt lärande. Ibland finns det ett stort behov av att utveckla elevernas kommunikativa förmåga.

Struktur: Kommunikatören – Kooperativt lärande

För detta använder jag ofta mig av varianter på en struktur jag kallar ”Kommunikatören”. Fantastiskt struktur att fokusera på exempelvis lägesprepositioner eller geometriska former! Skapa grupper med 3 st elever. Tilldela en rollen som Kommunikatör, en som Aktiv lyssnare och en som Observatör.Sätt Kommunikatören och den Aktiva lyssnaren mitt emot varandra vid ett bord och sätt en pärm emellan. Observatören sitter och överblickar båda på kanten.Observatören får en whiteboard eller papper att anteckna. Dela bra exempel. Argumentationsteknik. Bokprojekt - Skicka vidare. Angeläget.

Nedan följer delar av en variant på Boken om mig (som vi övergett för länge sedan då den inte riktigt ”tog fart”).

angeläget

Den här varianten har vuxit fram under de senaste åren och blir tydligare och bättre för varje år som går. Varje del föregås av gemensamma övningar (t ex läsning av texter, identifiering av typiska inslag i texterna och idésamlande), parvisa resonemang och en hel del tänkande. Eleverna måste ju veta vad reportage, resonerande text, beskrivande text och mininovell är för något eller för den delen hur man genomför en intervju eller hänvisar till källor för att kunna skriva de olika texterna. Delarna introduceras en i taget för att ge eleverna tid att tänka, samtala och påbörja sitt skrivande.

Antal lektioner totalt, inklusive introduktioner, genomgångar, övningar och skrivande, ca tolv-femton (tre lektioner/vecka i fyra-fem veckor). Nedan presenteras enbart delar av uppgifterna. Du ska ta med foton så att boken blir trevligare att läsa. Tid till förfogande: Ca fyra veckor. Fannys hemliga mening med livet - Svenskarummet. Sommarpratare. Utvärdering – vid slut/vad ska jag som lärare förändra och vad ska du som elev tänka på till nästa arbetsområde Fick du lära dig det du förväntade dig?

Sommarpratare

Kom du i mål? Vet du något mer om sommarpratare nu än du visste tidigare? Har du lärt dg något annat som du inte visste innan? Hur har din arbetsinsats varit under arbetet? Ni kommer utvärdera detta på samma papper som ni skrivit både inledningsutvärderingen och mittutvärderingen och jämföra hur resan varit i era tidigare svar. Här finns alla frågor som fil: självutvärdering sommarpratare I denna grupp kan ni skriva in den mening som ni vill dela från ert sommarprat. Vill du komma åt tavlan med en QR-läsare kan du använda koden nedan. Nu är det dags att ta farväl, att säga adjö och vinka iväg klass 9F. Min reflektion om skolan. Våga drömma! : Riovanschen. Skrivet av Nadja, onsdag, oktober 13, 2010 · 2 kommentarer Den här underbara lilla berättelsen gör mig alltid så glad och full av mod och tro.

Våga drömma! : Riovanschen

Den kommer från boken ”Det är aldrig kört!” Från Argument Förlag som är skriven av Kristina Reftel. I den här boken hittar ni massor av tänkvärda historier och klokhet. Köp den om ni får tilllfälle! ”Skriv en uppsats om dina drömmar”. Tommy hade mycket att drömma om, men väldigt lite att bygga sina drömmar på. Den här kvällen slet Tommy hårt med sin uppsats. ”När jag blir stor ska jag bli konstnär och bo i en stuga på landet som jag själv har byggt.” Tre dagar senare fick han tillbaka uppsatsen med ett stort rött C uppe i hörnet. ”Det här är en helt orealistisk dröm för en grabb som du. Tommy visste inte vad han skulle göra. Nästa dag lämnade Tommy in samma uppsats igen.