background preloader

Administration & Taxes

Facebook Twitter

Home - KeesdeBoekhouder. Welke kosten mag je wel en welke mag je niet aftrekken? Wekelijks krijg ik vragen over welke kosten nu wél, en welke níet aftrekbaar zijn. Hoe zit het bijvoorbeeld met opleidingskosten? Kantoor aan huis? De auto? Een telefoon die je zowel zakelijk als privé gebruikt? Een lunch met een klant? En is dat anders dan een lunch tijdens een training? (ja). In dit artikel geef ik zo goed mogelijk inzicht in welke kosten je nu wel en niet af kunt trekken. De basis: Waarom trekken we kosten af? De hoofdregel: Zakelijke kosten zijn aftrekbaar De hoofdregel is heel eenvoudig. Gedeeltelijk aftrekbare kosten Sommige kosten hebben naast een zakelijk voordeel, ook een privé voordeel.

Ik noem nog een aantal specifieke gemengde kosten: Auto: Ook bij de auto is er over het algemeen een privé deel en een zakelijk deel. Niet aftrekbare kosten Als het persoonlijke voordeel overheerst, zijn de kosten niet aftrekbaar. Gespreid aftrekbare kosten Sommige kosten zijn wel zakelijk, maar je mag ze niet in één jaar opvoeren in de kosten. Wil jij grip op cijfers? Wil jij: Cookiewall | BNR Nieuwsradio. Mag je als zzp'er ineens de huur van je huis aftrekken? - Financiën voor ZZP'ers. Staatssecretaris Wiebes maakt een einde aan de regeling dat zzp’ers hun huur mogen aftrekken als zij 10% van hun woning gebruiken als werkruimte.

Binnenkort komt hij met een nota van wijziging waarmee de behandeling van IB-ondernemers en resultaatgenieters met een onzelfstandige werkruimte in een huurwoning in lijn wordt gebracht met die van ondernemers met een koopwoning. In augustus oordeelde de Hoge Raad dat zelfstandige ondernemers hun huur mogen aftrekken als zij 10% van hun woning gebruiken als werkruimte. De aftrekpost kost de schatkist nu € 20 mln omdat slechts 1% van de zzp’ers er gebruik van maakt.

Echter, door alle aandacht die het arrest heeft gekregen verwacht Wiebes dat dit bedrag snel kan oplopen tot een bedrag van € 500 mln. De media brachten het nieuws vorige week (aug. 2016) groots: ZZP’er mag huurkosten aftrekken! Ik vertel op de radio over andere leuke aftrekposten Door deze uitspraak was ik trouwens vorige week weer op de radio.

Wat heeft de Hoge Raad gezegd? 1. BTW Berekenen - 21% & 6%