background preloader

(kans)Armoede

Facebook Twitter

‘En op een dag sta je hier’ (Brussel) Kwart Belgen kan niet op vakantie Lees verder onderaan Van onze redactrice Sarah Vankersschaever EdegemIn het parochie­centrum De Schrans wordt het voedsel eerlijk verdeeld.

‘En op een dag sta je hier’ (Brussel)

Daar staan de tien vrijwilligers van Gastvrij Edegem voor in. Een van hen is Helena Schyvens (83) –als ze vraagt haar leeftijd te raden, zit je er gegarandeerd tien jaar onder – die al zeker twintig jaar bij de Voedselbank helpt. De tijd vliegt, het voedsel schuift, maar de mensen blijven komen. ‘Ik vind het schaamtelijk dat ik niet gewoon naar de winkel kan’, vertelt hij. Kofferbak met kuiltje ‘Ik ben met de bus naar hier gekomen en de hele tijd hoop je geen bekenden tegen te komen’ Anoniem Helena Schyvens was een leven lang verpleegster. Een koppel dat elke nacht naar elkaar toerolt, zijn Jef en Mieke (*). Aleppo. Enfants du terril, Vivre malgré la misère.

Vlaamse armoede niet gedaald: 'Homans lijkt handdoek in ring... Ongeveer 650.000 Vlamingen - ofwel een op de tien - moesten in 2015 zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicodrempel.

Vlaamse armoede niet gedaald: 'Homans lijkt handdoek in ring...

Dat aandeel blijft daarmee stabiel ten opzichte van de voorbije jaren, zo blijkt dinsdag uit de Armoedemonitor 2017 van de Vlaamse regering. Enkele maanden geleden veroorzaakte Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) controverse met haar uitspraak dat de armoede in Vlaanderen aan het dalen was. De oppositie trekt nu aan het langste eind: volgens de Armoedemonitor van de Vlaamse regering is het armoederisico niet gedaald. De Belgische armoededrempel lag in 2015 voor alleenstaanden op een netto beschikbaar inkomen van 1.083 euro per maand, voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen op 2.274 euro. Hoewel het totaal aandeel personen onder de armoededrempel min of meer stabiel is gebleven, zijn er binnen bepaalde bevolkingsgroepen wel evoluties op te merken. Beter dan Europees gemiddelde ‘Homans gooit handdoek in de ring’ "Opgroeien in armoede hypothekeert je hele toekomst" Leerkracht en redactrice Margit sprak met vier schoolverlaters die elk op hun eigen manier voor hun diploma zijn gegaan.

"Opgroeien in armoede hypothekeert je hele toekomst"

Het werden eerlijke, openhartige en misschien ook wel inspirerende getuigenissen. Ewout (25), behaalde zijn diploma Jeugd- en gehandicaptenzorg in het volwassenenonderwijs en is nu jongerenbegeleider Ik ben opgegroeid in armoede. Eenentwintig jaar lang heb ik daarover gezwegen. Pas nu besef ik dat ik daar niet zelf verantwoordelijk voor was. We waren thuis met zeven kinderen. Soms waren er dagen dat we geen boterhammen meekregen naar school, gewoon omdat er geen brood was. We woonden in een bouwvallig huis. Vanaf het vijfde leerjaar verdween mijn interesse in school. Dat vijfde leerjaar heb ik moeten overdoen. Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen - Sparen. Het gezin Het gezin dat hier aan bod komt bestaat uit vijf leden waarvan eentje reeds op haar eigen benen staan.

Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen - Sparen

De twee jongste leden van het gezin staan nog iedere weekdag aan de schoolpoorten van het secundaire onderwijs. De ouders genieten elk van hun inkomen. De huidige situatie De ouders zijn nog volledig financieel verantwoordelijk voor de twee jongste leden van het gezin. Daarnaast is het gezinshoofd reeds met pensioen en kan hij binnen drie jaar een beroep doen op het bedrag dat hij bijeen spaarde via pensioensparen. Het kostenplaatje Iedere maand houdt het gezin 100 euro op zij voor onder andere kledij, kappers-en dokterbezoeken. Het gezin moet ook iedere maand de schoolfactuur betalen, maar omdat beide kinderen nog in het secundaire onderwijs zitten, blijft de maandelijkse afrekening beperkt tot 50 euro. Om iedere dag een maaltijd op tafel te zetten rekent het gezin op een budget van 700 euro per maand.

‘Wooncrisis in onderste lagen private huurmarkt’ De Vlaamse Woonraad trekt aan de alarmbel over de nijpende situatie voor kwetsbare gezinnen op de private huurmarkt.

‘Wooncrisis in onderste lagen private huurmarkt’

Het aanbod betaalbare private huurwoningen slinkt en de meest kwetsbare gezinnen glijden af naar het grijze wooncircuit. Het adviesorgaan pleit enerzijds voor structurele maatregelen, maar omdat de situatie zo ‘acuut’ is, moeten er ook ingrepen komen op korte termijn. Het probleem is op zich niet nieuw. Kwetsbare gezinnen hebben het vaak moeilijk om een degelijke en betaalbare woning te vinden.

Op de sociale markt lopen de wachttijden op en op de private huurmarkt liggen de prijzen voor die gezinnen vaak gewoon te hoog. Volgens de Vlaamse Woonraad neemt het probleem de laatste jaren ‘hand over hand toe’. Wooncrisis Volgens de Vlaamse Woonraad moet er ingegrepen worden. Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (SP.A) roept minister Homans op om dringend met dat huurdecreet op de proppen te komen.

CD&V botst met Homans over huurwaarborg (Brussel) Minister van Wonen Homans (N-VA) wil de huurwaarborg weer verhogen van twee naar drie maanden.

CD&V botst met Homans over huurwaarborg (Brussel)

Maar coalitiepartner CD&V noemt haar plannen onevenwichtig. ‘Het evenwicht tussen de rechten van de huurder en van de verhuurder wordt verstoord. De huurwaarborg optrekken van twee naar drie maanden zonder garanties voor de meest kwetsbare groepen op de huurmarkt, is onaanvaardbaar.’ Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V) is niet te spreken over de plannen van minister van Wonen Liesbeth Homans met het nieuwe huurdecreet. Het gaat om een heuse omslag van het beleid. ‘Wie begint te huren moet dan in één keer vier maanden huur neertellen, drie maanden waarborg, plus één maand huur.