background preloader

Toetsen

Facebook Twitter

Bsa in latere jaren leidt tot drop-outs | Opinie. Rector Van der Zwaan zei laatst geen voorstander te zijn, toch rept het College van Bestuur in notities over de mogelijkheid van een bindend studieadvies voor tweede- en derdejaars studenten. De studentgeleding van de Bètaraad is mordicus tegen. Het studierendement moet omhoog. Dat vinden de regering en de onderwijsinstellingen. Daarom is de langstudeerboete ingevoerd en heeft de UU het bindend studieadvies (bsa) voor eerstejaars studenten verhoogd naar 45 ECTS. Echter, het College van Bestuur wil nog verder gaan. In de nota UR 11.070 ‘Maatregelen verbeteren studiesucces’ staat: “een bsa na het tweede en derde jaar wordt als zeer wenselijk beschouwd; dit is echter wettelijk nog niet mogelijk.”

De faculteitsraad Bètawetenschappen en de studentgeledingen van de faculteitsraad REBO en de Universiteitsraad vinden een tweede- of derdejaars-bsa, in tegenstelling tot een eerstejaars-bsa, niet wenselijk. Voor de student is het nog erger. Www.ou.nl/documents/10815/36320/OI_2013_2_Onderzoek_studieadvies. De methodologische tekortkomingen van de CITO-lijst van RTL - Stuk Rood Vlees.

Hier volgt een gastbijdrage van Thijs Bol (@thijs_bol), universitair docent in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar ongelijkheden in onderwijs en arbeidsmarkt. Afgelopen weekend presenteerde RTL 4 de CITO-scores van Nederlandse basisscholen. In plaats van de gemiddelde score per school openbaar te maken, riep RTL de hulp in van Jaap Dronkers, een Maastrichtse onderwijssocioloog. Samen hebben zij “een methode ontwikkeld om de score van een school af te zetten tegen vergelijkbare scholen.”, zo valt te lezen op de website van RTL.

Het eindresultaat is een rapportcijfer voor elke school: de beste school scoort een 10, de slechtste school een 4. Eerder al kwam boven water dat één van de twee best scorende scholen helemaal geen eindtoets had afgenomen. Mijn bezwaren richten zich meer op de gebruikte methode, en vooral op de illusie van vergelijkbaarheid die gewekt wordt. Hoe RTL en Dronkers te werk zijn gegaan Het probleem met de methode.

Basisschooladvies vaak hoger dan resultaat Eindtoets | Onderwijsinspectie.nl. 15 april 2013 Basisscholen geven vaak een hoger schooladvies dan alleen op basis van het resultaat op de Eindtoets Basisonderwijs (van Cito) verwacht mag worden. Dit blijkt uit een analyse van de Inspectie van het Onderwijs van de gegevens van 150.000 leerlingen die in 2012 in groep 8 zaten. Deze analyse maakt deel uit van het Onderwijsverslag 2011/2012, dat de inspectie op 24 april aanstaande presenteert. Verschillen tussen basisscholen 24 procent van de leerlingen kreeg een hoger schooladvies en 10 procent een lager schooladvies dan de eindtoets suggereert.

Regionale verschillen Ook tussen de verschillende regio's zijn de verschillen groot. Relatie basisschooladvies en resultaat eindtoets Scholen voor voortgezet onderwijs moeten de plaatsing van leerlingen baseren op het basisschooladvies en het zogenaamde tweede objectieve gegeven (meestal de Eindtoets Basisonderwijs). Vervolgonderzoek Uit inspectiegegevens blijkt dat het voor een leerling nogal wat uitmaakt op welke school hij zit. ‘Hoger schooladvies is nieuws van 50 jaar oud’ | FHJ Factcheck. Door Roy van der Lee Basisscholen geven vaak een hoger schooladvies dan je op basis van de cito-score mag verwachten. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van de onderwijsinspectie. Er zijn grote verschillen tussen scholen waarneembaar. Op de ene school heeft een leerling 50% kans een hoger advies te krijgen, op de ander gebeurt dat helemaal niet. Ook zijn er grote verschillen in regio’s.

Zo ook op die van dagblad Trouw. Oud nieuws Het is geen nieuws dat basisscholen een hoger advies geven dan je op basis van de citotoets mag verwachten, zegt hoogleraar onderwijsonderzoek Jaap Dronkers. De Vries zegt deze verhalen te kennen, maar besloot er in haar voorpagina-artikel geen aandacht aan te besteden. Waarom nu? Dat is volgens een woordvoerder van de onderwijsinspectie absoluut niet het geval.

Ook andere conclusies uit het rapport, zoals een hoger advies in grote steden, zijn volgens Dronkers klassiekers. Conclusie In het artikel van Marijke de Vries staan geen fouten. Het boerenverstand zegt: fraude en manipulatie. Ewald Engelen De vertoetsing van het onderwijs kan maar tot één resultaat leiden: Libor op de bassischool, aldus Ewald Engelen. Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. Ik ben niet onder de indruk van het wereldbeeld dat onder de Haagse kaasstolp ligt te verspochten, maar moest donderdag tot mijn vreugde constateren dat zelfs Kamerleden soms over boerenverstand beschikken.

Bussemaker en Dekker moesten namelijk twee keer bakzeil halen bij hun poging om het Nederlandse basisonderwijs verder te vertoetsen. Er komt geen kleutertest en we gaan basisscholen niet wettelijk verplichten om de gemiddelde Cito-score van 535 op te krikken naar 537. Maar daarmee is de kous wat mij betreft niet af. Wat gebeurt als je basisscholen voorschrijft dat zij de gemiddelde Cito-score moeten verhogen en hun financiering daarvan afhankelijk maakt? De Volkskrant gaf er donderdag een fraai staaltje van. Wie beloning verwart met doel, kan het gekkenhuis in.