background preloader

Criminal law

Facebook Twitter

Bezetters Bungehuis in Amsterdam niet vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Bezetters Bungehuis in Amsterdam niet vervolgd

Als de studenten, waarvan er 43 afgelopen nacht in een politiecel verbleven, binnen de proeftijd van twee jaar voor een ander strafbaar feit worden aangehouden, kunnen ze alsnog in de Bungehuis-zaak worden vervolgd. De zaak tegen de sympathisant die dinsdag buiten het Bungehuis werd aangehouden en ook een nacht moest blijven is onvoorwaardelijk geseponeerd. De 44 arrestanten zijn woensdag aan het begin van de middag heengezonden. De politie heeft dinsdagochtend de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), afgerond. © ANP Bezet De studenten die sinds vrijdag 13 februari het Bungehuis bezet hielden, werden aangehouden op grond van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht.

De universiteit spande met succes een kort geding aan om de studenten uit het gebouw te krijgen.

Judicial errors

K2 Strafrecht. Archief column. (mei 2014) Stelt u zich eens een kleine, wat kleurloze vergaderzaal voor.

Archief column

Een stuk of tien mensen zit als keurig publiek te luisteren naar een presentatie door een gedreven sprekende heer. Er staan thermoskannen koffie op tafel en witte geribbelde plastic kopjes. De koekjes zijn afgedekt met vershoudfolie, niemand heeft de moeite al genomen om het folie er af te halen. Het licht in de zaal is gedimd, want er wordt een PowerPoint-presentatie gegeven. In deze vergaderzaal was ik niet zelf aanwezig. Natuurlijk, de rechtspraak is soms een meester in het afwijzen. Toch gebeurt er iets bijzonders in de rechtspraak. De NVvR wil de vlam van innovatie onder de leden aanwakkeren én die vlam beschermen tegen windvlagen van al te woeste plannen.

Maria van de Schepop voorzitter NvvR (april 2014) Mijn column ziet er dit keer anders uit dan anders. Het blog is bedoeld om een discussie te starten, dat juich ik toe. Voorzitter NVvR (maart 2014) Sluiten we dit jaar eindelijk een nieuw cao-akkoord? Rechter gooit hamer naar verdachte. Agenten hadden verklaard dat de man met zijn linkerhand de supportersbus bekogeld had.

Rechter gooit hamer naar verdachte

Zelf ontkende de verdachte de stenen te hebben gegooid, zich erop beroepend dat hij rechtshandig is. Om de twijfel weg te nemen, gooide politierechter Vogel hem afgelopen woensdag tijdens de behandeling van de strafzaak plotsklaps met een boogje de voorzittershamer toe. De verdachte probeerde de hamer in een reflex met zijn rechterhand te vangen, waarna Vogel oordeelde dat hij moest worden vrijgesproken. Volgens persrechter J. Inden van de Almelose rechtbank is het oordeel van de politierechter niet alleen op het `hamergooien' gebaseerd. Rechtbank vraagt justitie om onderzoek naar rechter, twijfel aan juistheid van beschikking.

Rechter Henk de Graaff is in problemen.

Rechtbank vraagt justitie om onderzoek naar rechter, twijfel aan juistheid van beschikking

Gisteren vroeg de president van de Haagse rechtbank het Openbaar Ministerie uit te zoeken of De Graaff een strafbaar feit pleegde toen hij vorig jaar een ’correctiebeschikking’ tekende. De rechter mag voorlopig geen zaken meer doen. Crimebeat.nl redirect. Controles tegen mobiel banditisme. Zeeland-West Brabant - De politie hield deze week een aantal controles in het kader van het tegengaan van mobiel banditisme.

Controles tegen mobiel banditisme

Tijdens deze controles zijn 22 verdachten aangehouden voor diverse zaken als witwassen, wapens en harddrugs. Georganiseerde reizende bendes slaan hun slag in Nederland op tal van gebieden, zoals woninginbraken, straatroven, winkeldiefstal en zakkenrollen. De controles van deze week speelden zich af op de rijkswegen in de buurt van de Belgische grens, aangezien bekend is dat dit routes zijn die veelal worden gebruikt door deze reizende criminelen. De controles werden uitgevoerd door de Eenheid Zeeland - West-Brabant en de Landelijke Eenheid. Er werd geselecteerd op basis van bekende kentekens, maar ook selecteerden politiemensen ter plekke te controleren voertuigen en personen. Naast het feit dat er 22 verdachten zijn aangehouden, trof de politie bijna 35.000 euro aan contant geld aan waarvoor geen goede verklaring voor gegeven kon worden.

Geen reguliere controle. De beruchte Haagse gangsters Jerry R. en H.B. Als er eind jaren ’90 en begin jaren ’00 in Den Haag een lijst zou worden bijgehouden van zware criminelen, zoals nu in Amsterdam met de ABC-lijst, dan zouden Jerry R. en zijn vroegere rechterhand H.B. ongetwijfeld ergens in de top 5 hebben gestaan.

De beruchte Haagse gangsters Jerry R. en H.B.

Over Jerry R. is veel geschreven. H.B., die minstens zo berucht was, is minder bekend. Het grote publiek maakte begin 2008 kennis met Jerry R. Op 8 januari 2008 ontsnapt hij ternauwernood aan de dood als een bom onder zijn auto af gaat. Wetsvoorstel ter aanvulling van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces. Details ECLI:NL:GHARL:2013:4608. De tenlastelegging Aan verdachte is – na wijziging van de tenlastelegging ter terechtzitting in eerste aanleg – tenlastegelegd dat: 1:hij in of omstreeks de periode van 1 oktober 2000 tot 1 oktober 2002 te Amsterdam en/of elders in Nederland, sub 1. een vrouw ([benadeelde]) door geweld en/of één of meer andere feitelijkheden en/of door bedreiging met geweld en/of bedreiging met één of meer andere feitelijkheden heeft gedwongen en/of door misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht en/of door misleiding heeft bewogen zich beschikbaar te stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een derde tegen betaling dan wel onder voornoemde omstandigheden enige handeling heeft ondernomen waarvan verdachte wist, althans redelijkerwijs moest vermoeden dat die ander zich daardoor tot het verrichten van die (seksuele) handelingen beschikbaar stelde en/of immers heeft verdachte:

Details ECLI:NL:GHARL:2013:4608

BZ4987.