Partile de vorbire

Facebook Twitter

NUMERALUL CARDINAL, ORDINAL, Numeralul cardinal propriu-zis, Numeralul colectiv, Numeralul multiplicativ, Numeralul distributiv, Numeralul adverbial, ordinal referat. Partea de vorbire flexibila care exprima un numar, o determinare numerica a obiectelor, ordinea sau distributia lor prin numarare.

NUMERALUL CARDINAL, ORDINAL, Numeralul cardinal propriu-zis, Numeralul colectiv, Numeralul multiplicativ, Numeralul distributiv, Numeralul adverbial, ordinal referat

Clasificarea numeralului: a)cardinal: -propriu-zise- exprima un numar abstract sau un numar de obiecte. Pot fi simple (unu, doi)sau compuse (unsprezece) -colective: exprima insotirea,ideea de grup (amandoi, tustrei) 33148cxl19ego7j. Articolul - Clasificarea articolului, Articolul hotarat, Articolul nehotarat, Articolul posesiv (genitival), Articolul demonstrativ (adjectival) referat. Articolul Partea de vorbire flexibila care insoteste un substantiv, aratand in ce masura acesta e cunoscut vorbitorului 1.Clasificarea articolului a)dupa inteles:-articol hotarat (propriu-zis)-arata ca obiectul denumit de substantiv este cunoscut vorbitorului sau considerat ca atare.

Articolul - Clasificarea articolului, Articolul hotarat, Articolul nehotarat, Articolul posesiv (genitival), Articolul demonstrativ (adjectival) referat

Morfologia.ro. Interjectia este partea de vorbire neflexibila cu intonatie specifica (exclamativa) care exprima: stari fizice si psihice: bravo!

Morfologia.ro

, uf! Prepozitia. 1x punct categorie: Romana nota: 8.01.

Prepozitia

Adjectiv. Clasificare[modificare | modificare sursă] După structură[modificare | modificare sursă] simple: rău, alb, negru, bun, bătrân, slab;compuse: binevoitor, dulce-amărui;locuțiuni: dus cu pluta; fugă până-n nori, cu scaun la cap, de treabă; După forme flexionare[modificare | modificare sursă] invariabile: aidoma, eficace, feroce, oranj, kaki, grena, lila, gri, bleu-marine, crem, bej, cyclam;cu două forme flexionare: dulce, mare, repede;cu trei forme flexionare: mic, roșu, larg, silitor, muncitor, binevoitor;cu patru forme flexionare: frumos, drăguț, tânăr etc.variabile: cu două terminații la singular feminin (bună) masculin (bun)

Adjectiv

Pronume. Pronumele este o parte de vorbire flexibilă, prezentă în majoritatea limbilor, care ține locul unui substantiv atunci când participanții la dialog cunosc sau înțeleg din context obiectul sau persoana numită de acesta.

Pronume

Pronumele este o clasă de cuvinte eterogenă; uneori pronumele adaugă informații suplimentare despre substantivul înlocuit: respectul vorbitorului, identitatea obiectului numit cu un altul, absența obiectului etc. În limba română pronumele se clasifică după cum urmează. Observație. În funcție de context, o parte din exemplele indicate pot aparține unei clase de pronume sau alteia, ori pot fi chiar alte părți de vorbire. Conjunctia. Conjunctia este partea de vorbire neflexibila care indica raportul de coordonare si subordonare intre parti ale propozitii, o parte de propozitie si o propozitie, sau intre doua propozitii.

Conjunctia

I. Dupa forma, conjunctiile sunt: - simple : ca, sa, ci, dar, de, fie, daca, ori, sau, fie, etc. Substantiv. În exemplele de mai jos substantivele sînt subliniate: Tu ești Mircea?

Substantiv

De nu, schimb a ta coroană într-o ramură de spini.Au venit și-n țara noastră de-au cerut pămînt și apă.Îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul. Verb. În gramatică, verbul este o parte de vorbire care exprimă în general o acțiune, ca de exemplu a alerga, a construi.

Verb

Tot în categoria verbelor intră și o serie de alte cuvinte care, deși nu exprimă acțiunea propriu-zisă săvîrșită de subiect, din punct de vedere morfologic se comportă identic. Astfel există verbe care exprimă existența sau starea (a fi, a sta), recepționarea pasivă a unei acțiuni exterioare (a primi, a auzi), o transformare (a crește, a dispărea), etc. Termenul verb vine în românește din franțuzescul verbe, cu același sens, și care la rîndul lui provine din latinescul verbum (cuvînt, verb). Adverbul - Clasificarea adverbului, Gradele de comparatie, Locutiuni adverbiale, Ortografia adverbelor si a locutiunilor adverbiale referat.

Adverbul Partea de vorbire neflexibila care arata caracteristica unui actiuni, a unei insusiri sau a unei stari, indicand imprejurarea in care are loc actiunea.Poate determina un verb, un adverb, un adjectiv, o interjectie cu valoare verbala 1.Clasificarea adverbului a)dupa inteles:-adverbe de loc (acolo, afara,aproape,departe)

Adverbul - Clasificarea adverbului, Gradele de comparatie, Locutiuni adverbiale, Ortografia adverbelor si a locutiunilor adverbiale referat