background preloader

Partile de vorbire

Facebook Twitter

NUMERALUL CARDINAL, ORDINAL, Numeralul cardinal propriu-zis, Numeralul colectiv, Numeralul multiplicativ, Numeralul distributiv, Numeralul adverbial, ordinal referat. Partea de vorbire flexibila care exprima un numar, o determinare numerica a obiectelor, ordinea sau distributia lor prin numarare.

NUMERALUL CARDINAL, ORDINAL, Numeralul cardinal propriu-zis, Numeralul colectiv, Numeralul multiplicativ, Numeralul distributiv, Numeralul adverbial, ordinal referat

Clasificarea numeralului: a)cardinal: -propriu-zise- exprima un numar abstract sau un numar de obiecte. Pot fi simple (unu, doi)sau compuse (unsprezece) -colective: exprima insotirea,ideea de grup (amandoi, tustrei) 33148cxl19ego7j -multiplicative: atata de cate ori creste o cantitate sau se mareste o actiune (indoit,intreit) -distributive:exprima repartizarea si gruparea numerica a obiectelor (cate unul) Articolul - Clasificarea articolului, Articolul hotarat, Articolul nehotarat, Articolul posesiv (genitival), Articolul demonstrativ (adjectival) referat. Articolul Partea de vorbire flexibila care insoteste un substantiv, aratand in ce masura acesta e cunoscut vorbitorului 1.Clasificarea articolului a)dupa inteles:-articol hotarat (propriu-zis)-arata ca obiectul denumit de substantiv este cunoscut vorbitorului sau considerat ca atare -articol nehotarat -prezinta obiectul denumit de substantiv ca nefiind bine cunoscut vorbitorului -articol posesiv (genitival) -leaga substantivul care denumeste posesorul de obiectul posedat -articol demonstrativ(adjectival) -leaga un substantiv de substantivul regent b)dupa pozitie:-articol enclitic-se lipeste la sfarsitul cuvantului (omul ,cartea) -articol proclitic-se afla in fata substantivului determinat (un caiet, niste carti) %Atentie!

Articolul - Clasificarea articolului, Articolul hotarat, Articolul nehotarat, Articolul posesiv (genitival), Articolul demonstrativ (adjectival) referat

Morfologia.ro. Interjectia este partea de vorbire neflexibila cu intonatie specifica (exclamativa) care exprima: stari fizice si psihice: bravo!

Morfologia.ro

Prepozitia. 1x punct categorie: Romana nota: 8.01 nivel: Gimnaziu Prepozitia este partea de vorbire neflexibila, fara functie sintactica, care leaga intre ele parti de propozitie.

Prepozitia

Este un cuvant ajutator si se analizeaza impreuna cu partea de propozitie pe care o insoteste. Adjectiv. Clasificare[modificare | modificare sursă] După structură[modificare | modificare sursă]

Adjectiv

Pronume. Pronumele este o parte de vorbire flexibilă, prezentă în majoritatea limbilor, care ține locul unui substantiv atunci când participanții la dialog cunosc sau înțeleg din context obiectul sau persoana numită de acesta.

Pronume

Pronumele este o clasă de cuvinte eterogenă; uneori pronumele adaugă informații suplimentare despre substantivul înlocuit: respectul vorbitorului, identitatea obiectului numit cu un altul, absența obiectului etc. În limba română pronumele se clasifică după cum urmează. Observație. În funcție de context, o parte din exemplele indicate pot aparține unei clase de pronume sau alteia, ori pot fi chiar alte părți de vorbire. De exemplu „care” poate fi pronume interogativ sau relativ, iar „ce” poate fi atît pronume (relativ sau interogativ) cît și adjectiv, conjuncție, adverb sau interjecție. Alte limbi pot avea o altă clasificare a pronumelor, cu clase în plus sau în minus față de cele din acest tabel. Pronumele personal de politețe[modificare | modificare sursă] Observații. Conjunctia. Substantiv. În exemplele de mai jos substantivele sînt subliniate: Tu ești Mircea?

Substantiv

De nu, schimb a ta coroană într-o ramură de spini.Au venit și-n țara noastră de-au cerut pămînt și apă.Îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul. Din categoria substantivelor pot face parte și cuvinte care denumesc acțiuni, calități, moduri de desfășurare a acțiunilor etc., care sînt de obicei exprimate prin verbe, adjective sau adverbe. Categorizarea corectă se face ținînd cont de rolul pe care aceste cuvinte îl au în propoziție și de proprietățile lor morfologice. Exemple de astfel de substantive sînt cele subliniate în fragmentele de mai jos (nu toate substantivele au fost marcate). acțiune: Ce-i mîna pe ei în luptă [...]? Clasificarea substantivelor[modificare | modificare sursă] Substantive proprii și substantive comune[modificare | modificare sursă] Substantivul (sau numele) propriu denumește individual o ființă sau un lucru pentru a le deosebi de alte ființe sau lucruri din aceeași categorie.

Locuțiune substantivală. Verb. În gramatică, verbul este o parte de vorbire care exprimă în general o acțiune, ca de exemplu a alerga, a construi.

Verb

Tot în categoria verbelor intră și o serie de alte cuvinte care, deși nu exprimă acțiunea propriu-zisă săvîrșită de subiect, din punct de vedere morfologic se comportă identic. Astfel există verbe care exprimă existența sau starea (a fi, a sta), recepționarea pasivă a unei acțiuni exterioare (a primi, a auzi), o transformare (a crește, a dispărea), etc. Termenul verb vine în românește din franțuzescul verbe, cu același sens, și care la rîndul lui provine din latinescul verbum (cuvînt, verb).

Romanii au preluat noțiunea din grecește, unde rhema avea același sens. Datorită importanței sale deosebite în comunicare, verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, cealaltă fiind substantivul. Categorii de verbe[modificare | modificare sursă] Valență[modificare | modificare sursă] 0 pentru verbele impersonale. 1 pentru verbele intranzitive. Adverbul - Clasificarea adverbului, Gradele de comparatie, Locutiuni adverbiale, Ortografia adverbelor si a locutiunilor adverbiale referat.

Adverbul Partea de vorbire neflexibila care arata caracteristica unui actiuni, a unei insusiri sau a unei stari, indicand imprejurarea in care are loc actiunea.Poate determina un verb, un adverb, un adjectiv, o interjectie cu valoare verbala 1.Clasificarea adverbului.

Adverbul - Clasificarea adverbului, Gradele de comparatie, Locutiuni adverbiale, Ortografia adverbelor si a locutiunilor adverbiale referat