background preloader

Marile orase ale lumii

Facebook Twitter

Milano. Milano este principalul oraș din Italia de nord.

Milano

Se află pe câmpiile Lombardiei, una dintre cele mai dezvoltate regiuni urbane ale Italiei. Milano este de asemenea recunoscut ca una din capitalele modei și design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasă prin casele de modă și cochetele ei magazine, cum ar fi cele de pe via Montenapoleone sau din renumita Galleria Vittorio Emanuele II din Piazza Duomo (considerată a fi cel mai vechi shopping mall al lumii).

Orașul a găzduit World Exposition 1906 și și-a anunțat disponibilitatea de a fi gazda Universal Expo în 2015. Locuitorii din Milano sunt cunoscuți sub numele de Milanesi sau, informal, Meneghini sau Ambrosiani. Demografie[modificare | modificare sursă] Municipalitatea (Comune di Milano) are aproximativ 1,3 milioane locuitori. Etimologie[modificare | modificare sursă] Numele celtic dat de Isubri acestei așezări nu este atestat, cunoscută fiind numai denumirea sa romană - Mediolanum. Londra - Hărţi Google.

Sydney. Sydney (pronunțat /ˈsɪd.niː/ în engleză) este capitala statului Noua Galie de Sud, Australia.

Sydney

De asemenea, orașul este cel mai mare din Australia, cu o populație de 4.200.000. În Sydney se află celebra Sydney Opera House. Opera din Sydney a fost inclusă în anul 2007 pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Sydney este situat pe malul unuia dintre cele mai frumoase golfuri din lume, cu un port natural minunat, pe care navigatorul britanic James Cook l-a botezat, în 1770, Port Jackson. Sydney deține recordul superlativelor în Australia: este cel mai mare oraș, cel mai mare centru industrial, cultural și financiar, cel mai mare port, cel mai mare nod de comunicație... În anul 2000, la Sydney au avut loc Jocurile Olimpice de vară, la care au participat un număr record de sportivi: 10.651 de concurenți din 199 de țări.

Turism[modificare | modificare sursă] Cele mai importante atracții turistice ale orașului sunt: Evoluția numărului de locuitori[modificare | modificare sursă] Melbourne. Melbourne este o arhiepiscopie catolică și anglicană, în care se dezvoltă industria petrolieră și cea producătoare de mașini.

Melbourne

Turism[modificare | modificare sursă] Melbourne este al doilea oraș ca mărime din Australia și este capitala statului Victoria. Deși nu este cea mai renumită destinație turistică din Australia, Melbourne este un centru modern, multicultural și vibrant, cu nivelul de trai foarte ridicat, oferind diverse atracții și activități tot anul. Vezi și[modificare | modificare sursă] Listă de superlative geografice. New York (oraș) Multe dintre cartierele și monumentele orașului au o popularitate foarte mare în întreaga lume.

New York (oraș)

Statuia Libertății primea milioanele de emigranți ce veneau în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea. Strada Wall Street din Manhattan este un centru financiar important încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, si este sediul bursei americane New York Stock Exchange (NYSE). Orașul găzduiește de asemenea unele dintre cele mai înalte clădiri din lume, incluzând Empire State Building. Turnurile gemene World Trade Center din Manhattan au fost distruse în atentatele din 11 septembrie 2001.

Paris. Paris este capitala și cel mai mare oraș din Franța.

Paris

Orașul este traversat de fluviul Sena, în nordul Franței, în mijlocul regiunii Île-de-France (cunoscută și ca regiunea Paris). Orașul în limitele sale administrative (cele 20 de arondismente) este în mare parte neschimbat din anul 1860, având o populație de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), iar zona metropolitană Paris are o populație de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008). Este una dintre cele mai populate zone metropolitane din Europa.

Parisul a fost unul dintre cele mai mari orașe ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, înainte de secolul al XIX-lea și cel mai mare oraș din lume între secolele XVI-XIX. Tokio. Tokyo sau Tokio (東京, Tōkyō ▶?

Tokio

, literal „Capitala de Est”) este capitala Japoniei și cel mai mare oraș al acesteia,[1] cu 13.010.279 locuitori (2010), aproximativ 10% din populația țării. Orașul se situează în partea de mijloc a insulei principale a arhipelagului japonez, Honshu. Aici se află sediul Guvernului Japoniei și reședința împăratului. Los Angeles. Primăria Los Angeles, cunoscut ca L.A. ori în mod colocvial [the] „City of Angels” (Orașul Îngerilor), este cel mai mare oraș din statul California și al doilea ca mărime a populației din Statele Unite, fiind întrecut doar de New York City.

Los Angeles

În 1781 spaniolii au întemeiat un oraș în zona vestică a Statelor Unite, pe nume El Pueblo de Nuestra Senora Reina de los Angeles. Dominația spaniolă a încetat în 1821, însă Statele Unite au preluat controlul orașului 30 de ani mai târziu. Apariția căilor ferate, precum și celebra "Goană după aur" a adus în aceste ținuturi foarte mulți emigranți. Stabilirea după 1913 aici a marilor studiouri cinematografice va avea efectul unei explozii a afacerilor, cea ce va aduce acestui oraș numele de țara făgăduinței. Orașul este denumit familiar L.A. Los Angeles a fost încorporat ca municipalitate în ziua de 4 aprilie 1850 — doar cinci luni înaintea acceptării Californiei ca cel de-al treizeci și unulea stat al Uniunii, la 9 septembrie 1850.

Bazinul Los Angeles.