background preloader

How to & FAQ

Facebook Twitter

Параметри на водата за Сборен аквариум Форум акваристика за любители. Температура: Обща информация Освен, че е важно за благополучието на рибите, безгръбначни и растенията, температурата на водата също може да има решаващо влияние върху разпространението на болести.

Параметри на водата за Сборен аквариум Форум акваристика за любители

Ръстът на почти всички известни водни растения застоява над 30 ° C, освен в солена вода.• твърде ниска: < 23 ° C• твърде висока: > 28 ° C. TetraLabGuide. Aquarium CO2 Systems From CO2 Supermarket, the Planted Tank Specialists. TetraLabGuide. ВСИЧКО ЗА ВОДАТА. Водата се явява втория по важност елемент в акваристиката( първият е самия аквариум, в който ще държим водата).За съжаление много от начинаещите акваристи не си представят, че водата освен, че e мокра ,студена или топла, има и много други важни за рибите параметри – например киселинност, твърдост и т.н.Различните риби се нуждаят от различна вода.Всички разбират, че в една клетка не трябва да се гледат едновременно пингвини и папагали,но не разбират, че рибите също са различни и то не само сладководните и морските.

ВСИЧКО ЗА ВОДАТА

В тази статия се разглеждат основните параметри на водата и начините за контрол. Киселинност ( рН ) Стартиране на сладководен аквариум. Бързо ръководство за начинаещи. Това е бързо ръководство за стартиране на сладководен аквариум, без да се изпада в подробности, от които всеки начинаещ би се стреснал в началото.

Стартиране на сладководен аквариум. Бързо ръководство за начинаещи.

Съдържа всички основни действия, които са необходими за безпроблемен живот на новостартиран аквариум. Предварително уточняваме, че всеки аквариум е различен от всеки друг и е строго индивидуална екосистема. Съветите, дадени тук, са принципни. По-конкретни и прецизни статии ще намерите във форума и сайта ни. С течение на времето, общувайки с другите съфорумници, постепенно всичко ще ви се изясни - обещаваме! Стартиране на безпроблемен растителен аквариум. По молба на Ивайло се съгласих да опиша моето виждане за това как безпроблемно да направим на аквариум с растения.

Стартиране на безпроблемен растителен аквариум

В растителния аквариум снабден с добро осветление и СО2 появата на водорасли се смята общо взето за даденост. Особено в първите 4 до 6 месеца от пускането на аквариума. Аз лично приписвам тези проблеми на липсата на търпение и на прекаленото увличане (поне в Америка) по торенето, както и на гоненето на химически концентраций на този или онзи тор. Водораслите в аквариума. Както се вижда от тази статия, борбата с водораслите се свежда само до контрол на хранителните вещества.

Водораслите в аквариума

Но едно нещо трябва да е ясно – има съществена разлика при борбата с водораслите в растителен аквариум и в незалесен аквариум. Незалесен аквариум Високите стойности на нитрати, фосфати и амоняк/амоний радикали предизвикват бум на водораслите. Основните причини за влошаване на качествата на водата са прехранване на рибите и пренаселване на аквариума. Частичните, седмични смени на вода са най-доброто решение за намаляване на хранителните вещества. Растителен аквариум При растителните аквариуми положението е по-сложно, защото при тях освен рибките, има и растения, за които трябва да се грижим.

Слабо осветен аквариум За слабо осветен се счита аквариум с осветление 0,2 – 0,4W/л. Стартиране на сладководен аквариум. Темата във форума 1.

Стартиране на сладководен аквариум.

Избор на аквариум. Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я. Акваристиката е едно невероятно хоби, защото ни дава възможност да пресъздадем и да надникнем в един непознат за нас свят.

Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я

Тя, акваристиката, е и перфектен начин да научим нашите деца да се грижат за заобикалящата ни природата и животните и да ги почитат. Това хоби е и едно перфектно допълнение към домашния интериор, а научни изследвания доказват, че наблюдението на аквариумни рибки намаля стреса и успокоява нервната система. Стартиране на аквариум. Вай вай )Ами да ви се похваля - аквариумът е вече налице!

Стартиране на аквариум

Напълнен е почти догор е - с много мъка.. Та. Сложих камъни, пясък - наполовина нов, наполовина ползван в стария ми аквариум. Насадих малко валиснерия, която имах и сложих Сера канистъра 1100, който си е с действащи там ... каквито бяха бактерии:)Температурата се повишава вече е 23, гоня 27 Сипах акватан - имах към 30-40мл мисля, след 1 час сипах и 100мл нитривек! Най-забавното е: тествах за нитрити, тествах и рН.

Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ! Стартиране на нов аквариум Във връзка с проблемите, които създадох при стартирането на моя аквариум главно от нетърпение и незнание се амбицирах да изчета където каквото намеря.

Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ!

Информацията надолу е своеобразен микс на информация от този форум, отговори на мои въпроси, статии и публикации прочетени в различни сайтове. Не претендирам за изчерпателност, последователност и т.н. Стартиране на сладководен аквариум Форум акваристика за любители. Като най-оптиманлно предложение за цена и пълнежи са Sera и Tetra.

Стартиране на сладководен аквариум Форум акваристика за любители

Ще разгледам няколко възможности. Tetratec EX-700 - има пълно зареждане на кошниците с медиа, едри гъби, керамика, биотопки и вата. Зарежда се с нитрифициращи бактерии и директно тръгва. Не е нужно нищо повече да се прави или купува. Обезвъздушава се лесно. Съвети за стартиране на нов аквариум без риби - AQUAPORTAL.BG! Съвети за стартиране на нов аквариум без риби Преди да прочетете тази статия, е добре да се запознаете с азотния цикъл. Когато начинаещите акваристи за пръв път се сблъскат с концепцията за азотния цикъл, у тях винаги възникват доста въпроси. BIOHOME "NEW" ULTRA. С качеството и характеристиките на BIOHOME standard, но с добавени микроелементи, които значително съкращават периода за колонизация или на възстановяване след употребата на медикаменти и други опасни за бактериите препарати. Специално създадена за Wet/Dry филтри, но също така може да се използва във всеки друг тип филтрираща система, за покачване на обема на нитрифициращите аеробни бактерии.

Стартиране на сладководен аквариум. Купих си тестове за параметрите на водата, какви са нормалните стойности? След като сте си купили тестове, добре е понякога да се мерят параметрите на водата, за да могат да се вземат съответните мерки преди да е станало късно или, за да могат растенията и рибите да се чувстват максимално добре. pH: В различните градове, стойностите на pH варират +/- 0,5, до 1, при неутрално 7. Ако подаваме CO2 и водата е мека, възможно е pH да падне до 5-5,5. При по-редки смени на водата и без CO2, pH се вдига и може да стигне 7,5-8. Рязката смяна е пагубна за рибките. Растенията понасят промените по-леко. KH: Варира от 0 до 16, пак в зависимост от региона. Амоний (NH4) / амоняк (NH3) Идеалната стойност е 0,0 мг/л. Нитрити (NO2) Стойности до 0,5 мг/л. са допустими, но не са желателни. Нитрати (NO3) Нитрати трябва да има, те са нужни на растенията, но не бива да са с високи стойности - под 20 мг/л. е добре. Low-Tech Excel based Planted tanks: A Guide.

How to Setup a Low-tech Planted Tank: A Guide for Planted Aquariums. How to set up a low light / low tech planted tank - Aquarium Fish Forum. Quite often members ask how to set up a low-tech tank or what low light plants would be best. I thought that I would compile a list of a few links that really helped me out when getting into planted tanks. Remember that no one singular source of info is the end all be all, so do your research and double check things. Проект за аквариум около 300 литра и живораждащи рибки. Стартиране на сладководен аквариум Форум акваристика за любители. Стартиране на аквариум със Sera floredepot Форум акваристика за любители. Здравейте. Реших да стартирам аквариума си по начин, по които до сега никога не съм правил се заех с грижата и необходимите материали. Първо си осигурих едър речен грунт с тъмен нюанс и светли камъчета в него. Избрах марката Flamingo, модел Gravel dark 3-6, производител Белгия, защото съм стартирвал друг авкариум с него и останах доволен.

Средна дебелина на зърната 3-6 мм. Общо купих 10 кг. за 54 литра аквариум с размери 60х30х30. Снимки Следващото, което направих е да си купя хранителен субстрат за растенията. Прикачени файлове: Sera floredepot.JPG [ 1.27 MiB | Прегледано 722 пъти ] Сера флоредепот.JPG [ 1.31 MiB | Прегледано 722 пъти ] флоредепот.JPG [ 1.27 MiB | Прегледано 722 пъти ] След това подготвих аквариума си за първоначален старт. P1000054.JPG [ 1.26 MiB | Прегледано 722 пъти ] P1000055.JPG [ 1.33 MiB | Прегледано 722 пъти ] P1000056.JPG [ 1.28 MiB | Прегледано 722 пъти ] На този етап е момента, в който ще положа хранителния субстрат. Отговори на често задавани въпроси - част 1 - AQUAPORTAL.BG! Отговори на често задавани въпроси - част 1 Текстът по-долу е предназначен да даде общи насоки на начинаещи акваристи. Поради това съм се старал да избягвам някои важни уговорки и да се опитвам да отговарям по-категорично дори на въпроси, които нямат катеогричен отговор. Правя това с ясната цел да не обърквам начинаещите акваристи с твърде много и противоречива информация.

Ако имате коментари, забележки, корекции, чувствайте се свободни да отговаряте по-долу в темата. Въпрoс 1: Какви рибки имам? Лоша работа. Въпрoс 2: Защо рибките и растенията са толкова скъпи? Както всяко нещо, цената на рибките и растенията се подчинява на пазарните принципи. Водорасли. Водорасли Тази статия разглежда всички аспекти на проблема 'Водорасли' в акваристиката - видовете такива, влиянието им върху водните растения, начините за унищожаването им и ограничаване на техния растеж. Водорасли. Наръчник за стартиране на аквариума. Наръчник за стартиране на аквариума. Осветлението в аквариума. Лампи за аквариума. Преди да поръчаме аквариум. Грешни стъпки при избор на аквариум, аранжиране и стартиране Форум акваристика за любители. Осветление за отглеждане на различните растения - AQUAPORTAL.BG!

Как да стартираме аквариум и да го поддържаме - от А до Я. 100 литров аквариум - какви рибки? Каква техника ми е необходима за аквариума? 5. Лампи за аквариума Всеки си взема аквариумни рибки, за да ги гледа, а това е невъзможно без осветление. За това над аквариума се поставят една или няколко лампи, които да го осветяват през деня. Освен това, растенията в аквариума се нуждаят от достатъчна по сила светлина, за да могат да се развиват. Слънчевата светлина не е добър вариант за аквариума поради няколко причини. Пък и да си го кажем направо - един аквариум е най-впечатляващ вечер, когато лампата му свети, а в стаята е тъмно. В акварстиката се използват предимно луминисцентни лампи, т.н. пури. Каква лампа да купите? Въпроси на начинаещи акваристи. Стартиране на сладководен аквариум. 41_Aquarium Setup.