background preloader

Istoria Romanilor

Facebook Twitter

Unirea Principatelor Române, la Iaşi: "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător" Unirea Principatelor Române, la Iaşi: "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător" Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început, marţi dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi, cu un spectacol folcloric. La eveniment sunt prezenţi liderii opoziţiei, iar unii participanţi au scandat "Jos Băsescu". Mulţi dintre ei au pancarte cu mesaje antiprezidenţiale. Acum la manifestări sunt prezente aproximativ 5.000 de persoane. Manifestările au început în jurul orei 9.15 cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piaţa Unirii urmând să susţină recitaluri Daniela Condurache, Mioara Velicu, Aurel Tămaş şi Maria Dragomiroiu.

În jurul statuii statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost montate garduri metalice şi este interzis accesul oamenilor în acea zonă. La faţa locului sunt mobilizaţi zeci de jandarmi şi poliţişti, iar circulaţia în Piaţa Unirii a fost închisă. "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător" Băsescu nu participă la manifestaţie. Facultatea de Biologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

Colegiul National Mihai Viteazul. Sfârsitul lui Mihai Viteazu. Domnia lui Ştefan cel Mare | Stefan cel Mare. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Tablou după litografia lui Costin Petrescu din 1904 „O, bărbat minunat, cu nimic mai prejos decât comandanţii eroici pe care atâta îi admirăm, care în vremea noastră a câştigat, cel dintâi dintre principii lumii, o biruinţă atât de strălucită asupra turcului! După credinţa mea, el este cel mai vrednic să i se încredinţeze conducerea şi stăpânirea lumii, şi mai cu seamă cinstea de căpetenie şi conducător împotriva turcului, cu sfatul, înţelegerea şi hotărârea tuturor creştinilor, de vreme ce ceilalţi regi şi principi catolici se îndeletnicesc cu trândăvia şi plăcerile ori cu războaiele civile”.

Nici douăzeci de ani nu trecuseră de când Ştefan vodă preluase domnia Moldovei. În 1457, el nu era decât încă un pretendent la Coroană, încă unul dintre urmaşii lui Alexandru cel Bun - fii şi nepoţi - care încercau să folosească, în profitul lor, situaţia tulbure din ţară şi de la hotarele ei. Mesajul a fost auzit, dar n-a fost ascultat. Şi a mai trecut un deceniu. Sus. Vlad Tepes - Dracula - Legenda si Istorie. De Hunedoara (1387-1456) » Iancu - În istoria și cultura neamului românesc. MIRCEA CEL BATRÂN « contra tuturor. La 23 Septembrie 1386, acum 610 ani, urca pe Tronul Munteniei Mircea cel Batran, unul din cei mai straluciti voievozi romani, care va domni 32 de ani si se va dovedi un diplomat iscusit, un bun conducator de osti si un chivernisit gospodar. In timpul domniei sale, deci intre 1386 si 1418, Tara Romaneasca a atins cea mai mare intindere din toate timpurile, cum reese din impunatorul titlu pe care l-a purtat : “Eu cel intru Hristos Dumnezeu binecredinciosul si bine cinstitul si de Hristos iubitorul si singurul stapanitor, Io, Mircea, mare voievod si domn, cu mila si cu darul lui Dumnezeu stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovalahiei si partile de peste munti, inca si spre partile tataresti, si Almasului si Fagarasului herteg, si Banatului de Severin domn, si de amandoua partile peste toata Dunarea si pana la marea cea mare,si cetatii Darstorului stapanitor”.

Politica externa a marelui voievod a fost dominata de primejdia otomana. Domneasca, lui si familiei sale. Www.dacii.go.ro.