background preloader

Religion 1

Facebook Twitter

Göran Rosenberg: Även ateister har sina religioner. LITTERATUR | RECENSION.

Göran Rosenberg: Även ateister har sina religioner

För inte så länge sedan ansågs det vara ett närmast vetenskapligt faktum att religionen hade spelat ut sin roll och skulle dö ut. Med just vetenskapliga fakta, det ena efter det andra, skulle tro ersättas med vetande, fördunkling med upplysning, myt med sanning, och religion med – ja vad? I den meningen är religion inte nödvändigtvis något mera primitivt och oupplyst än exempelvis konst och poesi. Var inte rädda för den bokstavstrogne muslimen. Integration innebär för mig att älska mitt land, att verka för dess bästa och att alltid vara lojal gentemot det.

Var inte rädda för den bokstavstrogne muslimen

Koranen lär mig: Följ lagarna på den plats där du lever – eller migrera, skriver imamen Kashif Virk. DEBATT | ISLAM. Johan Hakelius: Religiösa friskolor – den döda vinkeln - Fokus. Det är den döda vinkeln man ska se upp för.

Johan Hakelius: Religiösa friskolor – den döda vinkeln - Fokus

När det smäller beror det på att man inte har brytt sig om att tänka på den. Nazism, islamism, islamofobi, antisemitism. Där finns faror av olika slag. Svenskars sociala inkompetens är ett samhällsproblem, skriver Gabriel Kuhn. Debattören: Hur tror ni integrationen ska fungera när ni inte ens kan säga ”hej”?

Svenskars sociala inkompetens är ett samhällsproblem, skriver Gabriel Kuhn

Detta är en debattartikel. Elaf Ali: Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land? Inom Islam räknas du som kvinna när du får din första menstruation.

Elaf Ali: Vem vill erkänna att man är fängslad i ett fritt land?

Aftonbladet. Marie Lindstedt Cronberg.Foto: Drago Prvulovic Förtappade kvinnor, mördade utomäktenskapliga barn och homosexuella som sjukdomsstämplades.

aftonbladet

Hederskultur har djupa historiska rötter i Sverige – och sträcker sig långt in i modern tid. Nya ideal gör svenska män ensamma och onödiga. Så ersatte svenskarna Gud med 5:2-diet och feminism. Olivia Campbell's mum broken at Manchester attack vigil. Vigils have been held around the country as people join together in solidarity and try to come to terms with the atrocity which took the lives of 22 people and injured a further 119 following an Ariana Grande concert at the Manchester Arena on Monday night.

Olivia Campbell's mum broken at Manchester attack vigil

There were heartwrenching scenes in Bury, Manchester as the devastated mother of 15-year-old aspiring pop star Olivia Campbell, who was killed in the attack, broke down during a vigil. Using science in an argument just makes people more partisan, data shows — Quartz. Professional basketball is truly the sport where the superstar thrives.

Using science in an argument just makes people more partisan, data shows — Quartz

March for Science – "Vetenskapen har inte alla svar" Joel Halldorf påminner om att vetenskap inte bygger ett samhälle.

March for Science – "Vetenskapen har inte alla svar"

Man behöver tro och moral också. Det brukar finnas en tyst överenskommelse människor emellan, att om man har en gemensam motståndare så ger man varandra lite extra svängrum. Man säger inte emot i onödan, undviker att märka ord och hummar kanske till och med gillande åt argument som ärligt talat är rätt dåliga. Svenska kyrkans öppna portar. Svenska kyrkan har tappat över en miljon medlemmar de senaste 20 åren.

Svenska kyrkans öppna portar

Björn Barr gör ett återbesök i den organisation han lämnade som 18-åring. På min 18-årsdag fattade jag två motstridiga beslut. Violence: Of men and mayhem. Dygder som värdighet och vänlighet mår vi bra av. Man tänker tillbaka. Hur var det, var man en ”duktig flicka”? Nej, tyvärr var man inte det. Man var alldeles för lat, snackig och flamsig, alldeles för uppslukad av litterära låtsasvärldar för att redan i början av terminen bekymra sig om betygen man inte skulle få förrän i slutet av terminen. Däremot kan jag stolt berätta att jag tidigt identifierade en mycket viktigare dygd än duktigheten, och det var värdigheten. OneDriveAbrahamitiska religioner Bedömningsfrågor. Debatten om samvetsfrihet. Det här är något helt annat än att ha åsikter.

Så här ser banaliseringen av den fascistiska lynchmobben ut när den tar vägen genom narcissism, skriver journalisten Kajsa Ekis Ekman. I en omdiskuterad intervju med tjeckisk tv berättar Katarina Janouch att hon håller på att lära sig skjuta. Hon har gått med i en vapenklubb, och hon räknar med att efter ett år kunna skaffa sig ett eget vapen. Enligt svensk lag finns endast tre ändamål som ger privatpersoner tillstånd att ha ett vapen.

De är enligt vapenlagen (1996:67) jakt, målskytte och vapensamling. Subkulturen som gjort döden cool. Med hjälp av västerländska kulturuttryck som rapmusik, mode och sociala medier har IS lyckats ge sken av att kunna erbjuda en lösning på den identitetskris som drabbat andra generationens invandrare i Europa. ”Jihad cool” har till och med lyckats göra döden lockande. ”Vi älskar döden mer än ni älskar livet” är en slogan som den så kallade Islamiska ­staten använder sig av i sin propaganda. Det ingår som ett led i terrorgruppens pr-strategi för att locka fler ungdomar till sig, genom att skapa en subkultur där den militanta jihadismen glorifieras och rentav framställs som cool. Begreppet jihad cool myntades av amerikanska säkerhetsexperter som noterat att nätbaserad ­jihadistpropaganda började bli alltmer sofistikerad i jakten på västerländska ungdomar, som en term för den rekryteringsstrategi som IS använde sig av.

SD slåss mot väderkvarnar. Söndagen medförde två dåliga nyheter för rättrogna islamofober. I Aftonbladet skrev Katrine Kielos en betraktelse över Doug Saunders bok ”The myth of the muslim tide” (Myten om den muslimska vågen), och Sverige Radios ”Godmorgon, världen” besökte den amerikanska rörelsen MPV, Muslimer för progressiva värderingar.

Rörelsen kallar sig ett inkluderande samfund som välkomnar alla som vill arbeta för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet samt en tolerant tolkning av islam. Den stöder religionsfrihet samt rätten att konvertera och uttrycka trosuppfattningar som andra kan uppfatta som hädiska. I december höll till exempel den kända egyptiskamerikanska journalisten Mona Eltahawy ett MPV-seminarium med rubriken ”Befria islam från patriarkatet”. Hos MPV i Los Angeles ber kvinnor och män tillsammans. In 1938, L.A. woman went to jail for wearing slacks in courtroom. Kindergarten teacher Helen Hulick made Los Angeles court history — and struck a blow for women's fashion — in 1938. Hulick arrived in downtown L.A. court to testify against two burglary suspects.

But the courtroom drama immediately shifted to the slacks she was wearing. What do ordinary citizens in the Arab world really think about the Islamic State? An Islamic State fighter waves the militant group’s flag from inside a captured government fighter jet after the battle for the Tabqa air base in Raqqa, Syria. Bortförklara inte terrorismen. Frihet, jämlikhet och broderskap förbyttes mot skräck, sorg och död när 31-årige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel plöjde in en lastbil i de nationaldagsfirande folkmassorna på Promenade des Anglais i Nice den 14 juli.

Utrikesminister Margot Wallström (S) framhöll i kölvattnet av dådet att en av terrorismens grundorsaker står att finna i den utbredda världsfattigdomen (TT 15/7). Men fattigdom gör inte människor till terrorister, konstaterar terrorismforskningens nestor Walter Laqueur, snart fyllda 96 år, när jag talar med honom i telefon två dagar efter Nice-dådet. Historieprofessorn hänvisar till en uppsjö av faktaspäckade böcker, däribland Princetonekonomen Alan Kruegers ”What makes a terrorist” (2008), som slår hål på myten om sambandet mellan fattigdom och terrorism. Medan 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom, återfinns världens fattigaste länder inte bland de mest terroristtäta. Hiroshimabomben - ett ämnesövergripande tema (del 1) - Robin Smith. Den 6 augusti är Hiroshimadagen, årsdagen för fällandet av den första av de två atombomber som hittills använts i krig. Att datumet infaller innan terminen startar bör inte hindra oss från att beröra denna viktiga händelse i undervisningen.

Kanske är det särskilt angeläget att vi nu, när det gått över sjuttio år sedan bomberna fälldes och få hibakusha (överlevare) finns kvar i livet och när vi riskerar en ny internationell kapprustning samtidigt som en drummel till presidentkandidat undrar varför USA inte kan använda sina kärnvapen, ser till att vårda berättelsen om Hiroshima så att ”bomben” inte bleknar till en abstraktion, ett spöke från det förflutna. Här följer en beskrivning av hur jag vill att mina elever arbetar med Hiroshima över gränserna för de ämnen jag undervisar i, svenska och engelska. Den enkla tanken är att ge eleverna material att processa i båda ämnena och sedan låta dem genomföra en skriftlig slutuppgift i det ena och en muntlig i det andra. Engelska – lektion 1. Debattera gärna burkinis men förbjud dem inte. Debatt Burkiniförbudet i Frankrike handlar varken om hygien, moral eller sekularism. Det handlar om islamofobi. Bättre är att diskutera och ifrågasätta fenomen som detta än att direkt förbjuda dem, skriver Birgitta Ohlsson (L).

Det är något med den franska staden Cannes och kvinnokroppen. Survey: Atheists, Agnostics Know More About Religion Than Religious. The Pew Forum on Religious Religion and Public Life released a survey on religious knowledge today. De där svenskarna, de är väl sådana som glömmer bra fort? Ja, nu tänker jag inte på den lilla tjejen i den röda kappan, vars tumlande små steg vi i filmen får följa hela vägen tills hon ligger död överst i en hög med lik, utan den andra flickan. Svenskar är mer religiösa än de tror.

”Ingen ska tvingas äta halalkött” - Nyheter - salaallehanda.com. I en motion till fullmäktige skriver SD i Heby att kommunens elever tvingas äta halalkött i skollunchen. Nu kräver partiet ett stopp för det. Manne Forssberg: "Nej, jag tänker inte ladda geväret för att hålla killarna borta från mina döttrar" - Mama. SD: Registrera alla invandrare. Att vara tyst om förtrycket är rasistiskt. Ondskan har ingen etnisk tillhörighet. Därför är det lättare att tro. Historien om IS. Religion och politik lika med sant. Läs Henrik Schyfferts hyllade inlägg: "Till alla som vill prata om vad invandring kostar" Religionskunskap - Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet.

Muslimska mördare kommer vi aldrig att kalla serieskyttar. First Muslim Gay ‘Imam’ Says ‘Quran Doesn’t Call for Punishment of Homosexuals’ Dirawi om SVT:s debatt: ”Ignorant och diskriminerande” Sikt. De som försvarar slöjan visar kvinnoförakt. Till H&M och Åhléns: Varför gör ni reklam för könsapartheid? Fel att se slöjan som vilket plagg som helst. Det ska gudarna veta. Ny ”religion” gör oss olyckliga. Prov Hinduism Buddhism S1 A vt 15. Comments. Här är allt du behöver veta för att förstå kriget i Syrien - P3 Nyheter. Kalla fakta del 6 - Mitt barn är en IS-soldat - TV4 Play. Untangling the Overlapping Conflicts in the Syrian War. Myten om det skäggiga barnet. ”Vi måste våga tala mer om buddhismen” What ISIS Really Wants. ”Moder Teresa var inte mänsklig” Twitter. Skolresan-2015_4428387. How countries think they are compared to how the world see them.

Zen talar, en tecknad bok om Zen av Tsai Chih Chung - Alhambra Förlag - Tecknade kinesiska klassiker.

Buddhism

Kristendom. Islam. Judendom. Etik. Himmel och jord: Varför finns religion? Vetenskap och tro. Texter och filmklipp till området "texttolkning" Återuppståndelsen. Jan Nilsson: Att ta ansvar för sitt lärande.