background preloader

Etnisk tillhörighet

Facebook Twitter

Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går.

Jag ringer mina bröder

Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Eller. En dog. Jag ringer mina bröder och säger: Akta er. Vem får synas? Navid Modiri: Svensk integration har aldrig prövats - Krönika. Jag står bakom en äldre dam i kön på Ica och ska köpa Brämhults morotsjuice, Gevaliakaffe, prickig korv och Polarbröd.

Navid Modiri: Svensk integration har aldrig prövats - Krönika

Jag ler med tänderna, artikulerar ett tydligt HEJ till killen i kassan och avfyrar samtidigt ett gentlemannaleende mot tanten framför mig medan hon plockar ner sina varor i kassen. Jag är duktig invandrare. Jag har integrerats väl i det svenska samhället. Jag betalar skatt, lyssnar på Sommar i P1 och har sett alla Ingmar Bergmans filmer. Jag läser, skriver och talar på flytande svenska med inslag av skämtsamma göteborgska undertoner. Om du googlar ordet integration lyder en av definitionerna: en process för att nå en förening av skilda delar till en större helhet. Vi har försökt få in de nyanlända, flyktingarna, migranterna, utlänningarna och invandrarna i vårt befintliga Sverige. Låt oss börja om från ett annat håll. Föreställ dig att du står i ditt kök med alla ingredienser framför dig: vatten, salt, vetemjöl, kanske lite nötter och russin för spänningens skull.

Tältande EU-medborgare är tydligen okej – om de ska lyxshoppa på H&M. På Malmös gatsten ligger människor och sover.

Tältande EU-medborgare är tydligen okej – om de ska lyxshoppa på H&M

På två torg har två grupper samlats för att tillbringa natten. Det är kallt, bara fyra grader, men ibland har man inget val. Sovsäckar, kuddar och filtar får skydda så gott det går mot den kyla som tränger sig på i vinden från söder, i duggregnet ovanifrån, och från den kalla marken underifrån. ► LÄS MER: Migranter får sova vid stadshuset På två torg har EU-medborgare samlats för att tillbringa natten, men av två helt olika anledningar. På Gustav Adolfs torg heter EU-medborgarna Coff och Rich. Så här ser vårt samhälle ut. I går gjorde polisen en räd mot de romska EU-medborgarna utanför stadshuset. Tio minuter bort ligger modeälskande EU-medborgare med sovsäckar och liggunderlag i skenet från H&M:s skyltfönster. . ► LÄS MER: Hatet mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa Sällan blir särbehandlingen av romer så uppenbar.

Det är ett cyniskt samhälle och en kall tid vi lever i. Richard Olsson. ”Lavin, att tacka dig känns för futtigt” Hej Lavin, Det känns lite intimt att börja det här brevet med bara ditt förnamn.

”Lavin, att tacka dig känns för futtigt”

Jag känner dig inte, har aldrig mött dig. Jag vet inte så mycket om dig annat än att du tog studenten från medielinjen på gymnasiet i fjol, att du var med i ett filmkollektiv och att du rimligtvis hade några dåliga sidor precis som vi andra. Allt annat vore konstigt. Och så vet jag att du är en svensk hjälte.En 15-årig pojke är död. Men om inte du hade varit precis där du var i går så är det högst sannolikt att gärningsmannen hade lyckats skada, eller döda, betydligt fler. De som såg dig säger att du inte ens blinkade. Att tacka dig känns för futtigt. Det jag skulle vilja säga är förlåt. Förlåt för att en del tidningar och kändisar i dag skriver om dig som ”en modig invandrare” – för att du heter Lavin och inte Lukas – trots att du enligt folkbokföringen är född i Lextorp och förmodligen hade precis samma fula västgötska som jag.

Niklas Orrenius: Den rasistiska logiken är ett samhällsproblem. Vitsvit - Athena Farrokhzad - böcker(9789100131142) "Det som sker borde ge alla kalla kårar” Det brinner på flyktingboenden i Sverige.

"Det som sker borde ge alla kalla kårar”

Flera bränder misstänks vara anlagda. Tankar går till den främlingsfientliga vågen på 1990-talet – är det på väg att hända igen? Svaret är snarare att det aldrig slutat. "Det brinner"! Jag väcks av vuxnas röster och sekunden efter känner jag lukten. Folk har samlats utanför och diskuterar vad som hänt. Året är 1993 och vi bor i ett radhusområde som gjorts om till flyktingförläggning. Vi har bott i Sverige i cirka ett år, men kan i princip ingen svenska. Euforin vi kände ett år tidigare när vi kom till Ystad med båten är borta. Vi äger ingenting utom kläderna vi fått från hjälporganisationer. Plåster på såren – även för mörkhyade. Nu ska fler människor kunna sätta plåster på såren i rätt hudnyans.

Plåster på såren – även för mörkhyade

Efter jättedebatten om att "hudfärgade" plåster enbart finns i beige, det vill säga ljushyade personer, drar göteborgska Christina Löwenström och hennes kollega Camilla Hedberg igång ett bolag som återförsäljare för plåster även för mörkhyade. Det började med att hon delade ett debattinlägg på Facebook om att det bara finns plåster för ljushyade. Hon är själv mörkhyad och tycker att det är märkligt att det inte finns fler nyanser att välja på, i ett samhälle där det finns 1 000 nyanser av ljusa eller röda hårfärgningsmedel att välja på. - Reaktionerna på mitt Facebookinlägg blev helt otroliga.

Massor av människor blev upprörda, politiker och alla möjliga som inte tyckte att detta var ett problem. Så hon började göra research och hittade ett amerikanskt företag som producerar plåster för mörkhyade. Först ut med att sälja plåster även för mörkhyade blir Apotea. Black doll White doll.