background preloader

Retorik

Facebook Twitter

En soldat, en politiker, en son, en make. Och framför allt – en pappa. Ett tal stod ut under John McCains begravning. Smarta människor väljer vego | Metro. Talskrivaren - min bästa retorikövning - Robin Smith. Det här inlägget innehåller en retorikövning som bygger på självreflektion och kamratinstruktion. Det fungerar bäst som en del av retorikkursen men kan med några enkla justeringar även användas inom ramen för svenska 1, 2 och 3. Nu är det snart dags för slutspurten i retorikkursen och innan eleverna får sina två sista individuella uppgifter så vill jag ge dem möjligheten att stanna upp och reflektera över sina retoriska färdigheter, över vad de ”kan” och är bra på och vad de vill utveckla eller helt enkelt bara pröva på, och sedan ge dem chansen att utan betygspress försöka ta ytterligare ett steg i sin utveckling.

För detta ändamål har jag satt ihop en övning jag kallar för talskrivaren som i all enkelhet går ut på att eleverna skriver tal åt varandra. Allt jag behöver göra är att para ihop dem på ett klokt sätt, dela ut instruktionen och förbereda mig för att ge snabb återkoppling på deras framträdanden. . – Det här är jag bra på som retoriker – Det här har jag gjort/visat under kursen. Ethos, logos och pathos - Robin Smith. Några av de första termer vi stöter på när vi ska ta oss an retoriken i skolan är ethos, logos och pathos. Dessa aristoteliska begrepp är så grundläggande att det knappast går att tala om ett retoriskt framträdande utan att beröra dem och följaktligen kryllar nätet av hemsidor och YouTube-klipp som förklarar och illustrerar dem. Ändå är det inte alltid helt lätt för eleverna att skilja på begreppen, så för att hjälpa dem med detta har jag använt mig av fyra korta klipp. Det första klippet är en enkel genomgång av begreppen. Det funkar utmärkt som introduktion (som titeln avslöjar): För att sedan illustrera hur en argumentation med stort fokus på ethos kan se ut så använder jag mig av Frank Slades (Al Pacino) tal från En kvinnas doft.

Vi går sedan vidare med ett exempel på hur logos och ethos, eller i alla fall på hur en logisk respektive etisk argumentation, drabbar samman i en kraftmätning. Kvar att illustrera finns pathos, känsloargumenten. Emma Watson UN speech. Dananjaya Hettiarachchi World Champion of ... - youtu.be. Hör det vinnande talet här. Socialdemokraternas Olof Palme -- Radioanförande om invandrarna (1965) Idag till @Arstaskolan & delta i #talasomTED Gillar upplägget. Lite prata. Mycket göra & lära. Ge #exempelatthärma. Business Insider. Hjälp elever att vara källkritiska. Beställ nya checklistan för #källkritik #skola #lärare. Ett tal i FN kan låta tråkigt. Men när hon öppnar munnen lämnar hon alla i tårar. Du är väl värd priset, Malala! | Newsner. ”En författares försvar!” – Om arbetet med skönlitteraturen och samhället i k...

Hej! I det här inlägget tänkte jag berätta lite mer om hur jag arbetar med skönlitteraturen i kursen Svenska 2. Som flera av er redan vet skrev jag och Charlotta Aspelin en artikel i Svenskläraren som handlade om dramatik och dramatisering i gymnasiets svenskkurser. Du kan läsa hela artikeln, som heter ”Fördjupad förståelse med sitting drama”, här på Svensklärarföreningens hemsida. Stort tack för respons och ”gillanden”! Några av er som läste artikeln blev nyfikna och ville veta mer om upplägget och uppgifterna kring dramatiseringsövningarna som nämndes i artikeln. I det här inlägget tänkte jag berätta hur hela upplägget såg ut i en av klasserna. Vi täckte in följande (under många veckors tid): Epokerna romantiken, realismen och naturalismenFörfattarna Goethe och ZolaRomanerna Den unge Werthers lidanden och Thérèse RaquinRetorik (argumenterande tal) Kanske är någon sugen på att prova något liknande nästa läsår?

Litteratur och retorik Introduktion till epokerna Vad föreställer konstverket? The St James Ethics and Wheeler Centre debate - Intelligence Squared: Animals... Från skrivmall till självständighet och om att ta sig till nästa nivå. | Stra... I höstas arbetade jag en hel del med den utredande genren med mina tvåor. De höll ett utredande tal och skrev en utredande text, bland annat.

Under båda dessa uppdrag arbetade vi utförligt med förberedelsearbete vilket jag har skrivit om i tidigare inlägg (leta i kategorier så hittar du). Eleverna fick tillgång till en flippfilm om genren, granskade exempeltexter och exempelmanus och vi använde oss av strukturmallar och skrivmallar i lite olika stor utsträckning. Utöver detta gjorde vi lite olika intresseväckande övningar före det formella bedömningstillfället som syftade till att ge återkoppling till mig om var eleverna befann sig i relation till målet. Att arbeta så här noga och utförligt med inspiration från cirkelmodellen och med stöttning och modellering tar mycket tid i anspråk! De första veckorna av den här vårterminen har dock jag, och framförallt eleverna så klart, fått skörda frukterna av den tid vi la ner i höstas och jag tänkte i detta inlägg berätta lite om varför. Åsa. 20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelse... Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd.

Jag tog med mig detta här [visar ett pass], det brukar jag bara ha, som sagt, när jag lämnar Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, som lever i Sverige, som har ett sådant.

Jag tog med den idag för att säga att detta är mitt bevis i alla fall, på att jag inte är någon främling. Så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan egentligen aldrig bli främlingsfientlighet, det är och förblir rasism. Och ni behöver inte vara toleranta mot mig. Och jag kräver att den doktrin, som håller en person högre än en annan person, på grund av dennes hudfärg, religion, kön eller sexuella läggning, omedelbart och för alltid, diskrediteras, suddas ut och överges. Tack. Den retoriska arbetsprocessen partesmodellen.

Malala Yousafzai Nobel Peace Prize Speech. Hjältar – #21 Fannyann Eddy | Historiepratarna. Julian Treasure: How to speak so that people want to listen. #talasomTED | GÖR ERT EGNA #TALASOMTED. How Do YOU Define Yourself Lizzie Velasquez at TEDxAustinWomen. Tala ut!: Världens bästa tal och en och annan groda. The Great Debaters - Full Trailer (HD) ***New. Malinsklipp Ida #TEDtal #talasomTED LIVE. Malinsklipp Gabriel #TEDtal #talasomTED Live. J.K. Rowling Speaks at Harvard Commencement. Nationalencyklopedin. Sagokungen i vågornas skugga. RetorikMagasinet 25 & 28. Talarstolen. Stadshuset i Stockholm 10 januari 2005: Minnesstund för tsunamins offer och tre tal ska hållas.

Först i talarstolen är kungen Det rådde en ödesmättad stämning i Stockholms stadshus. Benny Anderssons orkester hade precis spelat en sorgevisa och det var dags för dagens första talare. Med långsamma steg gick kungen upp för trapporna mot talarstolen. Vi har samlats här idag…”. Goda tal byggs ofta upp som en stegring; inledningen bör vanligtvis vara avspänd, behaglig och inkluderande, mitten mer saklig samt undervisande och slutet mer känslosamt. Talet inleds anaforiskt med tre meningar som börjar med ordet vi. Idealisk situation Måndagen den tionde januari var Stockholms stadshus fyllt av människor, än fler satt bänkade framför TV-apparaterna, ingen var oberörd. Engagemanget var stort, likaså behovet av stöd och tröst. En dödssynd inom retoriken är att verka för proffsig, för överlägsen. I den första meningen talar kungen om varför man har samlats.

Lärarhandledning. Nyhet! Svenska impulser - En handbok i retorik Nu kan dina elever bli goda talare! Just praktisk nytta är utgångspunkten för Svenska impulser – En handbok i retorik. Läs mer Svenskrummets podcast Svenskrummets podcast vänder sig till alla som är intresserade av ämnet svenska och svenska som andraspråk. Lyssna på Svenskrummets podcast i Itunes Kontakta mig Malin Gaimer, marknadsföraremalin.gaimer@sanomautbildning.se08-587 642 47 Redaktionen tipsar Vägledningarna i Känn på litteraturen finns nu även att beställa digitalt som utskriftsbara pdf:er, bland annat till Cirkeln och Divergent. Läs mer. Youtube. Copy of Muntlig diskussion år 8 by Hanna Fjeld on Prezi.

Www.readwritethink.org/files/resources/lesson-docs/AnalyzingStudentAssignment.pdf. Svenska tal | Ett talarkiv med svensk retorik och tal på svenska. 40 Topics for an Argument Essay - Writing Topics - Argument & Persuasion - Forty Prompts for Argumentative Paragraphs, Essays, and Speeches. Ed.ted. Argumenterande tal: från start till mål. Med mina ettor ville jag lägga grunderna för att argumentera. Jag valde att göra så här! (Allt som allt tog det ca. 8 st 80-minuterslektioner.) Inledning Syfte: skapa lust och intresse, samt att ha en gemensam referenspunkt kring vilken vi kunde diskutera tal och argumentation.

Tillsammans tittade vi på ett program från Utbildningsradion. Det heter Tala ut, och programmet går ut på att en talexpert, Barbro Fällman, ger en lekman, stand-upparen Simon Garshasebi, olika retoriska uppgifter som han ska lösa. Eleverna tyckte programmet var engagerande och lärorikt och efteråt sammanfattade jag Barbros retoriska modell på vår klassblogg. Gruppövning - den retoriska modellen Syfte: Inför nästa lektion förberedde jag mig genom att hålla talen ett par gånger. Talen publicerades på klassbloggen.

Förberedelse inför eget tal När vår gemensamma lista var klar, presenterade jag den sista taluppgiften för eleverna. Genomförande Talen hölls i halvklass som planerat. Efterarbete och uppföljningSyfte: Avslutning. Tungan rätt i mun: Att lyckas med argumentation. Samuel träffar retorikcoachen Elaine Eksvärd (född Bergqvist) och får träna i konsten att argumentera för det han tycker är viktigt. Frågan är bara om Samuel kommer att lyckas med att övertyga sin pappa om att få höjd veckopeng? Samuel hälsar också på hos språkröret Gustav Fridolin i riksdagen och får tips på hur man ska göra för att få andra att lyssna på det man tycker är viktigt. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1.

Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) Retorikförlaget. Kung Carl XVI Gustafs tsunamital i Stadshuset. Om cookies på våra tjänster Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av SVT:s webb. Om cookies på svt.se Kungahuset <div class="svtplayerCB svtPlayer-z-top svtplayerCenter-Outer"><input class="svtVisuallyhidden svtplayerStartButton" type="button" name="spela" value="Spela video" accesskey="p"><div class="svtplayerCBContainer svtplayerCenter-Inner"><span class="svtplayerSprite-Play"></span><span class="svtplayerTime"><time>10 min</time></span></div></div> Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet Kung Carl XVI Gustafs tsunamital i Stadshuset Sändningen startar om: Timmar Minuter Sekunder Vid ceremonin i Stockholms stadshus den 10/1 2005 höll kung Carl XVI Gustaf ett tal för tsunamikatastrofens offer.

Längd: 10 min Tillgänglig till: Publicerades: Rättigheter: Kan ses i hela världen. Kan ses i mobilen. Facebook52 Twitter3 Google+0 E-post Bädda in klippet på din sajt: Kungahuset OBS! Kategori: oppetarkiv.se. Amy Cuddy: Your body language shapes who you are. Timbuktus tal - ord för ord.

I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane.

Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant.

Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack. " Educational Technology and Mobile Learning: The 20 Most Popular TED Talks of All Time. TED has recently rolled out its list of the most popular talks. The selection contains 20 TED talks that have received the most viewership ever. Surprisingly, Ken Robinson's classic " Do Schools Kill Creativity " aired in 2006 is still at the peak of this selection with 9 million views this year alone. In the second spot comes the phenomenal talk of Dr Jill Taylor " My Stroke of Insight ", I really couldn't tell how many times I have watched Jill's talk and each time I watch it I could feel tears running down my cheeks at the last 8 minutes.

It is a wonderful clip, full of inspiration, contemplation, and very much emotionally loaded. Check out the list below to learn more about the other TED talks that made it into this year's top selection.