background preloader

Lyrik

Facebook Twitter

Ro i själen för bilmekanikerna – lyssnar på Dagens dikt. Veckans dikt. Början ur Auguries of Innocence av William Blake Läs hela dikten här Du är min renaste tröst av Karin Boye Du är min renaste tröst, du är mitt fastaste skydd, du är det bästa jag har, ty intet gör ont som du.

veckans dikt

Nej, intet gör ont som du. Du svider som is och eld, du skär som ett stål min själ -- du är det bästa jag har. Läs fler Karin Boye dikter här. Ur Ett moln i byxor av Vladimir Majakovskij "Hör nu på herr Gud! Ur The hollow men av T.S. Gråt inte mer av Kristina Lugn Gråt inte mer! Buddha av Dan Andersson Den heta dagens röda sol har sjunkit stilla ner i bergens svala skuggors famn och lyser Dig ej mer. Vid dammen av August Strindberg Ofta hörde jag min moders varning till de yngre barnen: »Barn, gå aldrig ner till dammen, onda andar i den dväljas.» Ulla Winblad av Carl Michael Bellman [Corno.] - - - Fader Berg i hornet stöter; Si hur lilla Nymphen söter Svingar sig i en Dans.

Joni Stam (2012) Svenska klassiker som e-bok och epub. Svenskpoesiochjag. Det var ju en ren tillfällighet – men ibland är tillfälligheterna på undervisningens sida.

Svenskpoesiochjag

Tänk att vi arbetat med just poesi och haft fokus på ljuden, klangen och örat denna vecka när Bob Dylan tilldelats Nobelpris för ”örats poesi”! För mig, och kanske andra, som ännu inte är så bevandrade i lyrikens värld, är det viktigt att påminnas om att lyrik är klang och ljud och att lyrik inte bara läses utan än mer hörs. Och jag tänker att det är viktigt i klassrummet och för eleverna också. Alltså planerade jag en lektion för körläsning av lyrik – och den blev riktigt lyckad (i två olika klasser).

Jag började med att visa Katti Hoflin när hon läser (på ett underbart vis) Frödings ”Vackert väder”, den dikt som också blev ”dagens dikt” den lektionen. Därefter tog jag fram en annan Fröding-dikt (som INTE finns i Svensk poesi, men som passar så särskilt bra för detta ändamål tänkte jag. Havet välte, stormen ven, vågorna rullade asklikt grå. ”En man är vräkt över bord, kapten!” Syrien brinner! Skapande avslut. Efter en tuff vår kändes det extra skönt att få avsluta i dur.

Skapande avslut.

I år 8 valde jag och SO-läraren att arbeta med identitet och genus. Min ambition var hög när vi planerade vårt arbetsområde i augusti förra året men som vanligt var det mycket (till exempel det faktum att tiden fullkomligt rinner iväg framåt vårkanten) som gjorde att min/svenskans del i det hela blev aningen rumphuggen. Men jag körde till slut på Spoken Word som jag hade tänkt med inspiration från Malin Larsson och hennes blogg Flippat klassrum. Malin är en grymt generös lärare som frikostigt delar med sig av upplägg, filmer, tips och erfarenheter. Jag hade också lite kontakt med henne via Twitter innan jag körde igång, mest för att våga testa Spoken Word, något jag inte kört med mina klasser tidigare.

Min tanke från början var att läsa dikter och ett par noveller med fokus på identitet. Malins blogg med filmer som förklarar vad Spoken Word är och hur man kan skriva och framföra en det var till stor hjälp. Ha det gott! Ge eleverna Tranströmers vårtecken. Jag sökte våren.

Ge eleverna Tranströmers vårtecken

Med dessa utryckta rader är jag samtidigt rädd om diktens helhet. För mig hör meningarna ihop med något större, ja, själva dikten. Detta är en möjlighet för elever att få äga en mening, förstå den med kreativitet i både tanke och fråga, uttala ord som de själva inte säger, lyfta tankarna och känslorna. Att få ord att teckna, måla, rita kring. Att få ord att berika sitt ordförråd med. Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer. Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst.

Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer

Plötsligt får man syn på något som aldrig tidigare varit i världen, det är ingen bild och det är inte kunskap – det är, i ordets mest bokstavliga mening, skapande. Något nytt träder fram i det verkliga, vidgar tanken, säger: det ryms mer. Om det är något Tomas Tranströmer har lärt mig är det att livet rymmer mer. 1. UR "SOMMARSLÄTT" (från ”Klanger och spår”, 1966) Man har sett så mycket. Verkligheten har tärt så mycket på en, men här är sommaren till sist: en storflygplats – trafikledaren tar ner lass efter lass med frusna människor från rymden.

Kommentar: Jag vet inte hur länge jag har känt glädje över den här långa metaforen. 2. Tre svarta ekar ur snön. Så grova, men fingerfärdiga. Ur deras väldiga flaskor ska grönskan skumma i vår. Kommentar: Tankarna går till försommarens enkla glädje, när champagnens pärlor brusar, skummar under träden på bakgårdar som grönskar. 3. På väg i det långa mörkret. 4. Nordlig storm.